Vágólapra másolva!
A hajrában szálltak el a vb-reményeink a svédek ellen

világbajnoki selejtező, 8. csoport:
Magyarország - Svédország 0-1 (0-0)
Puskás Ferenc-stadion, 20 ezer néző
v.: Farina (olasz)
Magyarország: Király - Bodnár, Éger, Juhász (Gyepes, a szünetben), Vanczák - Böőr (Halmosi, 87.), Takács, Hajnal (Kerekes, 90.), Huszti - Gera - Torghelle
Svédország: Isaksson - Östlund, Mellberg, Andersson, Lucic - Alexandersson, Linderoth, Wilhelmsson (Jonsson, 82.), Ljungberg - Ibrahimovic, Larsson
gól: Ibrahimovic (91.)
sárga lap: Takács (8.), Böőr (9.), Östlund (32.), Andersson (35.), Torghelle (79.)

Lothar Matthäus változtatott a Málta elleni győztes csapaton, bekerült a csapatba Éger, Vanczák így visszakerült a balhátvéd pozíciójába, Halmosi pedig a kispadon kezd.

A svédeké volt az első lehetőség, egy jobboldali szabadrúgás után Ibrahimovic sodorta kapu felé a labdát, de Király kezében landolt a játékszer, majd egy perccel később ismét a Juve csatára lőtt, és bombája Éger arcán csattant, a magyar védőt ápolni kellett.

Gera aktívan kezdett, előbb egy baloldali akció után az alapvonalról adott be, de középen nem sikerült Torghellét megjátszania, majd vagy 30 méterről próbálkozott átlövéssel, de elkerülte Isaksson kapuját a labda. Egy trükkös svéd szabadrúgás után Királynak volt védenivalója, de Ljungberg balos kísérletét könnyen fogta a magyar portás.

A 15. percben gyönyörű magyar támadás futott végig a jobb oldalon, Bodnár sprintelte le a védőket, majd Husztihoz ívelt, aki kapásból lőtt, Isaksson a léc fölé paskolta a labdát. Ismét Bodnár beadása után adódott lehetőség a magyar csapat előtt, de az apró termetű Hajnal nem tudta kapura fejelni a labdát.

A magyar védők által kifejelt labdát Andersson tűzte rá kapásból egy skandináv szabadrúgás után, majd Ibrahimovic megpattanó lökete landolt az oldalhálóban. A szögletet Király lehúzta, és egyből támadásba dobta Torghellét, aki jól ment el a bal oldalon és centerezése után az utolsó pillanatban mentett egy vendégvédő Hajnal elől.

Nem értették meg egymást a magyar játékosok, és ez kis híján megbosszulta magát, Ibrahimovic szabadrúgása után ugyanis a védelem kilépett, Takács viszont bennragadt, így Larsson üresen fejelhetett, de csúsztatása a bal kapufa mellett gurult el. A félidő hosszabbításában Isaksson bravúrja mentette meg a svédeket, Bodnár ugyanis iszonyatos erővel szúrt kapura 23 méterről egy szöglet utáni lepattanót, és a Rennes-ben védő hálóőr a léc alól szedte ki az ágyúzást.

Nem volt még vége a magyar rohamoknak, Böőr kísérlete egy védőről pattant szögletre, aztán a gyorsan elvégzett korner után Gera éles szögből tekert kapura, és centik hiányoztak, hogy a bal sarokba vágodjon a játékszer.

Lothar Matthäus cserélt a szünetben, a fejsérülést szenvedett Juhász Roland helyére Gyepes Gábor érkezett. Ibrahimovic folytatta az első félidőben megcsodált magánszámát, és annyit dobálta magát, hogy közel állt a felfázáshoz a sok fetrengéstől. Többet volt a labda az északiaknál a második játékrész elején, Wilhelmsson az alapvonalnál jól húzott befelé, de beadását kivetődve elcsípte Király.

A 63. percben a legnagyobb magyar helyzet után foghatták a fejüket a nézők, Bodnár óriási bedobása után a hosszú oldalra csúsztatta a labdát Torghelle, de Huszti közeli lövésébe belevetődött Lucic. A félidő derekán kijött a szorításból a Matthäus-csapat, Gera például látványos mozdulattal akart kapura lőni egy szöglet után, de a svéd védők szorításában nem találta el jól. Ismét a csapatkapitány veszélyeztetett, Huszti szögletét próbálta a hosszúba csúsztatni, de nem járt sikerrel.

A 83. percben Királynak kellett bizonyítania, hogy nem gémberedtek el a tagjai, és mutatós légiút végén szedte ki Mellberg bólintását a jobb pipánál. A másik oldalon a Torghelle, Gera duó akciózott, előbbi kissé hosszan vett le egy ívelést, így kénytelen volt utóbbihoz passzolni, aki szintén nem tudott lőni, beadása pedig elsuhant a hosszú oldalon.

Egy perccel a rendes játékidő vége előtt Torghelle lőtt 17-ről ballal, laposan, de Isaksson zsákmánya lett a labda. Három perc ráadást mutatott a negyedik játékvezető, és a 91. percben szinte a semmiből gólt szereztek a svédek, Ibrahimovic kevergetett, majd éles szögből óriási erejű lövést engedett el, ami a rövid sarokba vágódott, Király a kezét sem tudta felemelni, 0-1.

A magyar válogatott mindenben felvette a versenyt a svéd csapattal, de ez sovány vigasz, mert elég volt egyetlen világklasszis villanás ahhoz, hogy az északiak megszerezzék a három pontot. Ezzel az eddig is halovány vb-álmaink is szertefoszlottak, a csoport első két helyén a skandinávok és a horvátok osztoznak.

Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya: "Még mindig sokk alatt vagyok. Köszönetet szeretnék mondani a játékosoknak és a szurkolóknak, mert azt hiszem, mindenki nagyszerű meccset élt át, csak sajnos nem megfelelő eredménnyel. Még mindig túl sok lehetőség kell nekünk a gólhoz. A csapat hozzáállása megfelelő volt, így nem érheti kritika. Büszke vagyok az együttesre".

Lars Lagerbäck, a svéd labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya: "Nagyon jó meccset játszottunk. A magyarok támadó szellemben léptek pályára, ahogy azt vártuk, ezért nekünk kiegyensúlyozottan és türelmesen kellett futballoznunk, s végül ez egy világklasszisunk villanása révén eredményre vezetett. A döntetlen igazságosabb lett volna, ugyanakkor a második félidőben ellenfelünknek már csak kontrákból voltak lehetőségei, s akkor már kontrolláltuk a mérkőzést".

A csoport másik két mérkőzésén:
Bulgária - Izland 3-2 (1-2)
gól:
Berbatov (21.), G. Iliev (69.), M. Petrov (86.), illetve Steinsson (9.), Hreidarsson (16.)

Málta - Horvátország 1-1 (0-1)
gól:
Wellman (74.), illetve Kranjcar (19.)

A csoport állása:
1. Svédország 21 pont/8 meccs
2. Horvátország 20/8
3. Magyarország 13/8
4. Bulgária 11/8
5. Izland 4/9
6. Málta 2/9