Társoldalunk:

Megszűnt Bozóky mandátuma MLSZ-elnökként

2006.01.03. 16:44

Megszűnt Bozóky Imre mandátuma a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökeként, mivel kedden Horváth Cs. Attila és Nemes Ferenc lemondott elnökségi tagságáról, s ezzel határozatképtelenné vált a szervezet vezető testülete. Az alapszabály értelmében a tisztújításig az ügyvezetői teendőket Berzi Sándor főtitkár látja el.

Nehéz kiigazodni a magyar labdarúgás útvesztőiben mostanság. Napról napra változik a helyzet, a Liga háborúzik az MLSZ-szel, elnökségi tagok egyszer az egyik oldalra állnak, máskor a másikra, miközben továbbra sem derült ki, hogy mi lesz Lothar Matthäus sorsa.

Kezdődött azzal, hogy a december 21-i közgyűlésen az elnökségi tagok közül Klement Tibor, Offella Zoltán, Fülöp Ferenc, Illés János és Makray Balázs lemondott. Bozóky Imre, Puhl Sándor és Kutasi Róbert viszont maradhatott a posztján, pedig mindhármuk esetében többen voksoltak a visszahívásukra, de hiányzott a kétharmados többség.

Január 2-án elmaradt az elnökségi ülés, mert a testület két tagja nem jött el, és így határozatképtelenné vált az elnökség. Már ekkor hallani lehetett, hogy Horváth Cs. Attila, a Győr-Moson-Sopron megyei szövetség elnöke, az MLSZ elnökségi tagja lemondását fontolgatja, ez kedden be is következett.

Horváth Cs. Attila lemondását azzal indokolta, hogy a december 21-i közgyűlés óta történtek után úgy érezte, távozásával tudja leginkább segíteni a magyar futballban a megtisztulási folyamatokat.

Helmeczy László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szövetség elnöke a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) sajtótájékoztatóján elmondta: Bozóky minden jogosultságát elvesztette, szerdán már be sem mehet a munkahelyére.

Hozzátette: az alapszabály 26. paragrafusa alapján rendkívüli közgyűlést kell összehívni, ezen háromtagú ad hoc bizottságot választanak, amely kitűzi a tisztújító közgyűlés időpontját, s akkor megválasztják az új elnököt és elnökséget. Az ad hoc bizottságot kijelölő közgyűlés tervezett időpontja január 20-a, ha minden a tervezett menetrend szerint alakul, február végére állhat fel az új elnökség.

Mivel a szövetségi kapitány kinevezéséről csak az elnökség dönthet, a magyar labdarúgó-válogatottnak február végéig egészen biztosan nem lesz szakvezetője. A csapatot eddig irányító Lothar Matthäus szerződése december 31-én lejárt, de ő változatlanul dolgozik és hisz abban, hogy hamarosan rendeződik a jövője.

"Ma megbeszéltem Bozóky Imrével a legfontosabb 2006-os tennivalókat" - mondta Matthäus. "Szót ejtettünk az Európa-bajnoki selejtezők január 27-i sorsolásáról és természetesen téma volt a 2012-es magyar-horvát Eb-pályázat is. Számomra a szóbeli ígéret ugyanannyit jelent, mint az írásos szerződés."

A német szakember szerint a magyar-horvát kandidálásnak nincs esélye, ha valóban váltás következik be a szövetség vezetésében. "A FIFA és az UEFA sem nézi jó szemmel, ha olyan körülmények között váltják le egy ország futballvezetését, ahogy azt Magyarországon próbálják megtenni. Bízom azokban a futballt szerető és a sportágért dolgozó emberekben, akik megpróbálják megakadályozni, hogy néhányan végzetes hibát kövessenek el."

Kisteleki István, az MLL elnöke arra a kérdésre, hogy ki képviseli az MLSZ-t az Eb-selejtezők január 27-i sorsolásán, illetve a szövetség részéről ki vesz részt a horvát kormánnyal szintén a hónap végén sorra kerülő egyeztetésen a 2012-es Eb-pályázattal kapcsolatban, azt válaszolta: mindezt az ad hoc bizottság fogja megoldani. A január 20-i közgyűlésig Berzi Sándor MLSZ-főtitkár irányítja a szövetség munkáját.

Berzi szerint ugyanakkor ez a kérdés még nem dőlt el. "A jogászok most azon vitatkoznak, hogy az ad hoc bizottság felállásáig a főtitkár vagy egy ügyvezető elnökség, ami ebben az esetben a testület megmaradt részét jelenti, irányítsa a szövetség munkáját. A közgyűlés összehívásához egyébként a küldöttek egyharmadának írásos kérelme szükséges az ok és a cél megjelölésével" - mondta a főtitkár.

Kisteleki István a kialakult helyzetet úgy értékelte: a mai napot megtisztulásnak, újrakezdésnek lehet tekinteni. "A megyei szövetségek elnökeivel elkészítettük a jövőbeni együttműködés vázát, igény van a változásokra, amire mától adott a lehetőség" - mondta, majd hozzátette: az új elnökségben is hét amatőr és hét profi képviselő végzi a napi munkát és az amatőrök tesznek majd javaslatot az MLSZ új elnökének személyére.

Az alapszabály értelmében bárki lehet elnökségi tag, illetve szövetségi elnök, ha megkapja az ehhez szükséges számú jelölést. Elvben tehát az is elképzelhető, hogy a tisztújító közgyűlés után ugyanazok irányítják majd a magyar labdarúgást, mint eddig.

"Ami ma történt, az bűntett a magyar futball ellen" - mondta Bozóky Imre. "Komoly veszélybe került a 2012-es magyar-horvát Európa-bajnoki pályázat. Bővebbet majd akkor tudok mondani, ha írásban is megkapom az elnökségi tagok lemondását." Bozóky 1999. szeptember 25-e óta tölti be az MLSZ elnöki posztját.

Se vezetők, se kapitány, se foci, ez a helyzet jelen pillanatban, sokkal lejjebb már nem nagyon lehet süllyedni, bár a magyar labdarúgásban mindig történhet valami váratlan...

[origo] / (MTI)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK