Társoldalunk:

Alan Shearer elnyűhetetlen

2005.08.13. 13:47

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt augusztus 13-án!

1970-ben ezen a napon született Alan Shearer, a Newcastle United csapatkapitánya, az elmúlt évtized legeredményesebb angol támadója. A Shearer-csemete már az iskolában megmutatta, hogy van érzéke a labdarúgáshoz, hiszen 12 évesen ő volt a suli együttesének csapatkapitánya.

Kedvenc klubja - már akkor is - a Newcastle United volt, és el is ment próbajátékra a Szarkákhoz. Azon az ominózus mérkőzésen azonban nem csatárt játszott, hanem kapust! Természetesen nem is hívta fel magára a Newcastle edzőinek figyelmét, és nem tartottak rá igényt. Legnagyobb szerencséjére azonban a Southampton FC játékosmegfigyelője, bizonyos Joe Hixon meglátta benne a tehetséget, és elhívta a dél-angliai városba.

Első szezonjában a Southampton ifjúsági együttesében Alan 25 alkalommal volt eredményes. Fel is került a tartalékcsapatba, majd nem sokkal később, az Arsenal FC elleni hazai bajnoki előtt kiderült, hogy az első számú csatár, Danny Wallace sérülés miatt nem tud játszani, így 1988. április 9-én a kezdő csapattal futhatott ki a The Dell gyepére. Bemutatkozása örömére három gólt szerzett, és ezzel az angol labdarúgás legfiatalabb játékosává vált, aki valaha is mesterhármast szerzett az élvonalban.

Ennek ellenére Shearernek a következő szezonban nem sikerült bekerülnie a kezdő csapatba, a korosztályos válogatottnak azonban stabil tagja volt, és a címeres mezben már sokkal eredményesebb tudott lenni. Kicsit később végre a Southamptonban is ment neki a játék: az 1991-92-es bajnokságban 13 gólig jutott. A fiatal tehetséget egyre többen követelték be a válogatottba, és a szurkolók óhaja meghallgatásra talált: Shearer 1992. február 19-én, a Wembleyben Franciaország ellen húzhatta magára először a címeres mezt a felnőttek között. Csatártársa a legendás Gary Lineker volt, aki természetesen betalált - akárcsak Shearer.

1992 nyarán a Blackburn Rovers 3,6 millió fontot fizetett ki érte a Southamptonnak, ami egyben brit átigazolási rekordot is jelentett. Bemutatkozó mérkőzésén a Crystal Palace ellen kétszer volt eredményes, és a szezont összesen 22 találattal zárta, amelyből 16-ot a bajnokságban, a többit pedig a különböző kupákban szerzett. Többet csak azért nem rúghatott, mert decemberben megsérült, és fél évet kénytelen volt kihagyni.

A következő idénytől kezdve azonban egészen elképesztő teljesítményt nyújtott: három egymást követő szezonon keresztül 30-nál több gólt szerzett a Premier League-ben, ami teljesen egyedülálló, és még csak megközelíteni sem tudta senki azóta sem.

A gólözön eredményenként 1994-ben az újságírók, egy évvel később pedig a Profi Labdarúgók Szövetségének választásán az év játékosa lett, de a legnagyobb dicsőséget az jelentette számára, hogy 1995-ben a bajnoki aranyéremhez segítette a Blackburnt. Azóta is ez az egyetlen trófea, amit magasba emelhetett.

Az 1996-os Eb után gyermekkora kedvenc egyesületébe, a Newcastle Unitedbe igazolt, mégpedig világrekordnak számító 15 millió fontért. Shearer első szezonjában 25 találattal gólkirály lett, és kollégái ismét megszavazták az év játékosának. 1997 júliusában a Goodison Parkban egy Chelsea FC elleni előkészületi mérkőzésen súlyos térdsérülést szenvedett. Műtétre volt szükség, ami miatt öt hónapot ki kellett hagynia, és csak 1998 januárjában térhetett vissza a pályára.

Shearer természetesen kihagyhatatlan volt az angol válogatottból az 1998-as világbajnokságon is, amelyen mindegyik mérkőzésen végig a pályán volt, de csak Tunézia ellen tudott betalálni. Ezután vezetőedzővel, Ruud Gullittal egyre többször került konfliktusba, és kettejük ellentéte az 1999-2000-es szezon elején csúcsosodott ki: a holland tréner csak a kispadra ültette őt a Sunderland FC elleni hazai találkozón.

A csapat kikapott, Gullitot menesztették, utódja pedig Bobby Robson lett, aki azonnal megtalálta a közös hangot Shearerrel, csapatkapitánnyá tette, és Alan ezt gyorsan meg is hálálta. A szezont végül úgy zárta 23 találattal, hogy az első hat meccsen egyszer sem volt eredményes! A 2000-es Eb után visszavonult a válogatottságtól (63 mérkőzésen 30 gólt szerzett), de a bajnokságban azóta is ontja a gólokat. A Premier League-t 1992-ben hozták létre Angliában, és azóta nagyon sok kiváló csatár rúgta a labdát a ligában, ám mindössze egy olyan játékos van, aki elérte a 200 gólos álomhatárt. Ő pedig nem más, mint Shearer, aki 2002. április 20-án jutott át a bűvös határon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK