Vágólapra másolva!
A topligák közül szokás szerint a francia bajnokság kezdődik elsőként, a gallok már július végén bajnoki pontokért küzdenek, és mivel az átigazolási időszak augusztus végéig tart, így aztán a klubok keretei még korántsem véglegesek. Ezzel együtt a nagy kérdés továbbra is az, ami az előző években volt: jelesül, hogy meg tudja-e végre valaki szakítani az Olympique Lyon egyeduralmát. Erre a legesélyesebbnek megint az AS Monacót, a Paris-SG-t és az Olympique Marseille-t tartják, bár a nagycsapatok mostanában gyakran el szoktak maradni a várakozástól.

Az Olympique Lyonnak az idén páratlan bravúrt sikerült végrehajtania, hiszen a klub sorozatban a negyedik aranyérmét nyerte meg, és a francia pontvadászat történetében ezt korábban csak két egyesületnek sikerült elérnie: az AS Saint-Etienne-nek a hatvanas években és az Olympique Marseille-nek a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján.

A lyoniak ráadásul az utolsó bajnoki címüket a korábbinál sokkal nagyobb fölénnyel hódították el, tulajdonképpen rajt-cél győzelmet arattak, és szinte egyetlen pillanatig sem volt kétséges, hogy ők alkotják a legjobb csapatot. És mivel az együttes a nyáron inkább erősödött, mint gyengült, így aztán jelen pillanatban nehéz elképzelni, hogy ne legyen meg a rekordnak számító ötödik aranyérem is.

Az alapemberek közül eddig senki sem távozott, a klubot elhagyók közül egyedül a fiatal csatár, Bryan Bergougnoux számított stabil kiegészítő játékosnak, és bár a ghánai középpályás, Mickael Essien sorsa még bizonytalan (a Chelsea FC mindenképpen le szeretné igazolni, de a londoniak első, harmincmillió eurós ajánlatát az OL visszautasította, ők legalább 35 milliót szeretnének kapni), még az ő távozása esetén is bivalyerős lesz a Lyon csapata. Az Olympique Marseille-től szerződtetett Benoit Pedretti ugyanis ugyanazon a poszton vethető be, mint Essien (védekező középpályásként), és a francia válogatott játékos sokak szerint még a ghánainál is jobb futballista.

Természetesen nem ő az egyetlen új igazolás: érkezett még az FC Sochaux középhátvédje, Sylvain Monsoreau, illetve a norvég középcsatár, John Carew a török Besiktas JK-tól. Főleg a skandinávtól várnak nagyon sokat a lyoniak, hiszen az előző idényben a klub középcsatárai nem remekeltek: Pierre-Alain Frau nyolc gólig jutott, a brazil Nilmar mindössze kétszer volt eredményes, és a többször is ezen a poszton bevetett Sylvain Wiltord is csak három találatot ért el.

Az OL-nél a legnagyobb kérdőjelet a tréner személye jelenti: a sikerező Paul le Guen ugyanis az idény végeztével távozott, és a helyére szerződtetett Gérard Houllier egyéves kihagyás után ül le ismét a kispadra, ráadásul a veterán szakember a francia élvonalban utoljára 19 éve dolgozott - igaz, akkor bajnokságot nyert a Paris-SG-vel.