Vágólapra másolva!
A West Bromwich Albion örülhetett a bennmaradásért vívott, négyszereplős harcban az angol labdarúgó-bajnokságban, miután Gera Zoltán csapata 2-0-ra győzött a Portsmouth ellen (Gerzson gólpasszal vette ki részét csapata sorsdöntő sikeréből), míg a három vetélytárs közül a Crystal Palace ikszelt a Charlton otthonában, a Southampton és a Norwich pedig kikapott.

Az utolsó forduló előtt a Norwich volt a legelőnyösebb helyzetben, a Kanárik a Fulhamhez látogattak, a londoniak számára nem volt különösebb tétje a mérkőzésnek, mert így is, úgy is a középmezőny alján végeztek volna.

Ehhez képest egy hatost rúgtak, így a 7000 Norwich-drukker szomorúan indulhatott haza. A Southamptonnak egy ponttal volt kevesebb, mint a Norwichnak, ráadásul hazai pályán játszhatott a Manchester United ellen. A tizedik percben O'Shea segített a Szenteken, amikor Le Saux szöglete után a saját kapujába tessékelte a labdát.

Az ír védő aztán jóvátette hibáját, és remekül ívelt Fletcher fejére, aki megszerezte az egyenlítő gólt. A szünetben még reménykedtek a hazai hívek, egy újabb gól ugyanis bennmaradást érhetett volna, a 63. percben azonban elcsöndesedett a St. Mary's-stadion, amikor Smith megpattanó beadása átszállt Niemi felett és Van Nistelrooy közelről a hálóba bólintott. A holland csatár gólja azt jelentette, hogy a Soutampton 27 év után búcsúzott az élvonaltól.

A West Bromwich Albiont már többször leírták a szezon közben, azonban a többi csapat bukdácsolásának köszönhetően még egy lehetőség adódott a Baggiesnek becézett együttes előtt, le kellett győzni a Portsmouth-t, és reménykedni, hogy a többi pályán kedvező eredmények születnek.

A 0-0-s első félidő után Gera közreműködésével született meg a vezető gól, a magyar középpályás beadása után Horsfield bombázott a kapuba. A gólszerző később előkészítőként jelentkezett, sarkazása után Richardson is mattolta a kapust, azaz a misszió egyik fele sikerült, a WBA-fanoknak innentől azért kellett imádkoznia, hogy a Crystal Palace ne nyerjen.

Király Gábor és Torghelle Sándor csapata a Charltonnál vizitált, és remekül kezdett, Routledge azonban mellélőtt nagy helyzetben, majd Kiely akádályozta meg a gólszerzésben egy bravúros védéssel. Aztán a 30. percben váratlanul vezetést szerzett a Charlton, Hughes vette be Király kapuját.

A szünet után Iain Dowie beküldte Freedmant, aki 2001-ben egyszer már megmentette a Sasokat a kieséstől a másodosztályban, és a cserecsatár Fortune hibája után egyenlített. Sőt, Fortune kezezése után büntetőhőz jutott a Palace, amit Johnson bevert, azaz kézzelfogható közelségben volt a bennmaradás.

Fortune azonban a másik kapu előtt is összehozott egy gólt, és ez azt jelentette, hogy a Crystal Palace kiesett, a West Bromwich otthonában pedig óriási ünneplés vette kezdetét, egyetlen csapatnak sem sikerült bennmaradnia a Premier League-ben, ha karácsonykor az utolsó helyen tanyázott, de Geráéknak összejött.

Manchesterben is drámaira sikeredett az utolsó perc, a City ugyanis óriási rohamot indított a győztes gól megszerzéséért a Boro ellen, Stuart Pearce például lecserélte egy mezőnyjátékosát, akinek helyére a cserekapust hozta be, Jamest pedig előre küldte centernek. A 90. percben Queudrue kezezése miatt büntetőt kapott a City, de Fowler lövését Schwarzer hárította, így a Middlesbrough indulhat az UEFA-kupában.

A nagyok közül az Arsenal kikapott, a Chelsea remizett Newcastle-ben, és egy újabb rekordot felállított, ugyanis mindössze 15 gólt kapott a bajnokság során, a modern érában a Liverpool tartotta a csúcsot tizenhattal. A Preston North End az 1888-89-es szezonban szintén tizenötször kapitulált, de akkor csak 22 meccsből állt az idény. A Tottenham gól nélküli döntetenjével lecsúszott a nemzetközi kupaindulásról, a Bolton és a Liverpool ellenben ott lesz a következő idényben a nemzetközi porondon, ennek örömére győzelemmel zárták a bajnokságot.

Premier League, 38. forduló:
Birmingham City - Arsenal 2-1 (0-0)
gól:
Pandiani (80.), Heskey (90.), illetve Bergkamp (89.)

Bolton Wanderers- Everton 3-2 (0-1)
gól:
Dzsaidi (53.), Davies (62.), Jannakopulosz (68.), illetve Cahill (9.), Carsley (63.)
piros lap: N'Gotty (45., Bolton)

Charlton Athletic - Crystal Palace 2-2 (1-0)
gól:
Hughes (30.), J. Fortune (82.), illetve Freedman (58.), A. Johnson (70., 11-esből)

Fulham - Norwich City 6-0 (2-0)
gól:
McBride (10., 84.), Diop (35.), Knight (54.), Malbranque (73.), A. Cole (90.)

Liverpool - Aston Villa 2-1 (2-0)
gól:
Cissé (20., 11-esből, 27.), illetve Barry (67.)

Manchester City - Middlesbrough 1-1 (0-1)
gól:
Musampa (48.), illetve Hasselbaink (23.)

Newcastle United - Chelsea 1-1 (1-1)
gól:
Geremi (33., öngól), illetve Lampard (35., 11-esből)

Southampton - Manchester United 1-2 (1-1)
gól:
O'Shea (10., öngól), illetve Fletcher (19.), Van Nistelrooy (63.)

Tottenham Hotspur - Blackburn Rovers 0-0

West Bromwich - Portsmouth 2-0 (0-0)
gól:
Horsfield (57.), Richardson (75.)