Vágólapra másolva!
Puskás Ferenc, az Aranycsapat csatára pályafutásának több mint 100 emléktárgyát bocsátja árverésre Angliában. Az aukción - többek között - megvásárolható lesz a legendás labdarúgónak az a cipője, amelyet az 1952-es helsinki olimpia döntőjében viselt, egy Pelé aláírásával ellátott trikó, továbbá egész sor emléktárgy "az évszázad mérkőzéséről", amelyen a magyar csapat 6-3-ra legyőzte az angolokat 1953-ban, a Wembleyben. A november 2-ai aukcióról, a betegeskedő, 78 éves Puskásról és a tiszteletére augusztus 14-én rendezett, Real Madrid elleni mérkőzés körül kirobbant vitáról szerdán terjedelmes cikkben számolt be a Daily Telegraph című londoni lap.

Puskás Ferenc "azonnali" megsegítésére készül a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) - írta a szerdai The Daily Telegraph, amely szerint a magyar sportlegenda kezelésének támogatását célzó augusztusi meccs után nem jött létre a megállapodásban szereplő jótékonysági alap. A jövő hónapban az egyik vezető brit aukciós ház kalapács alá bocsátja Puskás több személyes tárgyát.

A legnagyobb konzervatív londoni napilap szerdai kiadásának Sepp Blatter FIFA-elnök egyik, név nélkül nyilatkozó, de közelinek nevezett munkatársa kijelentette: a határozat már megszületett a Puskásnak nyújtandó adományról, az egyetlen eldöntendő kérdés ennek összege.

A nemzetközi testület fellépését Puskás ügyében a The Daily Telegraph tényfeltáró cikke váltotta ki. A brit lap előző nap azt írta: a Real Madrid és a magyar Puskás-válogatott augusztus 14-ei budapesti mérkőzéséért a spanyol együttes 892 ezer fontnak (320 millió forintnak) megfelelő összeget kapott, Puskásnak azonban, aki a lap szerint Alzheimer-kórban szenved és napi 24 órás felügyeletre szorul, 7 ezer font (2,5 millió forint) jutott kezelési költségei fedezésére, jóllehet a meccs elsődleges célja a gyógykezelés finanszírozásának elősegítése lett volna.

A The Daily Telegraph szerint a mérkőzés bevételéből egy jótékonysági alapot kellett volna létrehozni, amely állta volna Puskás Ferenc orvosi költségeit a Real Madrid volt sztárjának élete végéig. A brit lap szerdai kiadásának José Luis Lopez Serrano, a Real Madrid külkapcsolatokért felelős igazgatója azt mondta: személyesen néz utána, mi a helyzet "a nem létező alappal". Serrano elmondása szerint a mérkőzés előtt lezajlott egy találkozó a szervezők, a magyar szövetség, Puskás felesége és Florentino Perez, a Real elnöke között.

A külügyi igazgató szerint ezen a megbeszélésen egyezség született arról, hogy ha a Real eljön Budapestre, egy alapot kell létrehozni. "Azt hittem, hogy e megállapodásnak eleget tettek" - mondta Serrano, aki a lap szerint azonban most már tudja, hogy Puskás feleségét a magyar szervezők a meccs óta meg sem keresték. "Úgy gondolom, segítenünk kell ebben az ügyben" - mondta a szerdai The Daily Telegraphnak a Real Madrid "külügyminisztere".

Szerdán az egyik legnagyobb londoni aukciós ház, a Bonhams bejelentette, hogy Puskás személyes sportemlékeiből nagyszabású árverést rendez november 2-án. Rebecca Ruff, a Bonhams szóvivője az MTI-nek elmondta: a kalapács alá kerülő tárgyak mindegyike személyesen Puskás Ferenctől érkezett a céghez, és az árverés bevételei is őt illetik majd.

A cég szerdán kiadott előzetes katalógusa szerint száznál több cikkre lehet majd licitálni, egyebek mellett az 1954-es világbajnokságon nyert ezüstéremre, amelynek becsült leütési ára 3-5 ezer font (1-1,8 millió forint), Puskás Aranycipőjére, amelytől a Bonhams 1000-1500 fontot vár, a Pelé által Puskás 75. születésnapjára küldött brazil válogatott mezre, a brazil futball-legenda kézzel ráírt jókívánságaival, és arra a futballcipőre, amelyet a magyar játékos az 1952-es helsinki olimpia megnyert döntőjén viselt.