Vágólapra másolva!
Focirégész című sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátumhoz kapcsolódó, legemlékezetesebb futballeseményeket. Nézzük, mi történt október 25-én!

2000-ben ezen a napon nyolc mérkőzéssel folytatódott a Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulója. A B csoportról a játéknap két mérkőzése után megállapítható, hogy ez az egyetlen kvartett, ahol eddig elmaradtak a meglepetések: a két, esélyesnek tartott gárda, az Arsenal FC és a Lazio magabiztosan menetel, egyaránt fölényes győzelmet arattak.

Noha a Lazio nyert nagyobb gólkülönbséggel, a rómaiaknak volt nehezebb dolguk, hiszen a félidőben még a vendég Sahtar Doneck vezetett a Stadio Olimpicóban. A rómaiak az első játékrészben is gőzerővel támadtak, ám hol az ukrán kapus, Juri Virt mentett parádésan, hol pedig a francia partjelző állt a Sahtar mellé: a játékvezető-asszisztens két alkalommal is tévesen ítélt lest, amikor a Lazio bevette az ukránok kapuját.

A vendégeknek ezzel szemben egy helyzet is elég volt a gólszerzéshez: Andrij Vorobej kapott kitűnő indítást, kapura húzott, majd a tizenhatoson belülre érve kilőtte a felső sarkot. Sven-Göran Eriksson a szünetben lehozta Simone Inzaghit, és Hernán Crespót cserélte be, abban bízva, hogy az argentin csatárduó jobban működik majd. Nem tévedett: alig telt el pár perc, Crespo passzolt Claudio Lopezhez, aki nem hibázott.

Hat perc múlva a védő Giuseppe Favalli lopakodott előre, és szép mozdulattal, külsővel bombázott a jobb alsó sarokba, majd nem sokkal később Juan Sebastián Verón is feliratkozott a góllövők közé: az argentin játékmester szabadrúgásból volt eredményes. Ezzel a viharos negyedórával a Lazio bebiztosította a győzelmét, a továbbiakban már csak Lopez törekedett arra, hogy mesterhármast érjen el, ami sikerült is neki.

Lazio - Sahtar Doneck 5-1 (0-1)
Róma, Stadio Olimpico, 30 000 néző
v.: Sars (francia)
Lazio: Peruzzi - Favalli, Nesta, Fernando Couto, Pancaro, Lombardo (Sensini, 71.), Baronio (Sztankovic, 46.), Verón, Nedved, S. Inzaghi (Crespo, 46.), C. Lopez. Edző: Eriksson.
Sahtar Doneck: Virt - Aliuta (Belik, 70.), Gleveckas, Tyimoscsuk, Popov (Smarko, 76.), Baharev, Kovalev (Sztarosztyak 84.), Atelkin, Okoronkwo, Zubov, Vorobej. Edző: Prokopenko.
gól: C. Lopez (48., 68., 90.), Favalli (54.), Verón (57.), ill. Vorobej (42.)