Vágólapra másolva!
Kevin Keegan távozását követően a Manchester City szurkolói meglehetősen sötéten látták a jövőt, hiszen a Hatalmas Egér utódja a kispadon az a Stuart Pearce lett, aki ugyan rendkívül népszerű játékos volt, de menedzserként kevés tapasztalatot szerzett. Az egykori válogatott védő azonban - jelenleg legalábbis úgy tűnik - az edzői szakmához is remekül ért, hiszen az előző idény végén majdnem az UEFA-kupába vezette a gárdát, és az új szezonban is remekül rajtolt csapatával.

A Manchester City a kilencvenes évek második felében amolyan liftező egyesület volt, még a harmadosztályban is megfordult, de amikor 2002-ben Kevin Keegan vezérletével visszakerült a Premier League-be, a szurkolók szinte biztosra vették, hogy vége a szűk esztendőknek, és a klub lassan, de biztosan megint élcsapattá növi ki magát. Az ambíció meg is volt, és az egyesület vezetősége nem sajnálta a pénzt ennek megvalósításához, hiszen olyan sztárok érkeztek, mint Nicolas Anelka, Robbie Fowler, David James, Trevor Sinclair vagy Claudio Reyna, de a nagy áttörés nem sikerült: a gárda egyszer ugyan kilépett a nemzetközi porondra, de az nem a bajnokságban elért sikerének, hanem a Fair Play-tabellán elfoglalt jó pozíciónak volt köszönhető.

Hiába volt a keret meglehetősen erős, a kilencedik helyezésnél nem sikerült előbbre lépni, és az előző idényben már a pénz is elfogyott, így aztán a sztárigazolások is elmaradtak. Ehhez képest viszonylag jól szerepelt a gárda, de amikor lehetősége lett volna előbbre lépni, nem tudott élni a kínálkozó alkalommal. Ezzel együtt is meglepetést okozott, hogy kilenc körrel a zárás előtt (amikor a csapat a 12. pozícióban állt) Keegan lemondott posztjáról - utódja pedig Stuart Pearce lett.

Ez bátor lépés volt a vezetőség részéről, hiszen az egykori sokszoros válogatott balhátvéd minimális edzői tapasztalattal rendelkezett: még az 1996-97-es idényben rövid ideig játékos-edzőként tevékenykedett a kiesés ellen küzdő Nottingham Forestnél, azonban nem tudta megmenteni az egyesültet, és ezt követően még éveken keresztül folytatta futballistakarrierjét. A kockáztatás azonban bejött: ugyan az új mester első mérkőzése vereséggel végződött, a következő nyolc találkozón azonban egyszer sem kapott ki a csapat, és Pearce kis híján kivezette a klubot a nemzetközi porondra. Ehhez csak annyi kellett volna, hogy a City az utolsó fordulóban hazai pályán legyőzze a Middlesbrough FC-t, és erre meg is volt a lehetősége, elvégre 1-1-es állásnál az utolsó percben tizenegyest kapott a gárda, azonban Fowler lövését Mark Schwarzer védte - így a Boro lett a hetedik, és indulhatott az UEFA-kupában, a manchesteriek pedig "csak" nyolcadik helyen zártak.

Ez persze így is az együttes legjobb helyezése volt 1992 óta az élvonalban, nem csoda, hogy az elnökség úgy vélte: Pearce hosszú távon is megoldást jelenthet az edzői poszton. A szakvezetővel kétéves szerződést kötöttek, és "Psycho" rögtön meg is kezdte a nagytakarítást: nem hosszabbította meg Steve McManaman és Kevin Sturh-Ellegaard szerződését, valamint elengedte az előző idényben csak kevés játéklehetőséget kapott Jonathan Mackemet, illetve a holland középpályást, Paul Bosveltet, akire ugyancsak nem tartott igényt.

Új igazolásokra azonban nem nagyon volt lehetősége, hiszen a Manchester City nem tartozik a leggazdagabb egyesületek közé - a nagy kérdés az volt, hogy a klub megválik-e legértékesebb futballistájától, Shaun Wright-Phillipstől. A válogatott szélsőt több élklub is csábította, ám Pearce sokáig ragaszkodott kulcsemberéhez - a Chelsea FC ajánlata alkalmával azonban ő is belátta, hogy a City jobban jár, ha eladja a középpályást. A bajnokcsapat ugyanis 30,4 millió eurót fizetett Wright-Phillipsért, aminek nem lehetett nemet mondani, főleg, hogy így aztán volt miből erősíteni. Utóbbira pedig szükség is volt, elsősorban a csatársorban, hiszen a manchesteriek elsősorban a támadórészleg gyengélkedése miatt nem tudtak előrébb végezni, ráadásul a holtszezon elejére egyedül Fowler maradt erre a posztra.

Így aztán a klub először a Fulham FC labdarúgóját, a rutinos Andy Cole-t vette meg (a csatár kétéves szerződést írt alá), majd az Aston Villa játékosát, Darius Vassellt is szerződtette - utóbbi vételéra 2,9 millió euró volt. Más nem is érkezett a nyáron Manchesterbe, de jelenleg úgy tűnik, hogy Pearce tökéletesen mérte fel, hogy kikre van szüksége csapatának. Négy forduló után ugyanis a Manchester City veretlenül áll a második helyen, és az első fordulóban a West Bromwich Albion elleni, gól nélküli döntetlen után mindhárom mérkőzését 2-1-re nyerte meg - a hat gól felét pedig a Vassell-Cole csatárduó szerezte. A jelek szerint a tréner az állandóság híve, elvégre négy forduló alatt minimálisan változtatott kezdő tizenegyén: a középpálya és a csatársor ugyanaz maradt, és a hátsó alakzatban is csak a két középső ember személye változott, részben kényszerű okokból. Az igazi erőpróba persze még csak most következik a klub számára, hiszen az ötödik fordulóban a városi derbin a Manchester United lesz az ellenfél, de Pearce már most belopta magát a szurkolók szívébe.