Társoldalunk:

Kikapott az FTC, bajnok a Debrecen

2005.05.15. 13:39

A Debreceni Vasutas Sport Club jogelődjét, az Egyetértés Futball Clubot 1902. március 12-én alapították, tehát vasárnap 103 éves álom vált valóra a hajdúsági városban. Az 1912 nyara óta DVSC-ként ismert egyesület, népszerű nevén a Loki ugyanis még sohasem nyerte meg az élvonalbeli bajnokságot, kupagyőztes kétszer volt.

"Természetesen nagyon boldogok vagyunk. Azt hiszem, ezzel beírtuk magunkat a város történetébe. A Békéscsaba legyőzése után már bíztam a végső sikerben, de a Pécs is besegített, hála Istennek. A hátralévő két meccsünkre ugyanúgy készülünk tovább, mint azt eddig is tettük, szeretnénk a tavaszi százszázalékos hazai teljesítményünket megőrizni a Pécs elleni találkozón. Bízom benne, hogy az is egy jó összecsapás lesz, amivel ismét boldoggá tehetjük csodálatos szurkolóinkat" - mondta Supka Attila vezetőedző, akit november 3-án neveztek ki Szentes Lázár utódjának.

A csapat kapitánya, a csabaiak ellen két gólt szerző Sándor Tamás régi tervét valósította meg az aranyéremmel. A szurkolók egyik legnagyobb kedvence a meghatódottságtól alig találta a szavakat: "Nagyon bíztam ebben a sikerben. Három évvel ezelőtt ezért jöttünk haza Dombi Tibivel külföldről. Megbeszéltük, hogy megpróbáljuk megnyerni a bajnokságot. Mivel tisztázódtak a viszonyok a klubon belül, elérhetőnek tűnt a kitűzött cél teljesítése. Adott volt minden feltétel a sikerhez" - emlékezett az irányító.

Sándor Tamás megjegyezte: a hátralévő két mérkőzést is sikerrel akarják megvívni, de nehéz lesz a feladat a Pécs, illetve a Zalaegerszeg ellen. "Most mindannyian örülünk ennek a nagy győzelemnek. Még akarunk két jó meccset játszani, de nem tudom, hogyan fogunk ezekre lélekben felkészülni. Egyelőre csak ízlelgetjük a siker ízét. A Pécs ellen mindenképpen győzelemmel akarunk köszönetet mondani a nekünk szurkolóknak! Az egész csapat érdeme ez a bajnoki cím, mindenki tett valamit hozzá. Igazából most alig találom a szavakat. Egyik álmom vált valóra ezzel a bajnoki címmel" - vallott érzéseiről a középpályás.

A csapatkapitány legjobb barátja Dombi Tibor. A Kicsi becenévre hallgató játékos szintén nehezen tudta leírni a boldogságát. "Még most is pontosan emlékszem arra a pillanatra, amikor Sándor Tomi felhívott és arra kért, hogy jöjjünk haza külföldről és csináljunk egy bajnokcsapatot itthon, Debrecenben. Akkor kicsit furcsán néztem rá, de mivel barátok vagyunk, bíztam benne és azt mondtam: miért is ne próbálnánk meg. Mi páran nem láttuk a Pécs meccsét, de Tamás közvetített nekünk telefonon és tőle tudtuk meg a jó hírt, amit még most nem igazán tudok felfogni. Talán egy pszichológus kellene, aki segít feldolgozni ezt a csodálatos sikert. Nem találom a szavakat, de határtalanul boldog vagyok."

Madar Csaba is tagja volt annak a debreceni együttesnek, amely a kilencvenes évek elején kiharcolta az NB I-es tagságot. A népszerű "Csipa" az MTK-val már volt kétszer is első, de talán nem meglepő módon most örül a legjobban. "A három közül ez a legszebb, ezt mondanom sem kell. Mindenki életében az számít az egyik legnagyszerűbb dolognak, ha azzal a csapattal lesz bajnok, amelyikkel NB I-es játékos lett. A bajnoki címünkkel szeretnénk visszaadni szurkolóinknak azt a hatalmas szeretet, amit mi kaptunk tőlük az évek során. Végig bíztunk magunkban. Ugyan mentek a számolgatások, de a riválisok nem tudtak élni a lehetőségekkel, mi meg kihasználtuk őket. Tegnap este már sejtettük, hogy ma bajnokok leszünk."

A válogatott védő, a dunaújvárosi játékosként 2000-ben már bajnoki aranyérmes Éger László is repesett a boldogságtól a vasárnapi ebéd idején. "Nem nagyon tudok most mit mondani, alig találom a szavakat. Köszönjük a kiváló szurkolóinknak a segítségüket, ők is a siker részesei! Óriási dolognak tartom, hogy vidéki csapatként lettünk elsők. Nehéz volt, mert nagy nyomás nehezedett ránk. Tavaly nem jött össze, de most megnyertük. Ezt a bajnoki címet nagyon meg fogjuk ünnepelni drukkereinkkel együtt, legalább egy hétig bulizunk majd."

Halmosi Péter 2003 nyarán a Grazer AK-tól került a Lokihoz, azóta a kulcsemberek közé küzdötte magát. "Annak ellenére, hogy végig biztos voltam benne, csak mi lehetünk a bajnokok, most szinte felfoghatatlan, hogy megcsináltuk. Nem tudom elmondani, milyen fantasztikus érzés ez, egyszerűen nem találok szavakat. Vidéki csapatként óriási bravúrt értünk el, mert egy olyan csapatnak, amelyik nem fővárosi, sokkal többet kell leraknia az asztalra. Bajnokok lettünk, s ezért a sikerért a szurkolóinknak és a helyi sajtónak is köszönettel tartozunk, mert mindig mellettünk álltak!" - mondta a balszélső a haon.hu debreceni internetes oldalnak.

A hivatalos ünnepségre jövő szombaton kerül sor, amikor a Pécs látogat a hajdúsági városba. A szurkolók azonban már vasárnap este összegyűltek Debrecen főterén, a duatlon Európa-bajnokság befejezését követően többszázan vonultak fel a belvárosban, s éltették kedvenceiket. Alighogy véget ért a duatlon Európa-bajnokság, ismét több ezer ember lepte el a Nagytemplom előtti teret Debrecenben, hogy megünnepelje a város labdarúgócsapatának bajnoki címét.

A játékosok és a vezérszurkolók felmásztak a téren található Kossuth-szoborra, s onnan szócsövön keresztül beszéltek a boldogságban úszó drukkerekhez, akik többek között tűzijátékkal köszöntötték az együttest.

"Köszönjük, hogy egész évben bíztatok bennünk. Nélkületek nem sikerült volna történelmet írni" - mondta a megjelent tömegnek Supka Attila vezetőedző, arra utalva, hogy a klub története során először nyerte meg a bajnokságot.

A Debreceni VSC-AVE Ásványvíz kerete:
kapusok: Sandro Tomic, Csernyánszki Norbert, Máthé Gábor
védők: Bernáth Csaba, Éger László, Hegedűs Gyula, Komlósi Ádám, László András, Nikolov Balázs, Szatmári Csaba
középpályások: Böőr Zoltán, Dombi Tibor, Ronald Habi (horvát), Halmosi Péter, Kiss Zoltán, Madar Csaba, Sándor Tamás, Virág Béla, Dzsudzsák Balázs
csatárok: Igor Bogdanovic (szerb-montenegrói), Sitku Illés, Milos Kolakovic (szerb-montenegrói), Kerekes Zsombor

A téli szünetben távozott: Flavio Pim (brazil), Andorka Péter (Zalaegerszegi TE), Leonardo (brazil, Vasco da Gama)

Szentes Lázár november 2-ig volt a vezetőedző, őt Supka Attila váltotta. A tréner segítője Herczeg András, kapusedzőként Mező József tevékenykedik. A debreceni együttes 1995-ben, 2003-ban és 2004-ben bajnoki bronzérmes volt. A Magyar Kupát kétszer (1999, 2001) hódította el, 2003-ban döntős volt.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK