Vágólapra másolva!
Fontos teszt egy még fontosabb mérkőzés előtt - jellemezte Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitány a Franciaország elleni barátságos mérkőzést. A magyar válogatott vasárnap este érkezett meg Metzbe, s lép majd pályára a házigazda válogatottja ellen kedden, 21 órai kezdettel.

A magyar labdarúgó-válogatott szombaton délelőtt a Pénzügyőr-pályán tartott edzést, a tréninget Pető Tamás vádlisérülés miatt nem dolgozhatta végig, s az orvosi vizsgálat után kiderült, az elkövetkező egy hétben sem állhat Lothar Matthäus rendelkezésére. A gyakorlást követően a csapat Bulgária elleni vb-selejtező hibáit elemezte, este, illetve vasárnap délelőtt ismét edzett, majd délután Luxembourgbe repült, s onnen busszal érkezet meg Metz-be, a keddi barátságos mérkőzés helyszínére.

Matthäus hétfőn délelőtt a szálláshely közelében található parkban vezényelt edzést. A keret már szinte teljes, miután a kapus Rabóczki Balázs délelőtt csatlakozott a társakhoz. A csatár Kovács Péter kisebb sérülése miatt még Norvégiában tartózkodik, és csak akkor utazik Franciaországba, ha orvosai úgy látják, állapota alkalmas a játékra.

A válogatott német szövetségi kapitányát az AFP francia hírügynökség kérte rövid interjúra.

- Mennyire érzi fontosnak a Franciaország elleni összecsapást?
- Nagyon. Komoly elismerés számunkra, hogy a korábbi Európa- és világbajnok ellen léphetünk pályára, még akkor is, ha tudjuk, néhány kulcsjátékos ezúttal nem lép majd pályára ellenünk. Ám tiszteljük az ellenfelet, játékosaim nagyon motiváltak. A találkozó fontos teszt lesz egy még fontosabb mérkőzés előtt, most ugyanis éles szituációkban gyakorolhatjuk a taktikai elemeket az Izland elleni, szombati vb-selejtezőre készülve.

- Milyen esélyt ad a csapatnak arra, hogy kijut a világbajnokságra?
- Számunkra minden soron következő mérkőzés egy döntővel ér fel, amíg van esélyünk, nem adhatjuk fel a reményt. Ha nyerünk Izlandon, akkor nagyobb az esélyünk arra, hogy bejussunk a csoport első két csapata közé.

- Mit hoz a jövő az Ön számára?
- Ha kijutunk a világbajnokságra, akkor egyértelmű: Németországban játsszunk majd a legjobbakkal. Az emberek itt mindig velem kapcsolatban tesznek fel kérdéseket, s azt várják, hogy gyorsan jöjjenek az eredmények. Ez nem ilyen egyszerű, a jelenlegi keretünk fiatal, n nemzetközi szinten rutintalan játékosokból áll, akiknek időre van szükségük. Ha nem jutunk ki a vébére, akkor megyünk tovább, a harcolunk a 2008-as Eb-szereplésért.

Metzben 20 fokos a hőmérséklet, vagyis a hazainál jóval kedvezőbb körülmények között készülnek a magyar együttes játékosai. Hétfőn este 19:30 órától már a mérkőzés helyszínén gyakorol a Matthäus-csapat.

[origo] / (MTI)