Társoldalunk:

2000: a Dunaferr kiejtette a Hajdukot

2005.08.02. 9:52

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt augusztus 2-án!

2000-ben ezen a napon játszották a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójának visszavágóit. A 14 párosítás közül értelemszerűen a Dunaferr SE-Hajduk Split párharc állt a magyar szurkolók érdeklődésének fókuszában.

Az első mérkőzésen Splitben kétgólos előnyt kiharcolt Dunaferr nagyon készült a visszavágóra, a zavartalan felkészülés érdekében még a Ferencvárosi TC elleni bajnoki találkozóját is elhalasztotta. Egervári Sándor ugyanazt a kezdő csapatot küldte pályára Győrben (a találkozót ugyanis ott játszották), mint egy héttel korábban Horvátországban, de kollégája, Petar Nadoveza négy helyen is változtatott, többek között mindkét emberfogóját lecserélte.

Ezen nincs mit csodálkozni, a Hajduk tragikusan futballozott az első mérkőzésen, ráadásul még sérülések is hátráltatták a felkészülését. Az előzetesen "megszellőztetett" háromcsatáros játék helyett csak két ékkel kezdtek a horvátok, de így is számítani lehetett arra, hogy igen támadóan fognak fellépni. A Hajduk azonban nem esett neki az első percekben a magyar bajnoknak, inkább kivárásra játszott.

Az elmúlt hét nap mintha mindent emléket kitörölt volna a fejekből, a labdarúgók újra ismerkedtek egymással. Tököli Attila unta ezt meg először, s átkígyózott a vendégvédelmen, ám az ötösnél szerelték. Sajnos ezt követően a horvátok is aktivizálták magukat: Mate Bilic zavartalanul, magyar díszkísérettel vehette át a labdát a tizenhatoson belül, térült-fordult, majd a kapu jobb oldalába lőtt (0-1).

A Dunaferr továbbra is agilis volt, elsősorban Zavadszky Gábor, Tököli és Orosz Ferenc, de a vendégek rendre keményen szerelték a magyar támadókat, akik hegyezték ugyan a fülüket, de nem hallottak sípszót, így csak meglepetten nézegettek az angol játékvezetőre. A 21. percben góllá érett a magyar fölény: Rósa Henrik adott be a jobb oldalról, s Zavadszky nyolc méterről a hálóba fejelt (1-1).

A találat megnyugtathatta az Egervári-legénységét, ám nagyobb erőbedobásra késztette Bilicéket. A 28. percben rúgtak is még egy gólt. Egy szögletet követően Goran Sablic fejelt, Rabóczky Balázs még hárított, ám éppen Bilic elé pattan a labda, aki öt méterről nem hibázott (1-2). Három percen belül három gólt rúghatott volna a magyar bajnok, de mindegyik helyzet kimaradt.

A legnagyobb lehetőséget Orosz szalasztotta el, aki az üres kaputól öt méterre képtelen volt lekezelni Tököli labdáját. Két minutummal a rendes játékidő vége előtt egy bal oldali beadás Zavadszky előtt pattant le, s a volt Fradi-játékos így nem tudta jól eltalálni, messze kapu fölé szállt a játékszer. Még hatvan másodperc sem telt el ezt követően, amikor Tököli ugrott ki, kicsit hosszan tette mellel maga elé a bőrt, így beérték a védők és szögletre mentettek.

A második félidőt a Dunaferr kezdte jobban, ám szembetűnő volt, hogy néha annyira fellazult a védelme, mintha minden mindegy alapon kellett volna támadnia. Bagoly Gábor labdájával Tököli tört be a tizenhatoson belülre, de Pletikosa jól helyezkedett, így nem sikerült egyenlíteni. Pár pillanat múlva Rósa Henrik játszott a két védőtől szorongatott Oroszhoz, akit letepertek a bekkek, ám a játékvezető sípja néma maradt. A következő magyar helyzet főszereplői is az imént említettek voltak, csak ezúttal fordított szereposztásban.

A végeredmény azonban hasonló volt: Rósa a védőjébe lőtte a labdát. A 63. percben már egyértelműen tizenegyest érdemelt volna a Dunaferr, de a horvátoknak megérte a földre küldenie Tökölit, mert az angol Dermot Gallagher nem sípolt. A 84. minutumban Bagoly szöktette önmagát, ám Dalibor Bozac teljes erejéből a magyar után iramodott.

Szerelni azonban nem tudta, csak buktatni, a kaputól mintegy húsz méterre. Mivel utolsó emberként szabálytalankodott, a kiállítás sorsára jutott. Három perc múlva Tököli lépett ki, tizenöt méterről "természetesen" a kapusba lőtt. Újabb minutum múltán már nem hibázott a Dunaferr támadója, bebőrözte a horvát kapust, s mindenki megnyugodhatott (2-2).

Dunaferr SE - Hajduk Split 2-2 (1-2)
Győr, 14 000 néző
vezette: Gallagher (angol).
Dunaferr SE: Rabóczki - Molnár Z., Salamon, Éger, Kiss Gy., Zavadszky, Pomper, Bagoly, Rósa H. (Kóczián, 88.), Orosz (Lengyel, 77.), Tököli (Nicsenko, 92.). Edző: Egervári.
Hajduk Split: Pletikosa - Sablic, Bilic, Bozac, Miladin, Musa (Bubalo, 80.), Lalic, Leko (Andric, 66.), Jazic, M. Bilic, Bonsjak. Edző: Nadoveza.
gól: Zavadszky (21.), Tököli (88.), ill. M. Bilic (9., 29.)
kiállítva: Bozac (84.)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK