Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a játékvezetői és ellenőri jelentések tanulmányozása után vizsgálatot indít a Bp. Honvéd-MTK Budapest mérkőzésen történtekkel kapcsolatban -  mondta Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára.

"Természetesen megvizsgáljuk, hogy mi történt a meccsen és utána. Nem kizárt, hogy a pénteki elnökségi ülésen is szóba kerül a keddi mérkőzés, de a testület nem hozhat semmilyen szankciót, ezt csak a fegyelmi bizottság teheti meg. Iránymutatást azonban adhatunk."

Saskőy Szabolcs, a keddi találkozó játékvezetője a távirati irodának azt mondta, hogy rágalmazásért feljelentést tesz a Bp. Honvéd vezetői ellen. "Nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért fel fogom jelenteni azokat, akik engem megvádoltak. Ügyvédemmel már fogalmazzuk a feljelentést."

A játékvezető úgy érzi, jogosan hosszabbított nyolc percet a meccsen. "A kispesti gólszerzőt, Mirót két percig ápolták, a kiállított Kovács Zoltán három perc alatt hagyta el a pályát, a FIFA ajánlása szerint pedig minden csere fél perc hosszabbítást jelent. Ha ezeket összeadjuk, akkor még tovább is vezethettem volna a mérkőzést. Igazamat természetesen videofelvétellel is igazolni tudom."

A kispestiek csalással vádolták meg a bírót, és rendőrségi feljelentést helyeztek kilátásba. "Az idő rövidsége miatt erre még nem került sor. Ügyvédeinkkel megvizsgáljuk a jogi hátteret, és csak akkor teszünk feljelentést, ha az minden szempontból megalapozott" - mondta Kiss Zsolt, aki a lefújás után az óvást is elképzelhetőnek tartotta. "Csak akkor óvunk, ha a szabályok tanulmányozása után arra az álláspontra jutunk, hogy nekünk van igazunk, felesleges jogi csatározásokba nem fogunk belemenni."

A találkozó 98 percig tartott, Saskőy játékvezető a hajrában a kispestiektől Kovács Zoltánt és Schultz Leventét kiállította, majd a vendégek egyenlítő találata után lefújta a mérkőzést. A lefújást követően a pályára rontó Borgulya Istvánt, a Honvéd játékos-pályaedzőjét is kiállította a bíró.

A Bp. Honvéd szerint egyik kiállítás sem volt jogos, ezért a kispestiek rendkívüli fegyelmi tárgyalás összehívását kérték, ahol reményeik szerint felmentik a futballistákat, akik így pályára léphetnek szombaton a Debrecen elleni bajnokin.

"Változatlanul fenntartjuk azt az álláspontunkat, hogy egyik kiállítás sem volt jogos, az ügyvédek már dolgoznak a beadványon, olyan kérelmet szeretnénk elküldeni a szövetségbe, amely formailag és tartalmilag is megfelel az előírásoknak" - nyilatkozott Kiss Zsolt.

Birinyi István, az MLSZ fegyelmi bizottságának elnöke kevés esélyt lát a rendkívüli fegyelmi tárgyalás összehívására és a játékosok felmentésére. "Amióta én vezetem a testületet, ilyesmire nem volt példa, természetesen, ha a kérelem megalapozott, akkor megvizsgáljuk a játékosok esetét" - mondta Birinyi. "Kiállított játékost nem szoktak felmenteni, hiszen ilyenkor legalább egy meccset ki kell hagynia a vétkes futballistának. Kivételek persze adódhatnak, de erről bővebbet csak a mérkőzéssel kapcsolatos anyagok megismerése után tudok mondani."

Saskőy az MTK csapatához hasonlóan csak másfél órával a lefújás után rendőri kísérettel tudta elhagyni a Bozsik-stadiont. Az MTK ugyanakkor jelezte, hogy a csapat buszát megdobálták, és mintegy 40-50 kispesti drukker - az újpestiekhez hasonlóan - a mérkőzés alatt és után antiszemita rigmusokkal provokálta a vendégeket.

Kőszegi Géza, a Bp. Honvéd klubigazgatója szerdán keddi nyilatkozata pontosítására kérte az MTI-t. "Nem mondtam olyat, hogy a tippmixen nagy összegben döntetlenre fogadtak" - jelentette ki Kőszegi. "Annyit mondtam, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést fogunk tenni vesztegetés alapos gyanúja miatt, és a játékvezető ellen polgári peres eljárást indítunk munkakörben elkövetett gazdasági és erkölcsi károkozás miatt."

A távirati iroda információi szerint a kispesti klub tulajdonosi köre 13 órakor ült össze, a tanácskozáson döntik el, hogy milyen lépéseket tesznek majd a keddi, MTK elleni bajnoki mérkőzés kapcsán.