Vágólapra másolva!
Sorra érnek véget a bajnokságok Európában: míg Franciaországban elsősorban a kiesés elkerülése volt a tét az utolsó fordulóban (végül a Caen és a Bastia húzta a rövidebbet), addig a horvátoknál az aranyérem sorsa dőlt el a záró játéknapon, mégpedig a Hajduk Split javára. Jó néhány országban viszont kupadöntőre került sor a hét végén, összesen hét finálét játszottak, és a legnagyobb meglepetést az FC Bruges, illetve a Benfica veresége jelentette.

A futballszezon végét mi sem jelzi jobban, mint hogy az elmúlt héten több európai országban is sor került a kupadöntőre, ami a legtöbb helyen az idény zárásának számít. A németországi finálé mellett döntőt rendeztek a nemzeti kupasorozatban Hollandiában, Belgiumban, Skóciában, Portugáliában, Ukrajnában és Oroszországban is, és a hat mérkőzésből kettőn született meglepetés, a többin a papírforma érvényesült.

A fenti államok közül egyedül Oroszország jelent kivételt, hiszen az oroszoknál nem a vége felé tart a szezon, hanem éppen hogy csak az elején jár, elvégre ott a naptári év szerint rendezik a pontvadászatot. A kupadöntőre azonban az Európa többi részének megfelelő menetrendben került sor, és a fináléban az FK Himki nem tudott meglepetést okozni.

A kiscsapat története során először jutott ilyen közel ahhoz, hogy megszerezze a trófeát, azonban balszerencséjére az ellenfél az a CSZKA Moszkva volt, amely másfél hete a nemzetközi porondon bizonyított, elhódítva az UEFA-kupát. A moszkvaiak most újabb trófeát tehettek be a vitrinbe, és a Himki elleni egyetlen találatot megelőző gólpasszt természetesen a brazil Daniel Carvalho adta, aki ezúttal Jurij Zsirkovot hozta kihagyhatatlan helyzetbe.

A hollandoknál és a skótoknál is elmaradt a meglepetés, mintkét helyen az esélyes gárda nyert. Hollandiában a bajnok PSV Eindhoven számára a Willem II legyőzése nem jelentett különösebben nagy problémát: a Philips-gyáriak kevéssel a szünet előtt szereztek vezetést a középhátvéd Wilfred Bouma fejesével, majd a második félidőben már felszabadultan játszottak, aminek a végeredménye 4-0-s diadal lett. A gólszerzésből a klubtól búcsúzó Mark van Bommel nem vette ki a részét, de a Barcelonába szerződő középpályás így is a mezőny egyik legjobbja volt.

Skóciában a Celtic mestere, Martin O'Neil volt a nagy búcsúzó, hiszen a szakember bejelentette, hogy feláll a klub kispadjától annak érdekében, hogy idejét a beteg feleségével tölthesse. A mester a drámai körülmények között elbukott bajnoki cím helyett a kupagyőzelemmel vigasztalódhatott: a Kelták gyorsan vezetést szereztek az angol középpályás, Alan Thompson szabadrúgásával, és végig nagy fölényben futballoztak, ám Chris Sutton kihagyott egy tizenegyest, az ellenfél, a Dundee United kapusa pedig kiválóan védett, így az eredmény már nem változott, de ez is elég volt a trófea elhódításához.

Ukrajnában nehéz lett volna meglepetést okozni, hiszen a fináléban az ország labdarúgásának két óriása, a Sahtar Doneck és a Dinamo Kijev találkozott egymással. Az ukrán szövetség a vádaskodások elkerülése végett külföldi bírót kért fel a meccsre, és a norvég Terje Hauge alaposan megdolgozott a pénzéért. A 11. percben tizenegyest ítélt a Dinamo javára, amit a brazil Diogo Rincón értékesített, a 18. percben kiállította a Sahtar román csatárát, Ciprian Maricát egy kíméletlen belépőért, a 25. percben megadott egy tizenegyest a doneckieknek is, amit azonban a lengyel Marius Lewandowski kihagyott, és a kilencven perc során további hét sárga lapot osztott ki. Mivel a büntetőn kívül több gól nem született, így a kupagyőzelem a kijevieké lett, vagyis a jelek szerint a két klub osztozik a sikereken, hiszen a bajnokságban a Sahtar vezet négy ponttal.

A belgáknál a bajnokságot nagy fölénnyel megnyerő FC Bruges a kupadöntőbe is bejutott, és a bajnokcsapattól mindenki sima győzelmet várt a pontvadászatban csupán a kilencedik helyen záró Germinal Beerschot ellen, azonban a bruges-iek meglepően gyengén futballoztak, és teljesen megérdemelten kaptak ki.

A Germinal az első félidőben Karel Snoeckx góljával szerzett vezetést, amit a második játékrész elején Gert Verheyen kiegyenlített, de csak egy percig volt ismét döntetlen az állás, mivel Kris de Wree megint a kiscsapatot juttatta előnybe, és a Beerschot már nem is engedte ki a kezéből a győzelmet.

Portugáliában is elmaradt a duplázás, pedig a Benfica drukkerei szinte biztosra vették, hogy a bajnokság megnyerése után a kupadöntőben a Vitória Setúbal nem lehet komoly ellenfél. A lisszaboniaknál hiányzott a sérült brazil középhátvéd, Luizao, de Giovanni Trapattoni gárdájától így is mindenki biztos győzelmet várt.

A meccs ennek megfelelően is kezdődött, elvégre Geovanni már a negyedik percben tizenegyest harcolt ki, és a büntetőt Simao Sabrosa gond nélkül értékesítette. A Setúbal azonban a bekapott gól ellenére sem omlott össze, a 25. percben egy kapu előtti kavarodást követően kiegyenlített, és a hajrában Meyong találatával a győzelmet is megszerezte. Trapattoni az utolsó negyedórára hiába küldte be az angolai Pedro Mantorrast és a szerb Delibasicot, a Benfica négy csatárral támadva sem tudott egalizálni.