Vágólapra másolva!
Nem történt csoda szerda este az Old Traffordon, a Manchester United 3-0-ra legyőzte a Debreceni VSC-AVE Ásványvíz csapatát a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörének első mérkőzésén, és ezzel a sztárcsapat az elitliga küszöbére jutott. Az angol sajtó már lefutottnak tartja a visszavágót, ugyanakkor elismeri, hogy a spanyol bíró hibázott, amikor nem adta meg Halmosi Péter szabályosnak tűnő gólját. Magyar oldalról is vitatják a szabálytalannak ítélt találatot, ugyanakkor a debreceniek abban reménykednek, hogy a visszavágón jó meccset játszanak a világ egyik legjobb klubcsapatával.

Újra itthon a Loki - tekintse meg exkluzív videónkat!

A magyar bajnok Debrecen abban bízhatott a mérkőzés előtt, hogy minél tovább kihúzza kapott gól nélkül idegenben, hogy aztán az esetleges kontrákkal meglepje a Vörös Ördögöket. Sajnos ez a terv már a hetedik percben kútba esett, ugyanis Wayne Rooney már akkor kilőtte a magyar kapu jobb alsó sarkát, amihez a Loki védői is asszisztáltak, Nikolov felszabadítás helyett Szatmárit találta telibe, így került a labda az angol tinisztár elé.

Nyomasztó fölényben játszott a MU az első negyedórában, az egyérintős játékkal és a gyors ritmusváltásokkal nem nagyon tudott mit kezdeni a vendégcsapat, Cristiano Ronaldót például többször is eredménytelenül üldözték a hajdúságiak. "Pedig úgy éreztem, hogy a hazai sztárok többsége elmaradt a valós tudásától. Főleg a középpályásoktól, Keane-től és Scholestól vártam többet, de Van Nistelrooy sem remekelt. Szerencséjük volt, hogy gyorsan gólt szereztek, de úgy érzem, hogy csak a harmadik találat után kerültek igazán fölénybe" - mondta a magyar csapat egyik legjobbja, a többször is bravúrosan védő Csernyánszki Norbert.

A harmadik gól előtt még történt egy s más, az első játékrész második felében magára talált a Debrecen, és bár ez nem mutatkozott meg helyzetekben, de a mezőnyben érezhetően kiegyenlítettebb lett a játék, még úgy is, hogy továbbra is a MU-nál volt többet a labda. Aztán a második félidőben Halmosi remek lövéssel mattolta Van der Sart, csakhogy a spanyol Medina Cantelejo játékvezető szabálytalannak látta a Loki szélsőjét, és kifelé ítélt szabadrúgást.

Nem túlzás azt állítani, hogy a szigetországban 10-ből 9 bíró továbbengedte volna az akciót, Halmosi ugyanis semmivel sem volt szabálytalanabb, mint a mellette földre huppanó Gary Neville. "Sokan bizonygatják, hogy rosszul döntött. Én nem is emlékszem arra, hogy mikor szabálytalankodhattam. Úgy vélem, hogy a mezőnyben ilyen esetben legtöbbször nem fújnak a bírók. Kár, hogy most nem így történt" - mondta a válogatott középpályás.

Érdekes, hogy az angol médiumok is felróják ezt a hibát a spanyol játékvezetőnek, akinek Roy Keane is hálás lehet, a 34. születésnapját szerdán ünneplő középpályás ugyanis sárga lappal a birtokában is faragta a vendégjátékosokat, büntetlenül. Sir Alex Ferguson le is kapta a pályáról az ír csapatkapitányt, megelőzve az esetleges emberhátrányt. A különböző szurkolói fórumokon is sűrűn előfordul Medina Cantelejo neve, aki nem lopta be magát a magyar drukkerek szívébe, mert ezzel a két hibával nem teremtett egyenlő feltételeket a két csapatnak, holott a Manchester nem volt rászorulva a bírói támogatásra.

Már csak azért sem, mert a 48. percben a United megmutatta, hogy mitől klassziscsapat, egy eladott labda után három húzásból odaértek Csernyánszki kapuja elé, Van Nistelrooy pedig könyörtelenül kihasználta a kínálkozó lehetőséget, eldöntve a meccs sorsát. Negyedórával később aztán egy megrajzolt támadás végén lenullázta a Loki-védelmét a Ferguson-banda, a skót tréner is elsősorban csatárait dicsérte a lefújás után.

"Nagy lendületet adhat nekünk az idény további részére, hogy Van Nistelrooy, Rooney és Ronaldo is betalált. Nagyon jól játszottunk, megérdemelt győzelmet arattunk, ennek ellenére a visszavágón nem fogom pihentetni a játékosokat, még csak a szezon elején járunk, játékba kell lendülnie a csapatnak" - nyilatkozta Sir Alex.

Wayne Rooney volt a hazaiak egyik legjobbja, gólja mellett két gólpasszt is kiosztott, így elégedetten értékelt. "Nagyon kemény mérkőzésen értünk el jó eredményt. A debreceniek alaposan megizzasztottak bennünket, de erre felkészültünk. Szerencsére gyorsan gólt szereztünk, ezzel megroppantottuk ellenfelünket. Örülök annak, hogy a szünet után újabb gólokat rúgtunk. Szoros visszavágóra számítok, de a háromgólos előnynek elégnek kell lennie" - mondta az egyik legnépszerűbb angol labdarúgó, akit rengeteg gyerek várt a lefújás után a stadion mellett.

A másik oldalon éppen a támadásokkal volt gond, a debreceni csatárokhoz alig-alig jutott labda, de ha megtaláltak őket a társak, akkor sem volt esélyük a Rio Ferdinand vezérelte védelem megkavarására. A hazai bajnokságban és a Split elleni mérkőzésen oly hatékonyan működő szélsőjáték is befuccsolt, Dombi Tibor erejét felőrölte a védekezés, Halmosi Péter pedig ugyan megtette, amit lehet, csak éppen ez sem volt elég egy szabályos gólhoz.

Supka Attila vezetőedző szerint kedden este nem történt váratlan esemény, kiütközött az angol és a magyar futball közötti különbség: "Egy kicsit megilletődötten kezdtünk, és egy nagy védelmi hibából gólt kaptunk. A folytatásban aztán már felvettük a ritmust, de a támadójátékunk nem volt hatékony, nem valósult meg, amit elképzeltünk. A második félidőben nem adták meg egy szabályos gólunkat, pedig azzal a találattal másképp is alakulhatott volna a találkozó. Két hét múlva, a visszavágón játszunk egy jó mérkőzést, amelyen reményeim szerint ismét odateszik majd magukat labdarúgóim. Biztos vagyok benne, hogy megpróbálnak mindent megtenni, hogy sikerüljön egy jó eredményt elérnünk."

A Debreceni VSC-AVE Ásványvíz drukkereit nem keserítette el a háromgólos vereség, ami az álmodottnál nagyobb, a két klub lehetőségeihez képest azonban jóval kisebb arányú lett. A szurkolók a lefújás után, majd hajnalban a manchesteri repülőtéren is megtapsolták kedvenceiket. Egyben jelezték számukra: augusztus 24-én, a Puskás Ferenc-stadionban sorra kerülő visszavágón már sikert szeretnének köszönteni.