Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt július 21-én!

1902-ben ezen a napon alapították meg a Fluminense Football Clubot, Brazília egyik leghíresebb klubját. Sao Paulóhoz hasonlóan az ország másik legnagyobb városában, Rio de Janeiróban is angol tengerészek honosították meg a labdarúgást. A Fluminense életre hívói - egy tehetős üzletember, Oscar Cox és baráti köre - a Rua Marques de Abrantes 51. szám alatt tartott összejövetelen nem sokáig töprengtek az új egylet elnevezésén, amely Rio egyik kerületéről kapta nevét.

Ugyan nem az alapító ülésen, de néhány találkozóval később (október 17.) már kardinálisabb kérdés is megválaszolásra várt, így például az új egylet mezének színe. Coxék a bordó és a fehér mellett tették le voksukat, de miután bebarangolták Rio de Janeiro az idő tájt erre szakosodott brit textilüzemeit, be kellett látniuk, hogy nem lesz egyszerű feladat ezekbe a színekbe öltöztetni csapatukat. Cox és legjobb barátja, Mário Rocha azonban nem hátrált meg a kisebb nehézségtől, hajóra ültek és a sportág őshazájában, Angliában kutattak tovább bordó mez után.

Ott sem jártak több sikerrel, viszont nagyon megtetszett nekik egy piros-fehér-zöld kombinációjú dressz, így ezekkel pakoltak meg néhány bőröndöt. Hazaérve persze még meg kellett vívniuk néhány csatát a bordó-fehér kreáció híveivel, akik azonban látva, hogy helyzeti hátrányban vannak - a többiek ugyanis csillogó szemekkel próbálgatták az utazókofferek tartalmát - alapszabály módosítás után, de végül beadták a derekukat.

A klubot születésétől kezdve a riói arisztokrácia egyesületének tekintették, ez a Flamengóval (a nép csapatával) szembeni örök ellentét kiindulási pontja. A Fluminense története során eddig 30-szor nyerte meg Rio állam bajnokságát, hétszer a Taca Guanabarát, 1984-ben pedig az országos pontvadászatot. Az évtizedek során az 1919-ben átadott Laranjeiras-stadionban olyan kíválóságok futballoztak, mint Preguinho, Tim, Ademir, Didi, Carlos Alberto Torres, Rivellino, Félix, Rodrigues Neto, Dirceu, Ricardo Gomes, Branco, Romero vagy Edinho.