Vágólapra másolva!
A bajnok Juventus FC vezetői egyáltalán nem a babérjaikon való üldögéléssel töltik a nyarat: a fehér-feketék már három játékost is igazoltak, valamint részesei az idei nyár egyik átigazolási szappanoperájának, az Antonio Cassanóért folytatott harcnak. Az AS Roma csatáráért Fabio Capello (aki tavaly mestere volt a fővárosba) minden követ megmozgat, de könnyen lehet, hogy ez sem lesz elég, ugyanis a Juve vetélytársai között szerepel a Real Madrid és az FC Internazionale is.

Május végén óriási volt az ünneplés a Stadio delle Alpiban, hiszen a Juventus FC visszahódította az AC Milantól a scudettót, és megszerezte története 28. bajnoki címét. Az utolsó, a torinóiak számára már tét nélküli mérkőzés utáni éremátadás pillanataiban talán még a klub mindig kimért általános igazgatója, Luciano Moggi is csak az örvendezéssel volt elfoglalva, másnap viszont már a nyári erősítéseken törte a fejét. Hogy Moggi nem hiába tevékenykedett, már június elejére kiderült.

Hatodikán ugyanis nyilvánosságra hozták, hogy a Juventus szerződtette a Bayern München horvát védőjét, Robert Kovacot, és a Lazio középpályását, Giuliano Giannicheddát. Mindketten ingyen cseréltek klubot, hiszen lejárt a szerződésük. Kovac egyértelműen a védelem tengelyébe érkezett, és könnyen lehet, hogy ezt a posztot szánják Torinóban Giannicheddának is, hiszen az eredetileg védekező középpályásként szereplő játékos a tavaszi szezonban a római védelem közepén szerepelt, nem is rosszul.

Szükség is van középső védőkre a Juvénél, hiszen a nemrég véget ért bajnokság során nemigen volt "váltótársa" Fabio Cannavarónak és Lilian Thuramnak. Igaz, Capello szerint nem is volt szükség erre, hiszen a mester Igor Tudor, Mark Iuliano és Nicola Legrottaglie kölcsönadásához is hozzájárult, a két nagy öreget, Paolo Monterót és Ciro Ferrarát pedig egyszerűen nem játszatta.

Kovac és Giannichedda leigazolása tehát indokolt lépés, a harmadik új fiú megszerzése viszont nem annyira tűnik annak: a Juventus hétmillió eurót fizetett a Regginának a brazil középpályásért, Mozartért. A dél-amerikai futballista ugyan nem nyújtott rossz teljesítményt a calabriai kiscsapatban, de a szurkolók többsége szerint nem Juve-szintű játékos.

Minden bizonnyal Capello is csak csereként számol a brazillal, hiszen azt nehéz elképzelni, hogy honfitársát, Émersont vagy esetleg Pavel Nedvedet ki tudná szorítani Mozart a gárdából.
Egyáltalán nem biztos, hogy ezzel befejeződtek a Juventus nyári erősítései, hiszen a bajnokcsapat harcban áll az AS Romával (és még sokan másokkal) Antonio Cassano megszerzéséért. Fabio Capello mindenáron csapatában szeretné tudni egyik kedvenc játékosát (akinek tavaly még a mestere volt az AS Románál), és leigazolásáért még áldozatokra is hajlandó.

Persze azért a vezetőség arra törekszik, hogy minél olcsóbban szerezze meg a meglehetősen nehezen kezelhető játékost. Capello (és Moggi) most éppen azon dolgozik, hogy a Juventus tulajdonában lévő, de a torinóiaknál epizódszerepre is esélytelen Fabrizio Miccolit elfogadják a fővárosiak cserealapként, természetesen némi készpénz társaságában.

A Roma erre hajlandó is lenne, csakhogy nemcsak a Juve érdeklődik Cassano iránt. Az utóbbi hetekben ringbe szállt érte az FC Internazionale és a Real Madrid is. A kék-feketék az eurókötegeken kívül a török Emre Belözoglut és/vagy a görög Jorgosz Karaguniszt, a spanyolok pedig Gutit, esetleg Santiago Solarit adnák a Bariban nevelkedett támadóért.

Az ügyben egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy Cassano nem marad Rómában - legalábbis a bordó-sárgák szurkolói már "lemondtak róla". Ők kész tényként kezelik egykori kedvencük Torinóba igazolását, és Francesco Totti közelmúltbeli esküvőjén meg is találták a vendégként ott lévő Cassanót, és "takarodj Capellóhoz" rigmussal "üdvözölték". A jól értesültek szerint július elején pont kerül az ügy végére, és eldől nemcsak Cassano, de Adrian Mutu és Marcelo Zalayeta jövője is. A Roma csatárának esetleges érkezése ugyanis együtt járna a román vagy az uruguayi, esetleg mindkettejük távozásával.

Egy fővel mindenképpen csökken a Juventus kerete, hiszen a gárda 38 esztendős védője, Ciro Ferrara bejelentette visszavonulását, sőt, már a búcsúmérkőzésére is sor került. Mégpedig Nápolyban, ahol a hátvéd pályafutása elindult, és ahol Ferrara először olasz bajnok lett, még a Diego Maradona fémjelezte csapat tagjaként. A gálán természetesen ott volt az isteni Diego is, akit a helyi szurkolók legalább úgy ünnepeltek, mint Ferrarát

Egyébként játszottak egy mérkőzést is a San Paolo-stadionban, melyen a Napoli (többek között az ünnepelt góljával) 4-1-re legyőzte a több régi menővel, például Didier Deschamppal, Zinédine Zidane-nal vagy a Fabrizio Ravanelli-Gianluca Vialli csatárduóval megerősített Juvét. Hogy a játékosok mennyire vették komolyan a találkozót, azt az iram mellett az is jól jelezte, hogy az ezúttal a kék-fehéreknél pályára lépett Fabio Cannavaro a mérkőzést egy mikrofonnal a fején játszotta végig, így a tv-nézők és a stadionban helyet foglalók is hallhatták a védő minden szavát, sőt az egyik riporter interjút is készített Cannavaróval - játék közben.