Társoldalunk:

1982: európai siker a világválogatott ellen

2005.08.07. 14:19

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt augusztus 7-én!

1982-ben ezen a napon jótékonysági mérkőzést játszott a világválogatott az Európa legjobbjaiból összeállított csapattal. A találkozó - amelyre New Yorkban került sor - bevételét az UNICEF-nek ajánlották fel a szervezők, akik biztosra vették, hogy a sztárparádé telt házat vonz majd a Giants stadionban. Így is lett, az amerikai David Socha játékvezető sípszavát 76 900 néző várta a lelátókon, ugyanis nem akárkik kergették a labdát a zöld gyepen. A FIFA World Stars együttesében a kameruni Thomas N'Kono volt a kapus, előtte dél-amerikai védelem szerepelt (a perui Jaime Duarte, a kolumbiai Astolfo Romero, valamint két brazil, Óscar és Júnior), a középpályán szintén a selecao csillagai (Falcao, Sócrates, Zico) vitték a prímet, míg elől az algériai Lakdar Bellumi, a mexikói Hugo Sánchez és az olasz Giorgio Chinaglia romahozta az ellenfél kapuját.

Pályára lépett még az amerikai közönség (Chinaglia melletti másik) kedvence, Rick Davis és a kuvaiti Fajszal al-Dakhil is, de egyes források megemlítik Osvaldo Ardiles, Diego Maradona, Daniel Passarella, a hondurasi kapus Julio César Arzu és honfitársa, Roberto Figueroa, a japán Jaszuhiko Okudera, a chilei Patricio Yánez, valamint a perui Julio César Uribe jelenlétét is. Egy-két kivételtől eltekintve (Chinaglia, Romero, Davis, H. Sánchez) valamennyien ott voltak a nyári spanyolországi világbajnokságon.

Az első játékrészben jobban is játszottak, a 29. percben Zico, a 35. minutában pedig Bellumi talált be az Európa-válogatott hálójába, amely így kétgólos hátrányban kezdte a második félidőt. Kontinensünket a Dino Zoff - Ruud Krol, Bruno Pezzey, Franz Beckenbauer, Marco Tardelli, Nenad Sztojkovics, Humberto Coelho, Giancarlo Antognoni, Zbigniew Boniek, Paolo Rossi, Oleg Blohin kezdő tizenegy képviselte, azaz az Európa-válogatott négy olasz világbajnokkal vette fel a küzdelmet. Később pályára lépett még Harald Schumacher, José Camacho, Karlheinz Förster, Alain Giresse, Kevin Keegan, Pierre Littbarski, Johan Neeskens, Michel Platini, Karl-Heinz Rummenigge is, a cserék pedig határozottan jót tettek a csapatnak, hiszen Keegan (58.), Pezzey (79.) és Antognoni (88.) góljaival sikerült fordítani, így Európa 3-2-re verte a FIFA All Starst.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK