Vágólapra másolva!
Szerdán 20.45-től Lisszabonban kerül sor a labdarúgó UEFA-kupa döntőjére, melynek során a hazai környezetben szereplő Sporting Lisboa az orosz CSZKA Moszkva együttesével csap össze. A portugálok 1964 óta nem jutottak európai kupa fináléjába, akkor éppenséggel az MTK ellenében sikerült - megismételt döntőt követően - elhódítaniuk a Kupagyőztesek Európa Kupáját.

José Peseiro, a hazaiak vezetőedzője felidézte a tavalyi Európa-bajnokság döntőjét játékosainak, amikor is Portugália hazai pályán 1-0-ra kikapott Görögországtól. A tréner szerint most ki lehet köszörülni a csorbát. "Ez egy olyan meccs lesz, amelyen az ellenfélnek nincsen vesztenivalója, mi viszont összetörhetünk. Nem tudom elképzelni, hogy Portugália ismét itthon szenvedjen vereséget egy fináléban. El kell űznünk az Eb-döntő szellemét. Ez már a harmadik év, hogy luzitán csapat játszik nagy európai kupadöntőt (a Porto tavalyelőtt UEFA-kupát, tavaly pedig BL-t nyert - a szerk.), ez is jelzi, hogy erősebbek vagyunk, mint gondolnánk" - nyilatkozta a szakvezető.

A Sportingnak ráadásul ez az utolsó esélye, hogy nyerjen valamit ebben a szezonban, hiszen a hétvégén hazai pályán 1-0-ra alulmaradt a Benfica elleni rangadón, így már matematikailag sem végezhet a bajnokság élén.

A CSZKA Moszkva révén ugyanakkor először nyerhet nemzetközi kupát orosz együttes. Igaz, korábban - még szovjetként - az ukrán illetőségű Dinamo Kijev kétszer, míg a grúz Dinamo Tbliszi egyszer elhódította a Kupagyőztesek Európa Kupáját. "Tisztán" orosz elsőség azonban eleddig nem született. A José Alvalade-stadionban mintegy 45 ezer portugál szurkoló buzdítja majd a hazai gárdát, míg a Vörös Hadsereg egykori csapatát várhatóan hétezren kísérik el Moszkvából.

"Mindenképpen nagy előny az ellenfélnek, hogy otthon játszik, de ez nekünk csak plusz lökést ad, hiszen óriási fegyvertény lenne ilyen körülmények között ünnepelni. Úgy érzem, nagyon együtt van a társaság, és jobb csapatot alkotunk, mint a portugálok" - nyilatkozta Vagner Love, a moszkvaiak brazil támadója.

Ami az összeállítást illeti, a Sportingban nem léphet pályára Mauricio Pinilla, aki csapata edzésén térdsérülést szenvedett. A chilei válogatott támadónak - aki remekbe szabott távoli gólt lőtt a holland AZ Alkmaar elleni elődöntőben - orvosai tanácsára kell mindenképpen kihagynia a finálét.

Peseiro 4-4-2-es taktikával küldi gyepre tanítványait, s újra a kezdőben üdvözölheti a védő Joseph Enakarhirét. A bukmékerek szerint a brazil Liedson a "legesélyesebb" arra, hogy gólt lőjön, aki egyébként kihagyta a Benfica elleni, hétvégi csúcsrangadót.

A BL-ből "kihullott" oroszok idei 19. kupafellépésükre készülnek szerda este, és várhatóan ugyanazzal a csapattal - és 3-5-2-es taktikával - vágnak neki az összecsapásnak, mint amellyel legyőzték Moszkvában a Parmát. Valerij Gazzajev, a "vendégek" trénere úgy véli, a siker kulcsa Liedson semlegesítése lehet.

Labdarúgó UEFA-kupa, döntő:
Sporting (portugál) - CSZKA Moszkva (orosz)
Lisszabon, Jose Alvalade-stadion
vezeti: Graham Poll (angol)
Várható kezdőcsapatok:
Sporting: Ricardo - Rogério, Polga, Beto, Ruí Jorge - Custódio, Rochemback, Joao Moutinho, Sá Pinto - Douala, Liedson.
CSZKA: Akinfejev - V. Berezuckij, Ignasevics, A. Berezuckij - Semberas, Odiah, Aldonyin, Huszev, Zsirkov - Daniel Carvalho, Vagner Love, Olic.

[origo]/(MTI)