Vágólapra másolva!
Vasárnap két bombameglepetés is született a németországi Konföderációs-kupán: előbb az Európa-bajnok görög válogatott kapott ki 1-0-ra Japántól, majd a világbajnok brazil csapat maradt alul egy góllal a Mexikóval vívott párharc során.

B csoport, 2. forduló:
Japán - Görögország 1-0 (0-0)
Frankfurt, 25 ezer néző
v.: Fandel (német)
Görögország: Nikopolidisz - Tavlaridisz (Cartasz, 31.), Kirgiakosz, Fisszasz - Jannakopulosz, Karagunisz, Kacuranisz, Lakisz (Papadopulosz, 60.), Baszinasz - Vrizasz (Gekasz, 46.), Haristeasz.
Japán:
Kavagucsi - Tanaka, Mijamoto, Kadzsi, Santos - Ogaszavara (Endo 74.), Nakata, Nakamura, Fukuni - Tamada (Oguro 65.), Janagiszava.
gól:
Oguro Maszasi (76.)

A japánok már az első félidőben is fölényben játszottak, kétszer is csak a szerencse mentette meg a góltól a fáradtan futballozó görögöket. A második játékrészben is a távol-keleti válogatott támadott többet, az Európa-bajnok válogatott védelméből pedig nagyon hiányzott a jobbhátvéd Szeitaridisz, Otto Rehhagel mester a cserékkel sem tudta felrázni csapatát. Negyedórával a vége előtt aztán megérdemelten megszerezte a vezetést Zico csapata, ekkor a csereként beállt Oguro Maszasi váltotta gólra 13 méterről Nakamura parádés átadását.

B csoport, 2. forduló:
Mexikó - Brazília 1-0 (0-0)
Hannover, 39 297 néző
v.: Rosetti (olasz)
Mexikó: Sánchez - Galindo, Salcido, Osorio, Zinha - Pardo, Borgetti, Morales (Medina, 73.), Pineda (Mendez, 69.) - Fonseca (Perez, 46.), Carmona.
Brazília: Dida - Lúcio, R. Junior, Emerson (Renato, 66.), Gilberto - Robinho (Oliveira, 66.), Kaká, Adriano, Zé Roberto - Ronaldinho, Cicinho.
gól: Borgetti (59.)

A játéknap másik mérkőzésén a brazil válogatott azonnal magához ragadta a kezdeményezést Mexikó ellen, mégis a közép-amerikai válogatott jutott nagy lehetőséghez. A 28. percben Roque Junior lerántotta Jared Borgettit, a sértett pedig a megítélt tizenegyest bevágta. Igen ám, de a bíró újra rúgatta a büntetőt (a zöldmezesek túl korán léptek be a 16-oson belülre), s a mexikói középpályás ekkor már csak a kapufát találta el, majd az ollózása is fölé ment. Az olasz játékvezető szerint Dida még a lövés előtt elmozdult a gólvonalról (ráadásul ezúttal a brazilok is "beléptek", ezért Borgetti harmadszor is nekifuthatott a labdának, ekkor azonban a Milan kapusa hárított. Bár az ítéletvégrehajtó negyedszer is 11-est lőtt volna, reklamált is a bírónál, ám még egyszer már nem ismételtette meg a büntetőt Rosetti bíró, így maradt a 0-0.

A második félidőben, az 59. percben egy jobb oldali szöglet után a sorstól aztán csak megkapta a negyedik sanszot Borgetti, s 4 méterről parádésan csúsztatott fejjel Dida kapujába. Kilenc percre rá Kaká jobb oldali beadása után Adriano élményszámba menő gólt fejelt közelről, a partjelző azonban - vitatható módon - lest intett. A brazilok ezután is sok támadást kialakítottak, de nem sikerült bevenniük a remekül védő Sánchez kapuját. Mexikó sikerével már továbbjutott.

A csoport állása:
1. Mexikó 6 pont
2. Brazília 3 (3-1)
3. Japán 3 (2-2)
4. Görögország 0

* * *

Nem megfelelő hozzáállás esetén a Konföderációs-kupáról tudósító újságírók is kaphatnak sárga, illetve piros lapot a szigorú német szervezőktől. A háromezer médiamunkás közül első figyelmeztetést kap az, aki nem veszi át idejében a belépőjét. A második vétséget egy meccsre szóló eltiltás, míg a harmadikat már végleges kizárás követi - jelentette az MTI. "Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ezek a drága helyek üresen maradjanak" - indokolta a poroszos fegyelmet Markus Siegler, a FIFA szóvivője.