Vágólapra másolva!

Trükközéssel a kiesés ellen

Minden bizonnyal sok olvasónk emlékezetében él az az eset, amikor néhány éve a Haladás-Újpest mérkőzés után arról folyt a vita, hogy a lila-fehérek futballistája, Kerényi Norbert jogosulatlanul lépett pályára, vagy sem. A fegyelmi bizottság hol az egyik, hol a másik csapatnak adott igazat, a huzavona több hónapon keresztül tartott. Nem csak nálunk történnek azonban ilyen és ehhez hasonló ügyek, mint kiderült, az egyik korábbi román bajnokságban a Ceahlaul Piatra Neamt együttesétől 24 pontot le kellett vonni, ami azt jelentette volna, hogy a dobogó alsó foka helyett a gárda kiesik az első osztályból. Ez azonban nem történt meg a klub tulajdonosának ügyes húzása miatt.

Tátott száj - Az összes sztori egy helyen

A történet akkor kezdődött, amikor is az FC Nationalnak kölcsönadott támadó, Florin Axinia II visszatért a klubhoz, azonban rögtön kijelentette, hogy nem hajlandó pályára lépni régi-új csapatában. A Ceahlaul elnöksége gyorsan döntött, és eltiltotta a futballistát! Axinia tehát innentől kezdve nem játszott egyetlen bajnokin sem - egészen a hetedik fordulóig, amikor kijelentette, hogy meggondolta magát, a Ceahlaulnál is úgy érezték, hogy szükség lehet rá, így visszavették a támadót az első csapat keretéhez. A következő napon csereként be is állt a CSM Resita ellen, és további 13 meccsen szerepelt, sőt, egy gólt is rúgott. Ezeken a találkozókon a Ceahlaul 24 pontot szerzett.

Igen ám, de a Román Labdarúgó-szövetség rendelkezései alapján egy játékos eltiltását csak akkor lehet felfüggeszteni, ha annak legalább a felét letöltötte, amiről Axinia esetében szó sem volt. Pályára lépése tehát ellenkezett a szabályzat 49. paragrafusával, amely kimondja: "Amennyiben egy játékos eltiltása ellenére pályára lép, akkor a vétlen csapatnak kell ítélni a mérkőzést 3-0-s gólkülönbséggel, amennyiben az hivatalosan is tiltakozik az eset ellen. A tiltakozást egyébként egy évvel az ominózus találkozó után is be lehet nyújtani". Ez utóbbi azonban nem történt meg, így a Ceahlaul tulajdonosa, Gheorghe Stefan - aki, hogy, hogy nem, éppen Axinia apósa - összehívta a szövetség végrehajtó bizottságát, és kérte a ominózus paragrafus megváltoztatását, ami meg is történt, és innentől kezdve a többi klub már nem tehetett semmit az ügyben.
Az egész esetre csak később figyelt fel a román közvélemény az egyik sportlap riportja nyomán, és természetesen azonnal nagy lett a felzúdulás. Stefan azonban angyali nyugalommal válaszolt a hozzá intézett kérdésekre. "Nem emlékszem jól a szabály megváltoztatására. Az azonban biztos, hogy semmi köze sem volt Axinia eltiltásához, amelybe több záradékot is betettünk, és az egyik az volt, ha egy klub hajlandó háromszázezer dollárt fizetni érte, akkor az eltiltás érvényét veszti." Hogy ennek mi köze van az esethez, azt senki sem értette, de Stefan folytatta a magyarázatot. "Azért kértem a paragrafus megváltoztatását, mert minden klubnak saját jogában áll megbüntetni játékosát, mint ahogy a büntetés felfüggesztése is csak rá tartozik."

A Ceahlaul ügyvezető igazgatója, az egykori FIFA-bíró Constantin Gheorghe természetesen igazat adott főnökének. "Lehet, hogy Axinia eltiltás alatt állt, és mégis pályára lépett, de ezzel nem nekünk kell törődni. A többi egyesület hibája az egész, miért nem tiltakoztak ellene?" Vagyis, ha más egyesületek vezetősége nem tudja a szabályokat, azért nem a Ceahlaulnak kell bűnhődnie. Van benne valami...