Társoldalunk:

Real-bemutató az Alpok bércei között

2005.08.10. 7:59

Irdning kereken ötszáz kilométerre van Budapesttől, Felső-Stájerország megejtően bájos vidékén, a Dachstein-masszívum csaknem háromezer méteres bércei között. Az Enns folyó völgyében edzőtáborozik augusztus másodika és tizenharmadika között a Real Madrid, a futballtörténelem egyik legnagyszerűbb klubcsapata. A kilencszeres Európa-kupa-győztes vasárnap a Puskás Ferenc-stadionban játszik a létesítmény névadójáról elkeresztelt együttes ellen.

Ch. Gáll András helyszíni tudósítása Irdningből

Az inkább falunak, semmint kisvárosnak minősülő Irdning lakossága ezekben a napokban minimum megduplázódik, legalábbis délelőttönként és délutánonként feltétlenül, akkor, amikor edzéseit tartja a Madrid. Ilyenkor legalább háromezren szoronganak a helyi sporttelep lelátóin, kattognak a fényképezőgépek, a tréningek végén pedig autogramkérők százai veszik ostrom alá a kerítés résein keresztül az aláírásokat derekasan osztogató sztárokat, leginkább természetesen David Beckhamet.

Megérkezésünkkor több tucatnyi tinitorokból szakadt fel a már-már hisztérikus kiáltás: "Marry me, David!", azaz "Vegyél feleségül, David!" Még jó, hogy Victoria, az immár háromszoros édesanya nem kísérte el férjét az ausztriai táborba...

Oda, ahol ezen a nyáron nem csak a Madrid készült a 2005-2006-os idényre; kevéssel előbb, július 14. és 22. között a VfB Stuttgart is itt edzőtáborozott. A környezet párját ritkítja, s egy spanyol csapat számára különösképpen csábító az otthoni, negyven fokos kánikulához képest emberi léptékű, 20-25 fokos hőmérséklet, a friss hegyi levegő.

A Real Madridot a fél spanyol sajtó elkísérte Stájerországba; húsz hispán újságíró, tévés és fotós dolgozik múlt kedd óta nap mint nap azon, hogy a hazai publikum mindenről értesüljön a sztárokkal kapcsolatban. Csak tévécsatornából négy képviselteti magát: a TVE, a Real Madrid TV, az Antena 3 és a regionális Telemadrid, az újságok általában egy író és két fényképész zsurnalisztát küldtek ki az ausztriai-magyarországi túrára.

Forrás: [origo]

S persze itt vannak az osztrák kollégák is, a vasárnapi, ASK Trinkwalder harmadik ligás kiscsapat elleni összecsapásról (4-1) beszámolt a Kronen Zeitungtól kezdve a Kurierig minden, magára valamit is adó itteni újság. A foglalkozásokat figyelve egyébként kirajzolódik a csapaton belüli erőviszonyok hű tükörképe. A legkevesebbet mindig Ronaldo futja; a brazil jó húsban van, és abszolúte biztos lehet abban, hogy bérelt helye van a kezdő tizenegyben.

Beckham az élcsoportban sprintel, rajta csak Raúl és Gravesen tesz túl; nyilvánvaló, hogy utóbbi kettő a kezdő tizenegybe kerülésért "gürcöl" inaszakadtából, az angol pedig ehhez a tempóhoz szokott Sir Alex Ferguson "janicsáriskolájában", az Old Traffordban. Zidane sem kíméli magát, az egyéves sérülése után lábadozó Woodgate pedig látszólag rendben van már, ennek ellenére, amikor az edzés végeztével szóra bírjuk, szomorkás mosoly kíséretében csak kitérő választ ad:

"Én már egészségesnek érzem magam, az is jól esett, hogy a Madrid-szurkolók a különböző közvélemény-kutatásokon engem képzelnek el a védelem tengelyében, az viszont picit aggaszt, hogy állítólag még mindig keresnek egy centerhalfot..."

Vanderlei Luxemburgo, a hattagú - és kizárólag brazilokból álló - edzői stáb feje szívesen pózol a fotókhoz, a budapesti mérkőzéssel kapcsolatban azonban felettébb szűkszavú: "Nem akarok nyilatkozni még az összeállításokról, Zidane például kedden rúgást kapott a combjára, ezért a délutáni foglalkozást kihagyta, s Woodgate fizikai állapota sem tökéletes még."

Apropó, Zidane. A francia válogatottba visszatért, kabíliai származású középpályás a minap a France Footballnak adott egy nyilatkozatot, amelyben - állítólag - arról beszélt: álmában látomása volt, egy titokzatos alak - akinek kilétét nem volt hajlandó megmagyarázni - arra ösztökélte, játsszon a nemzeti tizenegyben a németországi világbajnokságon. Érdekes módon azonban itt, Irdningben Zizou már visszavonulót fújt:

"Nincs itt szó semmiféle álomról, misztikumról. Azért vállaltam újra a válogatottságot, mert elég erősnek és fittnek érzem magam ahhoz, hogy 34 évesen is a válogatott hasznára legyek. S ebbéli szándékomban élvezem a Real Madrid vezetőségének teljes támogatását."

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK