Vágólapra másolva!
Szerdán szinte minden európai válogatottnak jelenése lesz a labdarúgó-világbajnoki selejtezősorozat újabb fordulójában, miután a nyolc csoportban összesen 24 mérkőzést rendeznek. A hétvégi fordulóval ellentétben - amikor Ukrajna bebiztosította csoportelsőségét - a szerdai játéknapot követően biztosan nem lesz újabb vb-résztvevő, ám több csoportban is tisztulhat a kép a továbbjutók kilétét illetően. Törökország, Franciaország és Spanyolország például döntő fontosságú összecsapás előtt áll.

A 2. csoportban Ukrajna már megszerezte a németországi repülőjegyet, a második helyért Törökország, Görögország és Dánia harcol. A legnehezebb dolguk a Kijevben pályára lépő vb-bronzérmes törököknek lesz, bár pontelőnyben vannak riválisaikkal szemben, egy mérkőzéssel többet játszottak. Az Európa-bajnok görögöknek Kazahsztánban kötelező a győzelem, csakúgy, mint a dánoknak otthon Grúzia legjobbjai ellen.

A 3. csoportban Portugália első helye nem forog veszélyben, ám az oroszokat fűti a visszavágás vágya a tavaly októberi 7-1-es vereségért, s nagyon kell nekik a pont, hogy majd a végelszámolásnál megelőzzék Szlovákia válogatottját.

Kuriózum a 4. csoport, ahol az egyformán 13 pontos Svájc, Írország és Franciaország eddig mindannyiszor döntetlent játszott egymással. A válogatottba visszatért Zinedine Zidane-nal és Claude Makelelével megerősödött gallok ezúttal Dublinba látogatnak.

"Ha kikapunk, akkor elment a vonat. De ez nem történhet meg" - vélekedett Zidane az írországi fellépés előtt. A vendégek helyzetét nehezíti, hogy Liliam Thuram és az egyre jobb formába lendülő Djibril Cisse sérüléssel bajlódik.

A 7. csoport rangadóval folytatódik, az éllovas Szerbia-Montenegró fogadja a két pont hátránnyal második spanyolokat. A hazaiak még nem kaptak gólt, míg a vendégek gólmérlege Luis Aragones szövetségi kapitány vezetésével a legrosszabb 1980 óta, jóllehet még veretlenek a csoportban.

"Nem fér a fejembe, hogy egy olyan válogatottnak, amely a világ egyik legerősebb bajnokságával büszkélkedhet, szenvednie kell a vb-részvételért!" - kesergett a kapus Iker Casillas.