Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt augusztus 26-án!

1971-ben ezen a napon született Giuseppe Pancaro, a Serie A egyik legrutinosabb, sokszoros válogatott balhátvédje. A cosenzai fiatal pályafutását az Nuova Acri gárdájában kezdte, és az amatőrcsapatban már tizenhét évesen stabil tagnak számított, 1988-ban például 29 mérkőzésen játszott. Teljesítményére a Torino vezetői figyeltek fel elsőként, és 1989-ben szerződtették a fiatal védőt.

Pancaro a Bikák ifjúsági csapatában kapott helyet, majd a tartalékgárdát erősítette, de a felnőttek közé egyszer sem tudott bekerülni. A mellőzést 1991-ben unta meg, amikor a negyedik vonalban szereplő Avezzano csapatába igazolt. Itt természetesen állandó játéklehetőséget kapott, 32 meccsen szerepelt, és két gólt is szerzett. Megérte neki egy évre alacsonyabb osztályba igazolni, mert a Cagliari rögtön lecsapott rá, és 1992 nyarán megszerezte. Az év szeptember hatodikán pedig Pancaro a Serie A-ban is bemutatkozhatott, nem is akármilyen csapat ellen: a Juventus FC volt az ellenfél.

Abban a szezonban összesen csak háromszor vetették őt be, és a következőben is mindössze hét alkalommal léphetett pályára, de Pancaro ezúttal türelmes volt, és megérte várakoznia. Az 1994-95-ös szezonra már stabil csapattag lett a szárd klubnál, a következő évben pedig egyenesen kihagyhatatlanná vált. Akkor megszerezte első élvonalbeli találatát is, majd az 1996-97-es idényben négyszer volt eredményes.

A Cagliari ugyan ekkor kiesett a legjobbak közel, ám Pancaro maradt az elitben, mert a Lazio szerződtette. Rómában állandó helye volt a kezdőcsapatban, hat rendkívül sikeres szezont töltött a klubnál. Időközben a válogatottban is játszhatott, eddig 19 alkalommal viselte a squadra azzurra mezét. A klub anyagi gondjai miatt 2003-ban váltani kényszerült, szerencséjére Carlo Ancelotti nagyon respektálta megbízhatóságát, így az AC Milanhoz került. A rossoneróknál két évet húzott le, majd idén nyáron a Fiorentina soraiba lépett át. Kétszeres olasz bajnok, kétszeres Coppa Italia-győztes, KEK- és európai Szuperkupa-győztes, BL-döntős.