Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgóliga kizárta a Borsodi Ligából a Budapest Honvéd együttesét, mivel a klub nem rendezte korábbi vezetőedzőjével, Tornyi Barnabással szemben fennálló tartozásait.  A fővárosi gárda -amelynek a szombatra, az MTK Budapest ellen kiírt találkozójára így nem kerül sor - a folytatásban az NB II Keleti csoportjában szerepelhet.

"Miután a Budapest Honvéd NB I-es labdarúgócsapatát működtető Honvéd FC Kft. a legutolsó határidőig, szeptember 28. éjfélig nem rendezte a Tornyi Barnabással szemben fennálló tartozását, az MLSZ Fellebbviteli Bizottságának május 27-ei jogerős határozata értelmében a Magyar Labdarúgó Liga a mai naptól, azaz szeptember 29-től az NB II Keleti csoportjába sorolta" - tájékoztatta Kisteleki István, az MLL elnöke az MTI-t.

A kispesti klubot egyúttal kizárták az igazolásból és az átigazolásból is. Az NB I-ben a nyolcadik helyet elfoglaló csapat eddigi mérkőzéseinek eredményeivel kapcsolatban a bajnokság kiírása rendelkezik, végső döntést ez ügyben az MLL Versenybizottsága hoz.

Tornyi Barnabás 2004 márciusában pert nyert az egyesület ellen, s a fővárosi ítélőtábla jogerős döntése szerint 29 millió 400 ezer forint illette volna meg. A vezetőedzőt az időközben tulajdonos- és névváltozáson átesett csapatot akkor működtető kft. vezetése 2001. április 11-én menesztette. Az indoklás szerint szerződésszegés miatt állították fel a kispadról. A szakember bíróságra vitte az ügyet, a pert első fokon elvesztette, ám másodfokon neki adtak igazat.

A liga fellebbviteli bizottsága - az MLSZ illetékes testületének döntése után - idén június 15-én jogerősen úgy határozott, ha a klub nem rendezi adósságát a trénerrel szemben, egy osztállyal lejjebb sorolja, és fordulónként - már az NB II-ben - egy pontot levon tőle. Az MLL-lel hat nappal később kötött megállapodás értelmében azonban a kispestiek mégis elindulhattak az élvonalban, de még júniusban ügyvédi letétbe kellett helyezniük a Tornyi Barnabásnak - kamatokkal együtt - járó 40 millió forintot, amíg a fővárosi ügyészség nem határoz beadványaikról.

Az ügyészség azóta lezárta a nyomozást, a tréner így felvehette volna a pénzét, Kisteleki tájékoztatása szerint azonban a klub nem szabadította fel az összeget, ezért a liga a múlt héten életbe léptette a korábbi határozatát, egyúttal pedig annak kézhez vételétől számítva öt nap haladékot adott a Honvédnak.

A Budapest Honvéd többségi olasz tulajdonosa, Piero Pini kedden sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség számlájára utalta át a Tornyinak járó 40 millió forintot, mivel - mondta - a tréner nem jó számlát adott a klubnak.

"A Tornyi által benyújtott számláról kikértük az APEH véleményét, amely azt jogszerűtlennek találta. Így nem utalhattuk át pénzt" - jelentette ki a Bozsik Stadionban tartott sajtótájékoztatón az olasz üzletember, aki az eseményen bemutatta az átutalást bizonyító iratot, valamint az APEH szakvéleményét is.

Az MLSZ csütörtökön közleményben tudatta, hogy aznap délig a Honvéd Futball Kft. nem tudott olyan hivatalos iratot eljuttatni az MLSZ-be, amelyben a gazdasági társaság képviseletére jogosult személy rendelkezik arról, hogy az MLSZ-hez korábban átutalt 40 millió forintot a szövetség Tornyi Barnabás számlájára továbbítsa. Az MLSZ ezért visszautalta az összeget a kft.-nek, és a történtekről tájékoztatta Kisteleki Istvánt, a Magyar Labdarúgó Liga elnökét.