Vágólapra másolva!
Az időjárás közbeszólt a Ligue 1-ben, így aztán a francia élvonal hét végi fordulójából négy meccset is el kellett halasztani, a maradék mérkőzéseken pedig kevés gól született. Izraelben a Maccabi Haifa elveszítette veretlenségét, Máltán a Birkirkara FC egy héten belül másodszor nyert 6-0-ra, míg Portugáliában a lisszaboni derbit a Sporting CP nyerte meg.

Csonka fordulóra került sor a Ligue 1-ben a hét végén, hiszen a zord időjárás miatt mindössze hat találkozót tudtak lejátszani, négy összecsapás elmaradt - köztük a listavezető Olympique Lyon meccse is. A maradék mérkőzéseken a Lyon mögött álló három gárda egyaránt nyerni tudott, sőt, csak ők tudtak nyerni, a Girondins Bordeaux-n, az AJ Auxerre-en és a Lille OSC-n kívül egyetlen csapat sem tudta begyűjteni a három pontot.

A legnagyobb rangadónak a második helyett Bordeaux és a középmezőny elején helyet foglaló RC Lens összecsapása ígérkezett. A lensiek az elmúlt év végén még másodikok voltak, de idén eddig egyetlen mérkőzést sem tudtak nyerni, három meccsen mindössze egy pontot szereztek - a Girondins viszont öt találkozó óta veretlennek mondhatta magát.

Ráadásul a bordeaux-iakat a jelenleg is zajló Afrikai Nemzetek Kupája nem viselte meg annyira, hiszen egyetlen kulcsjátékosuk sem afrikai, míg a Lensből az elefántcsontparti csatár, Aruna Dindane hiányzott, igaz, ő a családját ért tragikus esemény (meghalt az egyik kislánya) miatt. A Bordeaux-nak sérülés miatt kellett nélkülöznie jobbhátvédjét, Franck Juriettit, akinek helyén a fiatal Florian Marange játszott - mégpedig remekül.

A meccsen egyébként nem sok helyzet volt, és az egyetlen gól is egy olyan tizenegyesből született, amely erősen vitatható volt: Hervé Piccirillo játékvezető Adama Coulibaly szerelési kísérletéért adott büntetőt, pedig a védő a lassítások alapján a labdát játszotta meg. Mindez persze nem zavarta a Bordeaux veterán csatárát, Lilian Laslandes-ot, aki berúgta a tizenegyest - és ezzel a 120. gólját szerezte a francia élvonalban. A Girondins sorozatban negyedik győzelmét aratta, és legutóbbi hat mérkőzésén mindössze egy gólt kapott, a Lens pedig idén még mindig nyeretlen.

Begyűjtötte a három pontot a harmadik helyen álló AJ Auxerre is, amely meglehetősen zord körülmények között verte hazai pályán 2-0-ra a Stade Rennest. Bölöni László együttese sokáig jól tartotta magát, pedig erősen tartalékosan állt ki, hét alapembert is hiányzott különböző okok (sérülés, Afrika-kupa) miatt. A rendkívül hideg időben a jég végül a 68. percben tört meg, amikor a belga csatár, Luigi Pieroni harcolt ki egy tizenegyest, amit aztán maga értékesített, majd tíz perccel a lefújás előtt a dán középpályás, Thomas Kahlenberg szerzett egy szépségdíjas gólt mintegy húsz méterről, bebiztosítva az Auxerre diadalát.

A hét vége leggólgazdagabb összecsapását vasárnap vívták Lille-ben, ahol a helyi együttes 3-1-re nyert az egyre biztosabb kiesőnek tűnő FC Metz ellen (amelyben Huszti Szabolcs nem kapott lehetőséget). Az elefántcsontparti Abdelkader Keita már a harmadik percben megadta az alaphangot egy góllal, majd a második félidőben a hazaiak tovább növelték előnyüket. Sehogyan sem tud feljebb lépni a hatodik helynél az Olympique Marseille, amely most egy győzelemmel előrébb léphetett volna - de csak egy gól nélküli döntetlenre volt képes hazai pályán a Sochaux ellen.

A találkozó a két kapus jutalomjátékát hozta, Fabien Barthez és Teddy Richert bravúrok egész sorozatát mutatta be, ráadásul a Sochaux portása a szerencsével sem állt hadilábon. A Marseille középpályása, Sabri Lamouchi ugyanis kihagyott egy tizenegyest (magasan a kapu fölé bombázta a labdát), majd nem sokkal később Toifilou Maoulida teljesen szabályos gólt szerzett, amit azonban a játékvezető les címén érvénytelenített - mint a lassításokból kiderült, tévesen.

Megszenvedik a francia élcsapatok az Afrika-kupáthttp://www.origo.hu/sport/focivilag/20060123cim.html?pIdx=1