Vágólapra másolva!
Focirégész című sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátumhoz kapcsolódó, legemlékezetesebb futballeseményeket. Nézzük, mi történt október 24-én!

1974-ben ezen a napon született César Aparecido Rodriguez, a Lazio brazil klasszisa. Felnőtt pályafutását a Juventusban kezdte, de nem Torino, hanem szülővárosa, Sao Paulo ilyen nevű csapatában, a brazil harmadosztályban.

1994-ben történt egy kis "baleset" Césarral és két csapattársával: úgy gondolták, náluk jobb helyen lesz a csapat számára a feljutásért beígért prémium, mint a klub elnökénél, és, ne szépítsük a dolgot, ellopták a pénzt. A turpisság persze kiderült, így César tíz napot a rács mögött töltött.

A védő karrierje is megsínylette a ballépést: csak 26 esztendős korában, 2000-ben mutatkozhatott be az első osztályban, az újonc Sao Caetano színeiben. César nyolc góllal járult hozzá a csapat világszerte megcsodált, bajnoki ezüstéremmel zárult szerepléséhez. Pazar teljesítményének köszönhetően nem is maradt sokáig otthon: 2001 nyarán több mint hatmillió dollárért a Lazio szerződtette.

César a Piacenza ellen mutatkozott be a Serie A-ban, 2001 augusztusában. Abban a szezonban összesen 15 bajnokin jutott szóhoz, de tőle szokatlan módon, gólt nem tudott szerezni. A következő idényben aztán bepótolt mindent: alapembernek számított a rómaiaknál, 26 bajnokiján háromszor is betalált az ellenfelek kapujába.

A 2003-2004-es pontvadászatban sem ment rosszul a brazilnak, aki magát legszívesebben nem Roberto Carloshoz, hanem a milanos Serginhóhoz hasonlítja: januárban a Lecce ellen győztes gólt szerzett, a Siena elleni találkozón pedig háromszor köszönt be. Később egy súlyos sérülés miatt sokat kellett kihagynia, de posztján ennek ellenére a Serie A egyik legjobbjának tartják.

A gazdasági nehézségek ellenére maradt a Laziónál, pedig egykori edzője, Roberto Mancini egy időben nagyon agitálta, hogy kövesse őt az FC Internazionaléhoz.