Társoldalunk:

Így lettek kupagyőztesek Európa fociklubjai

2005.07.14. 10:29

A hollandoknál és a skótoknál elmaradt a meglepetés, mindkét helyen az esélyes gárda nyert. Hollandiában a bajnok PSV Eindhoven számára a Willem II legyőzése nem jelentett különösebben nagy problémát: a Philips-gyáriak kevéssel a szünet előtt szereztek vezetést a középhátvéd Wilfred Bouma fejesével, majd a második félidőben már felszabadultan játszottak, aminek a végeredménye 4-0-s diadal lett. A gólszerzésből a klubtól búcsúzott Mark van Bommel nem vette ki a részét, de az FC Barcelonába szerződött középpályás így is a mezőny egyik legjobbja volt.

Skóciában a Celtic FC mestere, Martin O'Neill volt a nagy búcsúzó, hiszen a szakember bejelentette, feláll a klub kispadjáról annak érdekében, hogy idejét beteg feleségével tölthesse. A mester a drámai körülmények között elbukott bajnoki cím helyett a kupagyőzelemmel vigasztalódhatott: a Kelták gyorsan vezetést szereztek az angol középpályás, Alan Thompson szabadrúgásával, és végig nagy fölényben futballoztak, ám Chris Sutton kihagyott egy tizenegyest, az ellenfél, a Dundee United kapusa pedig kiválóan védett, így az eredmény már nem változott, de ez is elég volt a trófea elhódításához.

Ukrajnában nehéz lett volna meglepetést okozni, hiszen a fináléban az ország labdarúgásának két óriása, a Sahtar Doneck és a Dinamo Kijev találkozott egymással. Az ukrán szövetség a vádaskodások elkerülése végett külföldi bírót kért fel a találkozó levezetésére, és a norvég Terje Hauge alaposan megdolgozott a pénzéért. A 11. percben tizenegyest ítélt a Dinamo javára, amit a brazil Diogo Rincón értékesített, a 18. percben kiállította a Sahtar román csatárát, Ciprian Maricát egy kíméletlen belépőért, a 25. percben megadott egy tizenegyest a doneckieknek is, amit azonban a lengyel Marius Lewandowski kihagyott, és a kilencven perc során további hét sárga lapot osztott ki. Mivel a büntetőn kívül több gól nem született, így a kupa a kijevieké lett, vagyis a két klub osztozik a sikereken, hiszen a bajnokságot a Sahtar nyerte.

A legtöbb kiállítást hozott fináléra Bosznia és Hercegovinában került sor, ahol az FK Szarajevo az idegenben megszerzett egygólos előnyét a visszavágón is őrizte a Siroki Brijeg ellen, amikor a hajrában elszabadultak az indulatok. Nyolc perccel a lefújás előtt a szarajevóiak támadóját, Alen Avdicsot állították ki, majd nem sokkal később mindkét oldalról két-két focista kapott piros lapot, mivel kisebbfajta tömegverekedés tört ki.

A leghosszabb sikersorozatot a román Dinamo Bucuresti mondhatja magáénak: a bukaresti együttes sorozatban harmadik kupagyőzelmét gyűjtötte be, és 2000 óta mindegyik román kupadöntőben ott volt, vagyis egymás után hatszor játszott finálét, és csak egyszer veszített, 2002-ben a Rapid jobbnak bizonyult. Andorrában is mesterhármast ért el egy klub, jelesül a DP Santa Coloma, amely ugyancsak egymás után három alkalommal gyűjtötte be a kupát. Mindez azonban semmiség az FC Vaduzhoz képest, amely Liechtensteinben abszolút egyeduralkodónak számít: a svájci másodosztályban szereplő egyesület 1998 óta minden évben elhódította a trófeát, vagyis egymás után nyolcadik alkalommal diadalmaskodott, és mivel a miniállamban nincsen bajnokság, így ez számít a klubcsapatok egyetlen versengésének.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK