Vágólapra másolva!
Hétfőn este a futsal NB I második fordulójára került sor, melynek rangadóján a Gödöllő a tavalyi döntős Rubeolát fogadta, s a változatos mérkőzésen végül megosztoztak a pontokon a csapatok. Az 5-5-re végződött találkozó közben Kozma Mihály szövetségi kapitány elemezte és értékelte a látottakat.

Futsal NB I, második forduló:
Gödöllői Futsal Klub - Rubeola FC Csömör 5-5 (2-2)
Gödöllő, Szent István Egyetem Sportcsarnok, 400 néző
v.: Török Károly, Forgács Ákos, Nyekita János
Gödöllő: Tóth Gy. - Tóth Sz., Baranyai, Lódi, Madarász. Csere: Szente, Vígh, Simonyi, Berkes, Fehér, Farkas Á., Ács. Edző: Nahóczky Attila
Csömör: Nagy Z. - Somogyi K., Zsámár, Kovacsics, Takó. Csere: Kilik, Fülep, Gyurcsányi, Bánka, Simon B., Aranyi, Palocsay. Edző: Kis János
gól: Madarász (2), Baranyai (2), Berkes, illetve Kovacsics (2), Takó, Gyurcsányi, Zsámár
sárga lap: Vígh, Simonyi , illetve Bánka, Kovacsics

"Ártatlanok! Veletek vagyunk" - volt olvasható a háromnegyed házig megtelt, kissé rozoga, ám annál barátságosabb gödöllői sportcsarnok lelátóján, s a szurkolók a drapériával annak a két vendégjátékosnak az "esetére" céloztak, akiket erőszakos nemi közösülésért 5-5 év letöltendő börtönre ítéltek a közelmúltban. Az (egykori) válogatott játékosok hétfőn még pályára léphettek a Rubeola fekete mezében...

Kozma Mihály, akit a futsal.hu nevű oldal egyszerűen csak futsalgurunak nevez, a meccs elején röviden elmesélte a gödöllői csapat - eddigi - sikertörténetét. A Bikák tavaly még az NB II-ben szerepeltek, ám idén feljutottak, négy válogatott játékossal erősítettek, és egy támogató révén megalakulhatott a sportág első magyar profiklubja. (Csak összehasonlításképp: míg Magyarországon nem éri el a 300-at az igazolt játékosok száma, addig a futsal-nagyhatalomnak számító Olaszországban 4,5 millióan űzik ezt a feltörekvő labdajátékot.) A gödöllőiek hetente nyolcszor edzenek, így nem - annyira nagy - csoda, hogy az első fordulóban a tavaly duplázó Aramist könnyedén verték idegenben, 5-1-re.

A hétfő esti rangadó is jól kezdődött hazaiak szemszögből, hiszen Madarász közelről szerzett góljával vezetéshez jutottak Nahóczky Attila tanítványai. Baranyai 10 méteres lapos lövéssel 2-0-ra módosította az állást, azaz sima hazai siker volt kialakulóban. Ám hogy ne így legyen, arról Takó gondoskodott, aki egy igen parádés csel után szépített (2-1). Nem sokkal később Gyurcsányi villant: elfektette a hazai kapust, máris egál az eredmény. Bánka pedig akár a vezetést is megszerezhette volna a csömörieknek, 6 méterről azonban a kapusba lőtt. Érdekesség, hogy a gödöllőiek csak válogatottakból álló sora szerezte mindkét találatot, és a másik hazai "mezőnykvartett" volt a pályán, amikor a Rubeola lőtte a gólokat.

Az első húsz percről Kozma Mihály így szólt: "Óvatosak voltak a csapatok az elején, kétgólos gödöllői vezetés után azonban többet kellett kontráznia a Rubeolának, amelynek ez bejött, ami nem is csoda, hiszen nagyon jó ebben a műfajban. A hazaiak kijjebb tolták védekezésüket, a csömöriek pedig két remek egyéni teljesítmény után egyenlítettek."

A szakember (akiről tudni kell, hogy az idei év elején kivezette a válogatottat a csehországi Eb-re, ahol a magyar csapat kis híján legyőzte a későbbi aranyérmes spanyolokat) csendben azt is megjegyezte: mivel a Gödöllőé proficsapat, a második félidőben elvileg ki kell jönnie az erőnléti különbségnek.

A jóslat ezúttal - a játékrész elején legalábbis - nem vált be, hiszen a negyedik percben Tóth Szabolcs még felszabadított a gólvonalról, Zsámár azonban nem sokkal később, közelről már nem kegyelmezett (2-3). A hazai szurkolók ereiben pedig meghűlt a vér, amikor Kovacsics kijátszotta a Bikák védelmét, és kettőre növelte a Rubeola előnyét (2-4). (Érdemes megjegyezni, hogy ekkor az erősebbnek tartott Tóth, Lódi, Madarász, Baranyai gödöllői sor volt pályán.)

Aztán fújtatni kezdtek a Bikák: Gyurcsányi szabálytalansága után büntetőhöz jutott a Gödöllő, s bár Madarász bombájába belekapott a vendégkapus, esélye nem volt a hárításra (3-4).

Forrás: [origo]

Szakkommentátorunk megjegyezte: "Mintha öt perccel tovább tartott volna a szünet a Gödöllőnél. Akkor élénkült meg a meccs, amikor a Rubeola kétgólos vezetéshez jutott. Végre olyan a játék sebessége, ami méltó egy rangadóhoz és két ilyen jó csapathoz. A Gödöllő sok hibával játszik, letámad, a Rubeola pedig életveszélyes kontrákat vezet."

Eredményes(ebb) is lett a Nahóczky-csapat, minthogy Berkes egy ellopott labda után 7 méterről a kapu bal oldalába lőtt (4-4). Mi több, a 18. percben Baranyai szépen emelt át a kapuson, így 5-4-es vezetéssel indult neki a hajrának a vendéglátó.

A hatodik gödöllői szabálytalanság után viszont kisbüntetőhöz jutott Kis János csapata, de Gyurcsányi a jobb kapufa mellé lőtt. Fél perccel az összecsapás vége előtt aztán másodikra csak összejött a Csömörnek; Kovacsics kisbüntetője a hálóban landolt. "Jó lett a meccs, aminek örülök, mert nemzetközi szinten is segíti a válogatott munkáját. Bevallom, az nem érdekel, ki nyer, hiszen kapitányként vagyok jelen" - szögezte le Kozma Mihály, majd zárójelben a fülembe súgta: a trénerek helyében lehozná a kapust, hiszen a remi a 3 pontos rendszerben vereséggel ér fel, ezért kockáztatnia kell annak, aki bajnok akar lenni.

A gödöllőiek azért kapussal a kapuban, tehát 4 mezőnyjátékossal is megpróbálták a lehetetlent; Tóth Szabolcs pár másodperccel a vége előtt 9 méterről ki is lőtte a bal alsót, de a játékvezető - talpalás miatt - belesípolt a lövésbe, így maradt a döntetlen, ami a futsalkapitány szerint bizony igazságos végeredmény.

Juha Pál