Társoldalunk:

Kikapott az Európa-bajnoktól a válogatott

2005.11.16. 20:03

A magyar labdarúgó-válogatott barátságos mérkőzésen 2-1-es vereséget szenvedett az Európa-bajnok Görögország otthonában.

barátságos mérkőzés:
Görögország - Magyarország 2-1 (1-0) (a meccs videoösszefoglalója)
Athén, Karaiszkakisz-stadion
v.: Vink (holland)
Görögország: Nikopolidisz (Kotszolisz, 75.) - Szeitaridisz (Vintra, 53.), Ancasz, Kirjakosz, Fisszasz (Gekasz, 86.) - Kacuranisz, Baszinasz, Jannakopulosz (Kapcisz, 93.), Zagorakisz (Kafesz, 46.) - Manciosz (Limberopulosz, 46.), Szalpingidisz (Papadopulosz, 46.)
Magyarország: Király - Balog Z. (Ferenczi, 46.), Éger, Gyepes - Bodnár, Korsós, Halmosi - Böőr (Kenesei, 70.), Hajnal (Böjte, 89.), Rósa D. - Torghelle.
gól: Jannakopulosz (30.), Kafesz (90.), illetve Kenesei (77.)
sárga lap: Zagorakisz (32.), Torghelle (40.), Baszinasz (83.)
kiállítva: Torghelle (82.)

A sikertelenül megvívott világbajnoki selejtezősorozat után ellenkező előjelekkel készülhetett a két kapitány a szerdai összecsapásra. Otto Rehhagel a napokban hosszabbította meg szerződését a görög válogatott élén, így a hellének azt remélik a német mestertől, hogy jövőre újabb sikereket ér el a csapattal.

Lothar Matthäus sorsa ugyanakkor továbbra is bizonytalan, számtalanszor elmondta, hogy szívesen maradna a magyar nemzeti tizenegynél, a szurkolók is mellette állnak, a döntő szót viszont az MLSZ elnöksége mondja majd ki.

A sok sérült és az U21-es válogatott keddi mérkőzése miatt több újoncot is behívott a keretbe Matthäus, ám Kapcsos Vince, Tőzsér Dániel és Márkus Tibor is a kispadon kapott helyet.

I. félidő:

A görögök előtt adódott az első lehetőség, Fisszasz beadása azonban elszállt a berobbanó Szalpingidisz feje előtt. A 10. percben is egy beadás okozott zavart a magyar védelemben, Jannakopulosz tekert középre, ahol Ancasz bólintott a jobb kapufa mellé. Ezt is megúsztuk: Baszinasz ívelt a magyar kapu elé, ahol Manciosz teljesen egyedül fejelhetett volna, de nem találta el a labdát...

Tovább folytatódott a görög nyomás, előbb egy szögletet követően Ancasz lőtt ballal, ám Hajnal a gólvonalon állva fejelte szögletre a labdát, majd Fisszasz rúgott lukat 7 méterre a kapunktól, egy beadást követően. A 23. percben Baszinasz szerelte becsúszva a kényelmesen mozgó Balogot, majd a beadásra számító Királyt próbálta meglepni, de lábbal hárított az Angliában profiskodó portás.

Az első félidő közepén a magyar válogatott játékát látva a Moby Dick zenekar Káosz és zűrzavar című nótája juthatott az ember eszébe, bár az Egyirányú út című Edda-sláger is találó lett volna... A 29. percben Torghelle akciózott a bal oldalon, ám mielőtt helyzetbe kerülhetett volna Szeitaridisz becsúszva szerelte, úgy, hogy a labda a Panathinaikoszban játszó csatárról ment ki. Egy perccel később megszerezte a vezetést a görög gárda, Szalpingidisz csatázott Bodnárral, a magyar védő lepattant a hazai támadóról, aki jobbal középre adott, Jannakopulosz pedig hat méterről Balog szorításában a léc alá belsőzött (1-0).

A 37. percben két alkalom is adódott az egyenlítésre, előbb Rósa beadását suhintotta rá Bodnár futtából, de Nikopolidisz kinyomta a léc alól a bombát, majd a szögletből Balog fejelte a vállára a labdát, ami így is a görög kapuban pihent volna meg, ha nem ment a gólvonalon Jannakopulosz. Torghellének sem jött össze a gól, pedig Halmosi labdájával egyedül lépett ki, de Kirjakosz az utolsó pillanatban becsúszva szerelte.

II. félidő:

Cserélt a szünetben Lothar Matthäus, Balog Zoltán helyére Ferenczi István érkezett. Kacuranisz fejese volt az első fontos esemény a második játékrészben, de a görög középpályás csúsztatása elkerülte a bal felső sarkot. A 65. percben a csapat nélküli Baszinasz próbált feltűnést kelteni, szabadrúgását Király üggyel-bajjal tolta szögletre.

Az unalmas második félidőben elég volt egyszer eljutnia a magyar csapatnak a görög 16-oshoz az egyenlítéshez, Hajnalt buktatta Ancasz, a büntetőt pedig Kenesei értékesítette, bár az élete első mecsén szereplő Kotszolisz majdnem kapufára tolta a jobb sarokra tartó lövést. (1-1)

A 82. percben a sárga lapos Torghelle kezezett a görög kapu előtt, Vink bíró kiszúrta a turpisságot, és felmutatta a második sárgát a magyar csatárnak, aki így korábban fejezte be a mérkőzést, mint a többiek. Nagy hajrába kezdtek a hazaiak, előbb Baszinasz szöglete után Kirjakosz bólintott a felső kapufára, de a kipattanót nem tudták bepüfölni a görögök, aztán egy perccel később Gyepes és Éger mentett a kapunk előtt.

A 90. percben azonban senki nem mentett, Baszinasz, Papadopulosz, majd Limberopulosz passzolgatott, utóbbi Kafesz elé pörgetett, aki tolt egyet a labdán, ami elég volt ahhoz, hogy Éger ne érje el, majd Király lába között a hálóba gurított. (2-1)

A magyar válogatottnak momentumai sem voltak a nem éppen motivált görög válogatott ellen, a támadójátékról minden elmond, hogy alig volt munkája a hellén kapusoknak, a védelem pedig főleg az első félidőben gyengélkedett. Összességében egy gyenge, hangulattalan mérkőzésen a helyzeteket kidolgozó, és abból kettőt értékesítő görög csapat megérdemelten nyert a magyar válogatott ellen.

Lothar Matthäus, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a távirati irodának nyilatkozott: "Gratulálok a görög válogatottnak, amely megérdemelt győzelmet aratott. Csapatomból sokan hiányoztak, de akik ennek következtében lehetőséget kaptak a bizonyításra, nem hálálták meg a bizalmat, nagy csalódást okoztak".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK