Vágólapra másolva!
A portugál bajnokság jelenlegi szezonjának első szuperrangadóján a Benfica tovább folytatta mélyrepülését, hiszen 2-1-es vereséget szenvedett a Sportingtól, és így a bajnokcsapat három forduló után csak egy ponttal rendelkezik. Nem csak a luzitánoknál volt örökrangadó, hiszen Bulgáriában és Horvátországban is ilyet rendeztek, de ezek döntetlennel értek véget, míg Franciaországban az Olympique Marseille végre megszerezte első győzelmét.

Az Olympique Lyon az új igazolásának, a brazil Frednek köszönhetően megint nyert, és csak a PSG próbálja tartani a lépést a címvédővel a francia bajnokságban, de a Ligue 1 hét végi fordulójának legfontosabb eseményére egészen vasárnap késő estig kellett várni. Ekkor ért ugyanis véget az Olympique Marseille összecsapása a Sochaux ellen, amelyen az OM végre megszerezte az első győzelmét.

Az OM amilyen pocsékul fejezte be az előző szezont, olyan rosszul kezdte a jelenlegi pontvadászatot, és négy forduló után nyeretlenül állt az utolsó helyen - ami meglehetősen kevés ahhoz képest, hogy a klubot sokan bajnoki esélyesnek tartották.

Az egyesület vezetősége azóta már nyíltan lemondott az aranyéremről, és a nemzetközi kupaszereplést tűzte ki új célnak, de ahhoz azért előbb-utóbb meg kellett kezdeni a győzelmek begyűjtését. A Sochaux elleni idegenbeli találkozó ebből a szempontból nem tűnt könnyűnek, még úgy sem, hogy a Peugeot-gyár együttese sem remekelt ebben a szezonban.

A tulajdonképpen kiesési rangadónak számító meccsen az OM-ben a csatársot az argentin Christian Giménez és a szenegáli Mamadou Niang alkotta, és a kezdők között összesen három francia volt. Mindkét csapatnak győzelemre volt szüksége, de hasonlóan óvatosan kezdték az összecsapást, az első helyzetecskére húsz percet kellett várni, és akkor is inkább a Sochaux veszélyeztetett.

Az OM csak néhány távoli lövéssel próbálkozott, és az első félidő alacsony színvonalat hozott, ami a szünet után sem sokat javult. A Marseille taktikája azonban végül is bejött, hiszen a találkozó egyetlen gólja egy átlövésből született: a 67. percben Wilson Oruma (aki éppen a Sochaux-ból igazolt a marseille-iekhez a nyáron) húsz méterről bombázott a hálóba, és ez elég volt az OM-nek ahhoz, hogy megszerezze első győzelmét a jelenlegi pontvadászatban.

A tabella másik felében mindeközben a címvédő lyoniak meglehetősen magabiztosan szerepelnek, a hét végén az AS Monaco elleni rangadót nyerték meg. Az OL-ben két új szerzemény, a portugál Tiago és a brazil Fred is rögtön a kezdő tizenegybe került, kimaradt viszont Wiltord, Malouda és Carew is, de a meglehetősen tartalékos Monte-Carlóiak ellen ez is elég volt a győzelemhez. A meccs hősének Fred bizonyult, aki bemutatkozását két remekbe szabott góllal tette még emlékezetesebbé, és a Lyon mestere, Gerard Houlliercsak azért nem örülhetett maradéktalanul a győzelemnek, mert a brazil középhátvéd, Cris megsérült, és egyelőre nem tudni, mennyi időt kell kihagynia.

A listavezetővel csak a PSG tudja valamelyest tartani a lépést, igaz, a párizsiak is hárompontos lemaradással követik a Lyont. A fővárosi együttes a veretlen Strasbourgot fogadta, és ha nem is villogott, de begyűjtötte a három pontot. A mérkőzés egyetlen gólját az a Bonaventure Kalou fogadta, akit hazájában, Elefántcsontparton rengeteg kritika ért a Kamerun elleni vb-selejtezőn nyújtott teljesítménye miatt - a támadó most azonban összekapta magát, hiszen végig rendkívül agilisan futballozott, és gólja mellett több remek átadással, illetve egy kapufán csattanó lövéssel is felhívta magára a figyelmet.