Vágólapra másolva!
Isztambulban szerda este a Bajnokok Ligája (korábbi nevén a Bajnokcsapatok Európa Kupája) ötvenedik döntőjét rendezik. Az olasz Milan hetedik, az angol Liverpool ötödik győzelmére készül, és mindkét edző abban bízik, hogy nem kerül sor büntetőrúgásokra.

Csak 90 percre készül a Liverpool csapata, az önbizalomhiányban kicsit sem szenvedő Rafael Benitez egyszerűen azt nyilatkozta, csapata a rendes játékidőben is képes megnyerni az összecsapást, így nem is gyakoroltatta a büntetőrúgásokat.

"Nem érdemes a tizenegyesrúgásokkal bajlódni. A probléma úgysem azzal van, hogy valaki az edzésen berúgja a labdát vagy sem, hanem hogy téthelyzetben hogyan bírja elviselni a nyomást. Márpedig a tréningen ezt nem gyakorolhatjuk" - vélte az angolok spanyol menedzsere.

Elviekben osztja kollégája nézetét Carlo Ancelotti is, aki azért bevallotta, szakított időt erre is az edzések során. "Nehéz elhinni, hogy a mérkőzés büntetőkkel dől el, bár azért mi gyakorolgattuk a rúgásokat" - mondta a szakember, aki játékosként 1989-ben és 1990-ben, majd trénerként 2003-ban is magasba emelhette a serleget.

A Liverpool csapatkapitánya, Steven Gerrard egy interjúban bevallotta, napok óta arról álmodik, hogy ő veheti át a trófeát az isztambuli finálé végén.

"Szeretném visszahozni a trófeát Liverpoolba a szurkolóinknak, akik végig mellettünk álltak, ezért megérdemlik. Sok nagycsapatot legyőztünk már, így nincs miért aggódnunk. Nagy rajtunk a nyomás és a felelősség, de élvezzük a helyzetet, s magabiztosan lépünk pályára."

Paolo Maldini, az olaszok kapitánya hetedik BEK/BL-döntőjére készül, ezzel a nyolc finálét jegyző Real-legenda, Francisco Gento mögött második a rangsorban, holtversenyben egy másik madridi félistennel, Alfredo di Stefanóval. Maldini és Gento egyébként találkoztak Isztambulban, és megajándékozták egymást egy-egy mezzel.

Az egykori kiváló csatár nyolc döntőjéből hatszor ünnepelhetett győzelmet, Maldini eddig hatból négyszer emelgethette diadalittasan a trófeát, csapatkapitányként másodszor teheti meg, ha ma este a piros-feketék győznek. Annak ellenére, hogy az eddigi hat finálé során már hozzászokhatott a tét nagyságához, a 36 éves olasz védő azt is elárulta, hogy a kezdőrúgáshoz közeledve fokozatosan gyorsul a szívverése, de biztos benne, hogy a mérkőzés alatt kordában tudja tartani az érzelmeket.

A Milan háza táján kisebb gondot okozott, hogy Hernan Crespo fájlalta a térdét a keddi edzés után, de a szerdai olasz lapok szerint az argentin csatár ott lesz a kezdőcsapatban Sevcsenko mellett. Crespo a River Plate színeiben Dél-Amerikában elnyerte már a legrangosabb tróeát, a Libertadores-kupát, és az Interrel, valamint a Chelsea-vel is a döntő küszöbére jutott a BL-ben korábban, de mindkét klubbal elbukott az elődöntőben.

Forrás: EPA
...de Benitez is hazavinné a trófeát

Rafa Benitez a tizennegyedik edző lehet, aki egymás utáni évben elnyeri valamelyik nemzetközi kupát, a csúcstartó egyébként a liverpooli Bob Paisley, aki 1976-ban az UEFA-kupát, 77-ben és 78-ban a BEK-et nyerte meg a Vörösökkel. A Liverpool előzetes kezdőcsapatát böngészve látható, hogy mindössze két angol kapott helyet benne, ha Benitez nem változtat rajta, akkor a döntőben legkevesebb hazai játékossal felálló csapat címe a 'Poolt illeti majd meg.

A Mersey-partiak becenevükhöz méltóan piros mezben lépnek pályára, míg a Milan fehérben lesz, az angolok mind a négy BEK-döntőt megnyerték, amikor így lettek leosztva a mezek. A Milannak csak egyszer nem hozott szerencsét a fehér mez, 1995-ben, amikor az Ajax Kluivert góljával 1-0-ra győzött a taljánok ellen.

Isztambulban az 50. BEK/BL-döntőre kerül sor, az eddigi 49 finálé 50 meccset hozott, mert egyszer újrajátszás döntött, az 50-ből harmincnyolc a rendes játékidőben, négy a hosszabbításban, hét a büntetők, egy pedig az ominózus újrajátszás során során dőlt el, a leggyakoribb eredmény az 1-0 volt, erre tizenötször volt példa. Az a csapat, amelyik az első gólt szerezte, 31-szer nyerte meg a meccset, anélkül, hogy büntetőkre került volna sor, míg az a gárda, amelyik először vehette ki a hálóból a labdát, tizenegyszer tudta megfordítani az állást.

A The Times tudósítása szerint már megérkezett a 20 ezer, jeggyel rendelkező brit szurkoló, akik a Taksim teret elfoglalva a dicső múltat felidézve éltették a Bob Paisley-féle legendás 'Poolt, s dalba foglalták már előre a Benitez-éra sikereit is. A feketepiacon 350 angol fontért (mindegy 130 ezer forintért) kaphatók még belépők.

a várható kezdőcsapatok:
Milan: Dida - Cafú, Stam, Nesta, Maldini - Gattuso, Pirlo, Seedorf, Kaká - Crespo, Sevcsenko.
Liverpool: Dudek - Finnan, Carragher, Hyypiä, Traore - Luis Garcia, Xabi Alonso, Hamann (Kewell), Gerrard, Riise - Baros (Cissé)