Vágólapra másolva!
A címvédő Werder Bremen idegenben nyert a Kaiserslautern ellen a Bundesliga utolsó fordulójában, s így elcsípte a BL-t érő harmadik helyet, ennek azonban nem örült a Stuttgart, amelynek színeiben a húsz percre beálló Szabics Imre gólt lőtt, csapata azonban így is alulmaradt a bajnok Bayernnel szemben. Az ötödik VfB-t még a Hertha is megelőzte, amely Dárdai Pál nélkül ikszelt a Hannoverrel, a szintén "magyaros" Mainz pedig Bódog Tamást nélkülözve birkózta le a Nürnberget s futott be a 11. helyre.

Az utolsó forduló előtt ötödik, parádésan hajrázó Werder Bremen szerezte meg a harmadik helyet és így a Bajnokok Ligája indulási jogot a német labdarúgó-bajnokságban. Lisztes Krisztián címvédő csapata - a magyar középpályás nélkül - Kaiserslauternben nyert.

Riválisai közül a VfB Stuttgart saját pályáján simán kikapott a sorozatban nyolcadik mérkőzésén győztes, bajnok Bayern Münchentől, a hazaiaknál Szabics Imre 10 méteres lövéssel szépített. A svábok nagy esélyt szalasztottak el, hiszen egy esetleges győzelemmel megtartották volna BL-t érő dobogós helyüket, a vereség után azonban Szabicsék visszaestek az ötödik helyre, ami "csak" UEFA-kupás indulást ér. (A magyar csatárnak egyébként kellemes emlékei lehetnek a Bayern elleni meccsekről, tavaly májusban ugyanis két gólt lőtt a münchenieknek.)

A Hertha - Dárdai Pál nem játszott - otthon meglepetésre nem bírt a Hannoverrel, s negyedik lett, ami így is szép eredménynek számít. A Bódog Tamás nélkül kiálló Mainz idegenben 2-1-re verte a Nürnberget, és a parádésnak mondható 11. pozícióban végzett.

Ami pedig a tények összegzését illeti: a Bayern és a Schalke a Bajnokok Ligája csoportkörében, míg a Werder Bremen a BL selejtezőjében indulhat, UEFA-kupa-részvételre a Hertha, a Stuttgart és a Leverkusen jogosult. A Bochum, a Rostock és a Freiburg elbúcsúzott az élvonaltól, helyükre az 1. FC Köln, a Duisburg, valamint az Eintracht Frankfurt érkezett.

A Bundesliga másodosztálya egyébiránt új rekord előtt áll: a vasárnapi utolsó körben négymillió fölé kerülhet az idény össznézőszáma. Eddig 3,9 millióan látták a helyszínen a mérkőzéseket, s ez máris jóval több, mint a 2003/2004-es szezon 306 találkozóján regisztrált 2,9 millió. Vasárnap Frankfurtban 43 ezer, Kölnben pedig 50 ezer szurkolóra számítanak, így a nézők száma minden valószínűséggel átlépi a négymilliós álomhatárt.

Bundesliga, 34. forduló:
Arminia Bielefeld - VfL Wolfsburg 1-2 (1-1)
gól: Vata (35.), illetve Petrov (41., 11-esből), Brdaric (56.)

Bayer Leverkusen - Borussia Mönchengladbach 5-1 (1-1)
gól: Berbatov (41, 58. és 61.), Voronyin (59.), Franca (69.), illetve Neuville (2.)

Borussia Dortmund - Hansa Rostock 2-1 (0-1)
gól: Kruska (52.), Koller (67.), illetve Vorbeck (15.)

SC Freiburg - FC Schalke 04 2-3 (1-1)
gól: Iasvili (11.), Antar (78.), illetve Sand (6.), Bordon (54. és 89.)

Hamburger SV - VfL Bochum 0-1 (0-1)
gól: Diabang (3.)

Hertha BSC - Hannover 96 0-0

1. FC Kaiserslautern - Werder Bremen 1-2 (1-2)
gól: Altintrop (46.), illetve Borowski (12.), Valdez (42.)

1. FC Nürnberg - FSV Mainz 05 1-2 (1-1)
gól: Mintal (18.), illetve Weiland (15.), Thurk (87.)

VfB Stuttgart - Bayern München 1-3 (0-1)
gól: Szabics (87.), illetve Ballack (27.), Salihamidzic (30.), Makaay (71.)

[origo]/(MTI)