Társoldalunk:

Az Újpest kitiltaná a rasszista drukkereket

2005.11.28. 21:25

Puhl Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség játékvezetői bizottságának elnöke nem tudja eldönteni, hogy jól határozott-e Sápi Csaba, mikor nem szakította félbe a szombati MTK-Újpest (0-2) bajnoki labdarúgó-mérkőzést a vendégdrukkerek rasszista megnyilvánulásai ellenére.

"Nagyon nehéz eldönteni, milyen gyakran és erősséggel kell antiszemita kórusnak felhangoznia ahhoz, hogy a bíró felfüggessze az összecsapást. A konkrét esettel kapcsolatban pedig meg kell jegyeznem, amikor Sápinak lehetősége lett volna különböző szankciók alkalmazására, akkor az újpestiek rendre abbahagyták a rasszista rigmusokat, majd sokkal hangosabban dörrent fel a hajrá lilák szólam. Ugyanakkor azt sem szabad elfeledni, hogy a hazaiak náciztak" - mondta a négyszer is a világ legjobb játékvezetőjének választott Puhl Sándor, aki az MLSZ alelnöke.

Az európai szövetség szabályai szerint rasszista szurkolói magatartás esetén a játékvezető lefújhatja a találkozót, de Magyarországon erre még nem volt példa, mert mint Puhl jelezte, a rendkívül nagy felelősség miatt senki nem merte felvállalni ezt a döntést.

"A társadalmi problémákat soha nem tudja megoldani a sport. A vezérénekest közönség elleni izgatással elvihette volna a rendőrség, amely ráadásul nagy erőkkel vonult ki a mérkőzésre, mivel kiemelt kockázatú meccs volt. Ez esetben viszont fennállt volna a balhé lehetősége" - utalt arra Puhl, hogy nehéz megfelelő megoldást találni az ilyen helyzetekre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK