Társoldalunk:

Így lettek kupagyőztesek Európa fociklubjai

2005.07.14. 10:29

Az első kupagyőzelem kivívása az idén jelek szerint kelet-európai specialitás volt, hiszen a horvát és a szerb (na meg a magyar) kupadöntő mellett Macedóniában, Moldovában, Lengyelországban, Szlovákiában és Szlovéniában is olyan gárda diadalmaskodott, amely korábban sohasem nyerte el a trófeát.

A szlovénoknál a Publikum Celje tehette be első kupáját a klub vitrinébe, köszönhetően a HIT Nova Gorica moldáv légiósának, Vladislav Lungunak, aki öngólt vétett. Macedóniában a Baskimi Kumanovo csatárának, Bruno Peszilszkinek a hosszabbításban szerzett gólja döntött, a lengyeleknél a Groclin Grodzisk örülhetett történelme során először; a moldávoknál a Nistru Otaci hatodik nekifutásra gyűjtötte be a kupagyőzelmet, korában ugyanis ötször is a döntőben szenvedett vereséget.

Északi szomszédunknál, Szlovákiában a Dukla Banská Bystrica nyert, ráadásul itt is a duplázást megakadályozva, hiszen ellenfele a bajnokcsapat, az Artmedia Petrzalka volt. A besztercebányaiaknál két olyan focista is pályára lépett, aki megfordult a magyar bajnokságban: a volt győri légiós, Robert Semeník, illetve az Újpest FC egykori csapatkapitánya, Frantisek Kunzo is csereként szerepelt.

Csehországban is akadt egy volt újpesti, aki magasba emelhette a trófeát: a Baník Ostrava színeiben Radek Sloncík a kezdő tizenegyben kapott helyet, és éppen a hajrában az ő helyére beállt Michal Papadopulos szerezte a mindent eldöntő találatot. Még nagyobb volt a magyar érdekeltség Cipruson, ahol a két honfitársunkat is foglalkoztató Omonia Nicosia volt a finálé egyik résztvevője. A klub viszonylag könnyedén intézte el a Digenisz Morfut, és Korolovszky Gábor végigjátszotta a meccset, Vezér Ádám viszont a kispadról nézte a finálét.

Furcsa döntőre került sor Luxemburgban, ahol az egyik résztvevő, az élvonalban szereplő CS Pétange kiléte nem jelentett olyan nagy meglepetést, annál inkább a másiké, az FC Cebra 01 nevű gárda ugyanis a harmadosztályban szerepel. A kis klub az 1908-as alapítása óta hat alkalommal változtatott nevet, ebből háromszor fúzió miatt: utoljára 2001-ben egyesült az SGD Os Bracarencesszel, és mint a döntőben pályára lépett focisták neve is elárulja, a klubnál a portugál származású labdarúgók viszik a prímet. A Cebra a döntőig vezető úton mindössze egy élvonalbeli együttest búcsúztatott, de a fináléban nem sok esélye volt, a CS Pétange 5-0-ra diadalmaskodott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK