Társoldalunk:

Gyárfás Tamás Platinival tárgyalt Zágrábban

2006.01.19. 20:37

Gyárfás Tamás, a 2012-es magyar-horvát Európa-bajnokság pályázati szervezőbizottságának honi elnöke csütörtökön Zágrábban tárgyalt Vlatko Markoviccsal, a horvát szövetség elnökével és Michel Platinival, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának a tagjával.

Gyárfás Tamás elmondta, hogy a találkozó apropóját az adta, hogy Platini Jacques Chirac francia köztársasági elnök nevében magas állami kitüntetést nyújtott át Markovicnak. Mellette Bozóky Imre volt MLSZ-elnök és Bodnár György vett részt a megbeszélésen, amelynek létrejöttében komoly szerepe volt Mohai László horvátországi magyar nagykövetnek. 

A megbeszélésen Platini elárulta, hogy a három versenyben maradt kandidáló közül az olaszokat tartják favoritnak, a magyar-horvát és a lengyel-ukrán kettősökkel szemben. Hangsúlyozta, hogy a korábban benyújtott pályázatnál erősebb, jobb anyagra van szükség. A korábbi legendás labdarúgó, aki a FIFA végrehajtó bizottságának is a tagja hangsúlyozta, hogy a szövetség a végső döntésnél három fő szempontot vesz kiemelten figyelembe, a gazdaságosságot, a biztonságot és a vendégek kedvező áron történő kiszolgálását. Hozzátette, utóbbi kettő terén a magyar pályázat jól áll, azonban a gazdaságosság tekintetében mindenképpen erősíteni kell.

Gyárfás Tamás továbbá jelezte, hogy a horvát kormány több tagjával megismerkedhetett a megbeszélésen, amelyen így sikerült tárgyalnia Ivan Suker pénzügyminiszterrel is. Elmondta, hogy Suker neki is megerősítette, hogy maximálisan támogatják a pályázatot és az anyagiakban is meg fog mutatkozni.

A két fél közötti együttműködés szorosabbra fűzésének eredményeként hétfőtől már üzemel Budapesten az a horvát-magyar közös iroda, amely a munka jobb előkészítését szolgálja. Horvát részről Zoran Cvrk projektmenedzser költözik Budapestre.

Gyárfás kiemelte, szintén fontos lépés a pályázat előkészítésében, hogy egyeztetett Finta József akadémikus, építésszel, aki koordinálja majd a győri, a székesfehérvári, a debreceni és a budapesti stadionok felújítási és átépítési terveit. Az ő tevékenységét a horvát tervezők is elfogadták, ennek megfelelően a csoport egységes elvek szerint fogja meghatározni a stadion terveket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK