Vágólapra másolva!
A szerdai magyar-argentin barátságos labdarúgó-mérkőzés után Lothar Matthäus megvédte játékosait, akiknek szerinte időre van szükségük ahhoz, hogy jó csapattá érjenek, emellett pedig reméli, hogy minél többen tudnak majd külföldi klubban fejlődni, példának állította Gera Zoltánt, aki a West Bromwichban egy év alatt is meghatározó játékos lett. Jose Pekerman, az argentinok kapitánya dicsérte a magyarokat, de csapata győzelmét megérdemeltnek tartotta.

Szerdán a világranglista alapján a földkerekség második legjobb labdarúgó-válogatottja győzte le 2-1-re a magyar nemzeti tizenegyet, egy olyan mérkőzésen, ahol akár fordított eredmény is születhetett volna, és a döntetlen igazságosabbnak tűnt.

Csakhogy kiütközött a magyar válogatott, illetve csapatok legnagyobb hibája, a gyenge helyzetkihasználás, nemzetközi szinten ugyanis nem fér bele, hogy négy-öt nagy lehetőségből csak egyet értékesítsenek a játékosok.

Ezért volt örömteli látni a Debrecen spliti játékát, a hajdúságiak ugyanis remekül sáfárkodtak a helyzetekkel, és ezzel padlóra küldték a horvát bajnokot. Az argentinok ellen is többször odaért a kapu elé a magyar válogatott, ám a játékosok rossz döntéseket hoztak, ami megbosszulta magát, mert a kétszeres világbajnok kíméletlenül kihasználta védelmünk megingásait.

Lothar Matthäus is ezt emelte ki a mérkőzés utáni nyilatkozatásban: "Fáj a két fejesgól, mert el voltak osztva az emberek, így aztán elkerülhettük volna, hogy kétszer is Király hálójába kerüljön a labda. Már az ifijátékosoknak is elmagyarázzák, hogy nem szabad hagyni az ellenfélnek, hogy beadja a labdát, de ezeket az alapvető dolgokat mégis újra, meg újra, meg kell tanítanom a játékosoknak. Sokszor nagyon hamar eladtuk a labdát a középpályán, és szaladtunk az eredmény után, így nem tudtunk hideg fejjel játszani. Fiatal csapatunk van, amelynek nagy szíve van és jó a hozzáállása, de idő kell ahhoz, hogy ez a csapat beérjen. Az a célom, hogy minden posztra két-három azonos képességű játékosom legyen, de ehhez szükség lenne arra, hogy minél többen igazoljanak külföldre, hogy fejlődni tudjanak."

Az aranylabdás kapitány kiemelte a klubedzők felelősségét is, hiszen az év nagy részét velük töltik a játékosok, és a pár napos válogatottbeli összetartás nem elég arra, hogy technikailag, vagy taktikailag behozzák a lemaradást. A magyar edzőkkel kapcsolatban Matthäus elmondta, hogy sokat egyeztet velük, de szeretné még szorosabbá fűzni a viszonyt, mert ahogy eddig tapasztalta, Magyarországon sokat beszélnek az emberek, de ennek általában kevés az eredménye.

Múlt héten egy nyilatkozatában kikelt a német tréner Nyilasi Tibor ellen, aki azt javasolta, hogy a Debrecenre kéne építeni a válogatottat, nos a kezdőcsapatban Éger, Böőr és Halmosi személyében három lokista kapott helyett, majd csereként beszállt Kerekes is. A Debrecen-ügyről amúgy annyit mondott a kapitány, hogy nem a nemzetközi szereplés miatt nőtt meg a hajdúsági játékosok száma a csapatban, hanem azért, mert mindig igyekszik azokat meghívni, akik jó formában futballoznak.

Az újságírókkal sincs mindig kibékülve a kapitány, de egy kérdésre válaszolva ezt cáfolta: "A kritikákra nem vagyok allergiás, de pozitívan kell nézni a dolgokat. Jó lenne, ha az ország megint szeretné a futballt, és megteszek mindent, hogy a magyarok újra büszkék legyenek a csapatukra, de ebben a törekvésben sokszor egyedül érzem magam. A játékosaimat is meg kell védenem, olyan ez mint egy apai kötelesség, hiszen a szülő sem veri meg a gyermeket, ha hibázik. Időre van szükségük, nekünk meg összefogásra, hogy jobbá tegyük a labdarúgásunkat. A legfontosabb az, hogy legyen lehetősége fejlődni a játékosoknak, nézzék meg, hogy Gera Zoltán mennyire kinőtte magát egy év alatt, a válogatottnak is Gerákra lenne szüksége, hogy jöjjenek az eredmények."

Jose Pekerman, az argentinok első embere úgy véli, hogy nagy impulzust adhat ez a mérkőzés a magyar válogatottnak, és ha folyamatosan ezen a szinten tud játszani, akkor lesz mitől félnie az ellenfeleknek. A gauchók már kijutottak a 2006-os németországi világbajnokságra, így az ottani esélyekről is faggatták a trénert, aki nem meglepő módon minimum döntőt vár fiaitól, de tudja, hogy kemény erőpróba vár csapatára.

Természetesen a viharosan debütáló szupertehetségről, Lionel Messiről is szó esett a sajtótájékoztatón, a kapitány ugyan nem látta az esetet, de a túlzott bizonyítási vágynak tulajdonítja az ifjonc meggondolatlan tettét. Pekermannak nem hiányoztak a távolmaradó sztárok, mert ez a gárda is megmutatta, hogy milyen erős a válogatott, de azért vélhetően nem bánja, hogy adott esetben Saviola, Riquelme, Aimar, Verón, vagy Javier Zanetti is magára húzhatja az égszínkék-fehér mezt.

A magyarok közül három játékost emelt ki, Gerát, Husztit és Takácsot nevezte kiemelkedően technikásnak az ősz hajú mester, de az igazán nagy eredmények elérésére minden poszton hasonló képességű emberek kellenek. Hogy aztán meglesz -e az igazán nagy eredmény, az nemsokára kiderül majd, szeptember 3-án előbb Málta, majd négy nappal később Svédország ellen kellene begyűjteni a három pontot ahhoz (mindkét meccset Budapesten rendezik, pedig előzetesen szó volt róla, hogy Máltát Debrecenben fogadjuk), hogy tovább éljenek a remények, és 20 év után ismét ott lehessünk a világbajnokságon.