Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség szerdai elnökségi ülésén lemondott László Csaba, a válogatott pályaedzője. Lothar Matthäus szerint a Fradi trénere feláldozta magát a nemzeti együttes sikere érdekében.

A Ferencváros vezetőedzőjét a múlt szerdai Magyar Kupa-döntő miatt hallgatta meg a testület. A Matáv FC Sopron 5-1-es sikerével zárult fináléban három ferencvárosi játékost és László Csabát is kiállította a horvát játékvezető, Edo Trivkovic. Sajtóbeszámolók szerint a zöld-fehérek trénere súlyos sportszerűtlenségekre buzdította a csapat tagjait, ezt az edző tagadta.

"A Ferencváros-Sopron találkozó után olyan támadások érték Csabát, hogy nem maradt más választása" - mondta Lothar Matthäus szövetségi kapitány a 100 százalék Fradi című hetilapnak.

"Azzal nem kívánok foglalkozni, hogy a megjelent cikkek mennyire fedték a valóságot. Csaba a magyar futball érdekeit szem előtt tartva döntött, hiszen így a válogatott nyugodtan készülhet az előtte álló feladatokra. Ezért csak köszönet jár neki, azt is mondhatom, hogy feláldozta magát a nemzeti együttes sikere érdekében."

A klub és a Magyar Labdarúgó Liga is kedden jelentette be, hogy vizsgálatot indít a döntő kapcsán.

László Csaba - az MLSZ tájékoztatása szerint - a meghallgatáson elismerte hibáit, hogy nem fékezte meg labdarúgóit, elmulasztotta lecserélni magáról megfeledkezett játékosait, illetve kiállítása után nem ült fel a lelátóra.

Matthäus tudomásul vette a másodedző lemondását és Bozóky Imre elnökkel - és a jelöltek egyikével - várhatóan még a héten megállapodik arról, ki lássa el a pályaedzői teendőket.

Tepszics Ignác, a Ferencváros sportigazgatója - az MLSZ Felügyelő Bizottságának tagjaként, meghívottként - is jelen volt az elnökségi ülésen, s ugyancsak elismerte felelősségét a díjak átvételének elmulasztása, valamint a kiállított játékosok kispadon maradása kapcsán.

Az MLSZ-elnökség úgy határozott: a kupaezüstérmes Ferencváros számára elvileg járó egymillió forintos jutalmat jótékony célra fordítja, s az árvíz miatt megrongálódott létesítményű Mád, illetve Mátrakeresztes klubjai javára utalja át.

A szerdai elnökségi ülésen a szövetségi kapitány ismertette az elmúlt közel tizenhét hónapban elvégzett munka tapasztalatait, illetve terveiről is beszámolt. Matthäus ismét kiemelte: a következő két világbajnoki selejtező (Izland és Málta az ellenfél idegenbeli, illetve hazai pályán) megnyerésével esélyt adhat magának a csapat, hogy a hajrában a csoport második helyéért harcoljon.

Az MLSZ elnöksége felkérte Matthäust, hogy a mérkőzések megtekintése mellett szakítson több időt az egyesületek felkeresésére. A szakvezető elfogadta a kezdeményezést, s megígérte, az elkövetkező hónapokban valamennyi élvonalbeli klubot felkeres, a későbbiekben pedig a másodosztályú egyesületeknél, illetve a megyei szövetségeknél is látogatást tesz.

Matthäus felkérést kapott a 2012-es Európa-bajnokság horvát-magyar rendezési pályázatának külföldi népszerűsítésére, illetve támogatók megnyerésére, amelyet örömmel vállalt el.