Vágólapra másolva!
A május 18-ai Sporting-CSZKA Moszkva fináléval véget ér az utóbbi évek egyik legellentmondásosabb kupasorozata, az idei UEFA-kupa-kiírás. A második számú európai kupa a csoportkör bevezetése ellenére sem tudott kilépni a Bajnokok Ligája árnyékából, sőt egyre nagyobb a sorozatot övező érdektelenség. Sajnos nemcsak a média és a szurkolók, hanem a csapatok részéről is, hiszen számos gárda a tartalékjait szerepeltette a nemzetközi porondon.

Hetedik alkalommal fordul elő az európai kupák történetében, hogy az egymérkőzéses finálét a résztvevők egyike saját stadionjában vívhatja meg, és a korábbi hat ilyen döntő közül négyet a házigazda nyert meg. A Bajnokcsapatok Európa Kupájának 1956-57-es kiírásának utolsó mérkőzését a Real Madrid a Bernabéu-stadionban nyerte meg 2-0-ra a Fiorentina ellen, nyolc esztendővel később pedig az Inter gyűrte le 1-0-ra a Benficát a San Siróban, szintén a legrangosabb kupában. Az 1982-es KEK-finálét a Nou Campban rendezték, ahol a Barcelona nagy csatában 2-1-re nyerni tudott a Standard Liége ellen.

Az UEFA-kupában eddig mindössze egyszer fordult elő hasonló eset, nem is olyan régen, 2002-ben, amikor a Feyenoord és a Borussia Dortmund csapott össze a rotterdami De Kuip arénában, ahol a házigazda egy nagyszerű találkozón 3-2-re győzött. A két ellenpélda egyaránt emlékezetes: az 1984-es BEK-döntő az egész világ számára, hiszen az AS Roma a Stadio Olimpicóban bukott el tizenegyesekkel a Liverpool ellen.

A másik ilyen mérkőzést mi, magyarok nem felejtjük el soha, hiszen hazánk egyetlen nemzetközi kupagyőzelméhez kapcsolódik. A Vásárvárosok Kupájának 1965-ös döntőjét a torinói Stadio Communaléban játszotta a Juventus és a Ferencváros, és a zöld-fehérek az olasz nézők döbbenetére Fenyvesi Máté góljával elhódították a trófeát.