Vágólapra másolva!
A Debreceni VSC-AVE Ásványvíz a horvát bajnok Hajduk Splittel találkozik a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában.

Az európai szövetség svájci központjában, Nyonban tartott sorsoláson az is kiderült, hogy az első mérkőzésen a hajdúsági gárda július 26-án vagy 27-én fogadja riválisát, míg az egy héttel későbbi visszavágót Horvátországban rendezik.

"Kaphattunk volna könnyebb ellenfelet is, ha egy első fordulóból érkező riválissal sorsolnak össze minket. Ettől függetlenül a cél a továbbjutás, amelyre szerintem mindkét csapatnak egyforma esélye van" - mondta Supka Attila vezetőedző.

A tréner hozzátette: igyekszik majd személyesen megtekinteni a vetélytárs egy-két edzőmérkőzését, illetve megpróbálnak beszerezni videokazettákat is a Hajduk korábbi tétmérkőzéseiről. Supka kiemelte, hogy a továbbjutás kiharcolása azért is rendkívül fontos, mert ha már ebben a szakaszban elbúcsúzna csapata, akkor az UEFA-kupában sem vehetne részt, míg a 3. kör vesztesei legalább a második számú európai kupasorozatban folytathatják szereplésüket.

A Hajduk kétszer is szembekerült már magyar csapattal a BL-selejtezőben, a 2000/2001-es idényben a Dunaferr 4-2-es összesítéssel búcsúztatta a horvátokat (idegenben 2-0-ra nyertek Tököliék, majd a visszavágón 2-2-es döntetlent értek el), míg egy évvel később a Ferencváros már nem járt sikerrel, mindkét mérkőzés 0-0-ra végződött, és a tizenegyeseket a splitiek rúgták jobban.

Az 1977/78-as szezonban a KEK-ben a Diósgyőr is megmérkőzött a dalmátokkal, és a borsodiak tizenegyesekkel jutottak tovább a nyolcaddöntőben, öt esztendővel később az UEFA-kupában a Bp. Honvéd 5-3-as összesítéssel alulmaradt a horvátokkal szemben.

A Hajduk kispadján az egykori kiváló védő, Igor Stimac ült a bajnokság végén, de úgy hírlik, hogy a következő idényben Miroslav Blazevic lehet az edző. A csapat legnagyobb sztárja pedig a szövetségi kapitány fia, Niko Kranjcar, akinek átigazolása a Dinamo Zagrebtől nagy vihart kavart. A Hajduk története során 17 bajnoki címet szerzett és 13-szor nyert kupát, érdemes még megemlíteni a híres-hírhedt szurkolótábort, a Torcidát, amely általában félelmetes hangulatot teremt a Poljud-stadionban a hazai meccseken.

a Hajduk Split kerete:
kapusok: Matko Perdijic, Vladimir Balic, Trvtko Kale
védők: Frane Vitajic, Hrvoje Vejic, Tonci Zilic, Tomislav Rukavina, Luka Vucko, Ferdo Milin, Josip Lukacevic, Nenad Vuckovic, Predrag Simic, Boris Dzidic, France Cacic
középpályások: Almir Turkovic, Vlatko Dolonga, Niko Kranjcar, Mladen Bartulovic, Ivan Leko, Dario Damjanovic, Zoran Roglic, Bulend Biscevic, Danijel Hrman, Ante Vitajic, Nenad Pralija, Duje Spalj
csatárok: Dragan Blatnjak, Mate Dragicevic, Natko Racki, Kruno Lovrek, Mario Grgurovic, Tomislav Busic, Pablo Munhoz, Petar Suto, Zoran Roglic.

[origo] / (MTI)