Társoldalunk:

UEFA-kupa: hiába nyert Minszkben a Fradi

2005.07.28. 18:04

A nyár folyamán igencsak meggyengült Ferencváros a labdarúgó UEFA-kupa-selejtező első fordulójának az Üllői úton rendezett odavágóján 2-0-ra kikapott az MTZ-RIPO Minszk együttesétől. László Csaba csapatának, bár győzött Fehéroroszországban, a 2-1-es siker kevés volt a továbbjutáshoz.

Rendkívüli készültség előzte meg Minszkben a találkozót, mintegy 500 rendőr munkálkodott a stadion környékén. Nem kis szerepe lehetett ebben annak, hogy - az ftc.hu szerint - Alekszandr Lukasenko államelnök is a helyszínen tekintette meg a találkozót. Az Üllői úti meccshez hasonlóan ezúttal is Vass László pályaedző dirigálta a csapatot, mivel László Csabát az UEFA a Hearts elleni találkozón tanúsított viselkedése miatt két mérkőzésre eltiltotta a kispadtól.

A Ferencvárosban némi meglepetésre a 40 esztendős Keller József is helyet kapott, a kezdőcsapat pedig összesen három helyen változott az első meccshez képest. A keretből többen sérüléssel bajlódtak, Grósz Róbert, Csepregi Richárd, Bartha László és Nógrádi Árpád sem volt teljesen egészséges, Gyepes Gábor pedig időközben az angol Wolverhampton Wanderers együtteséhez igazolt fél évre. Takács ezúttal a védősorban kapott szerepet, s visszatért az együttesbe a csapatkapitány Lipcsei Péter. 

A Fradi azonnal magához ragadta a kezdeményezést, ami négy szögletben, no meg két leshelyezetben nyilvánult meg. A 9. percben Tőzsér távoli próbálkozásába beleléptek a hazai védők, majd a 20.-ban Bajevski ollózott - a bíró veszélyes játéknak nyilvánította a csatár kísérletét. Három percre rá 23 méteres szabadrúgást végezhettek el a zöldek, ám Budovinszky jó 8 méterrel a kapu fölé bombázott.

Rósa Dénes is kihagyott egy helyzetet, a középpályás a 30. percben 17 méterről rászúrt löketét Szulima kapus vetődve hárította. Todua a 38. minutumban ziccerhelyzetbe került, ám Udvarácz a helyén volt.

Egy perccel a félidő vége előtt Rósa ugrott ki remekül, 8 méterről a kapusba lőtt, a kipattanót pedig mellé gurította. Lipcsei viszont - még mindig a 45. percben - nem hibázott, 17 méterről eleresztett pattogós lövése a kapu jobb oldalában kötött ki (0-1).

A második játékrész MTZ-helyzettel kezdődött, Zilovec 11 méteres lövését azonban Udvarácz kivédte. A 48. percben egyenlített a Minszk, egy jobb oldali szabadrúgást Koncevoj az elmélázó védők mellett zavartalanul fejelhetett 5 méterről az FTC-kapu bal oldalába (1-1).

Rövid passzos fehérorosz játék után Afanasziju a 16-os jobb sarkáról tüzelt, a mieink kapusa öklözött. Meghajtották a hajrát a zöld-fehérek, előbb Tőzsér távoli szabadrúgása kerülte el kevéssel a fehérorosz kaput, majd Tímár 7 méteres lövése akadt el Szulimában. Budovinszky csúsztatott fejese is veszélyes volt, amire Tarascsik 14 méteres lövéssel válaszolt.

Negyedórával a vége előtt Rósa 24-ről tesztelte a minszki kapust, a másik oldalon pedig Koncevoj közelről lőtt Udvaráczba, Jeramcsuk pedig távolról a kapu fölé. Szép hazai támadás után Tarascsik emelése a kapufán csattant.

Az utolsó percben újra vezetéshez jutott a Fradi, Lipcsei remek kiugratását Rósa 10 méterről, jobb oldalról, kapásból szépen lőtte a hosszú sarokba (1-2).

Rósa még egy fejessel is próbálkozott a ráadásban, de nem járt szerencsével, így a Fradit kiselejtezték, a Minszk pedig várhatja a sorsolást.

UEFA-kupa-selejtező, első forduló, visszavágó:
MTZ-RIPO Minszk (fehérorosz) - Ferencvárosi TC 1-2 (0-1)
Minszk, Traktor-stadion, 4500 néző
v.: Havrilla (szlovák)
Minszk: Szulima - Mihnyuk, Sztascsenjuk, Popel, Bilina - Afanaszjev, Scsegrikovics, Mhitarjan (Jeremcsuk, 79.), Zilavec (Mancsev, 80.) - Koncevoj, Todua (Tarascsiuk, 66.).
Ferencváros: Udvarácz - Balog, Budovinszky, Tímár, Keller (Nógrádi, 72.) - Takács (Szalai, 78.), Rósa, Lipcsei, Tőzsér - Bajevski (Csurka, 92.), Laczkó.
gól: Koncevoj (49.), illetve Lipcsei (45.), Rósa (90.)
sárga lap: Mhitarjan (42.), Mihnyuk (63.), Popel (67.), illetve
Keller (32.), Budovinszky (55.), Tímár (72.), Tőzsér (87.)
továbbjutott: az MTZ-RIPO, 3-2-es összesítéssel.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK