Vágólapra másolva!
A Liverpool nyerte a 2004/2005-ös labdarúgó Bajnokok Ligáját, miután az isztambuli döntőben háromgólos hátrányt ledolgozva tizenegyesekkel legyőzte az AC Milan együttesét. A Mersey-parti csapat története során ötödször hódította el a trófeát.

Nem véletlen, hogy az idei BL-döntő előtt egyáltalán nem találkozhattunk olyasféle fanyalgó megnyilvánulásokkal, mint az előző sorozat végén, amikor is az FC Porto és az AS Monaco játszotta a finálét. A mostani párharc részvevőinek patinájára senkinek sem lehetett panasza, hiszen az AC Milan együttese a második helyen áll a vonatkozó örökrangsorban a Real Madrid mögött a maga hat BEK-, illetve BL-győzelmével, a Liverpool játékosai pedig a döntő előtt négy alkalommal emelhették magasba az európai labdarúgás legrangosabb klubtrófeáját.

Igaz ugyan, hogy a Vörösök a 2001-es UEFA-kupa-győzelem óta nem alkottak maradandót nemzetközi porondon, s Premier League-ben is csak az ötödik helyen végeztek, az idei BL-szereplésükön azonban mi sem látszott ebből a visszafogottságból: a csoportmérkőzések során a Monaco, a Deportivo és az Olimpiakosz, a nyolcaddöntőben a Bayer Leverkusen, a legjobb négy közé jutásért a Juventus, az elődöntőben pedig a Chelsea sem tudott mit kezdeni a Benítez-csapat zárt védekezésével, elöl pedig általában legalább egyszer betaláltak az angolok, annak ellenére, hogy a csatárok közül szinte az egész szezonban csak Milan Baros volt bevethető.

Mindamellett korántsem volt izgalommentes a csoportkör a liverpooliaknak, akik végül is csak egy az utolsó forduló 86. percében szerzett Gerrard-bombával jutottak a 16 közé az Olimpiakosz ellenében. Az egyenes kieséses szakaszban azonban már veretlenek maradtak Carragherék, a Leverkusenen két sima 3-1-es győzelemmel léptek túl, a Juvének és a Chelsea-nek pedig a liverpooli vereség mellett otthon csak egy 0-0-ra futotta ellenük.

A Milan ezzel szemben inkább a sorozat elején jeleskedett, hiszen az egyik legnagyobb favorit Barcelonát megelőzve megnyerte csoportját, majd a nyolcaddöntőben az Inter elleni háziderbit kettős győzelemmel húzta be. A PSV elleni elődöntőben már egyáltalán nem voltak ennyire meggyőzőek Maldiniék, a hollandok már a 2-0-s hazai sikert hozó milánói meccsen is jobban játszottak, a 3-1-re elveszített eindhoveni visszavágón pedig Ambrosini 91. percben szerzett gólja - s nagy adag szerencse - kellett ahhoz, hogy a sorozat 2002/2003-as bajnoka eljusson Isztambulba.

A rossonerik ennek ellenére esélyesebbnek számítanak, elsősorban a játékosok nagyobb nemzetközi tapasztalata és a csapat összeszokottsága miatt. Ancelotti gárdája hosszú évek óta együtt játszik, a Liverpoollal ellentétben állandó BL-szereplőnek mondhatja magát. A Milan ráadásul a hétvégén a Palermo elleni döntetlenjével elbukta az olasz bajnoki aranyérmet a Juventusszal szemben, így a piros-feketék számára ezen a meccsen dőlhet el, milyen szájízzel emlékeznek majd a 2005-ös évre, míg a Mersey partján tulajdonképpen már a döntőbe jutás is nem várt sikernek számít, Benítez mester - ahogy a Chelsea elleni meccsek előtt - ki is jelentette: nekik nincs vesztenivalójuk.