Társoldalunk:

William Gallas 28 éve jött világra

2005.08.17. 13:04

Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt augusztus 17-én!

1977-ben ezen a napon született Asnieres-ben William Gallas, az angol bajnok Chelsea FC kiválósága. A francia labdarúgó első klubja az SM Caen volt, ahol már 19 esztendősen bemutatkozhatott az első csapatban, és az 1995-96-os idényben a másodosztályban 16 találkozón lépett pályára.

A Caen megnyerte a Division 2 küzdelmeit, és feljutott a legjobbak közé, ahol Gallas az RC Lens elleni bajnokin debütálhatott augusztus 10-én. A szezon hátralévő részében összesen 18 összecsapáson vetették be, és nem nyújthatott rossz teljesítményt, mert az Olympique Marseille szerződtette.

Első idényében mindössze három találkozón lépett pályára az OM-ben, de az 1998-99-es bajnokságban már kihagyhatatlan volt a kezdő tizenegyből, ahol Laurent Blanc partnere lett a védelem tengelyében. A világbajnok eladása után Gallas játéka bizonytalanabb lett, ráadásul előfordult, hogy szélsőhátvédként vagy védekező középpályásként vetették be, de a Bajnokok Ligájában parádés gólt szerzett a Manchester United ellen. A következő idényben végre a bajnokságban is be tudott találni, de összeveszett az edzővel, Javier Clementével, aki jobbhátvédként akarta szerepeltetni, és így átadólistára került.

A Fiorentina kis híján kölcsönvette őt 2001 februárjában, de ez a transzfer végül is nem valósult meg, a Chelsea viszont 6,2 millió fontért megszerezte. A londoni klub remek üzletet kötött, hiszen a francia védő azóta is a kék-fehérek stabil kezdőjátékosa. A válogatottban 2002 óta szereplő Gallas (2003-ban Konföderációs-kupát nyert) az elmúlt idényben csapattársa, Wayne Bridge sérülése miatt a védelem bal oldalán szerepelt, de ott is jó teljesítményt nyújtott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK