Vágólapra másolva!
Az ibériai országban is átigazolási időszak volt januárban, ám ezt a jelek szerint nem minden klub vette észre, illetve tudomásul: hat együtteshez egyetlen futballista sem érkezett, közülük három gárdánál, a Celta Vigónál, a CA Osasunánál és a Real Zaragozánál távozó sem akadt, és mindössze öt együttes vett kettőnél több játékost. Az év első hónapja inkább az edzőváltásokról, mint az erősítésről szólt a Primera Divisiónban.

A bajnoki táblázaton utcahosszal vezető FC Barcelona keretében nem is lehetett nagy változásokra számítani a télen, hiszen Frank Rijkaard együttesében nehéz gyenge pontot találni, a holland mester így egyetlen futballista megszerzésért sem szállt síkra januárban, el pedig csak a fiatal jobbhátvédet, Damiát engedte, a Racing Santanderhez, természetesen kölcsönbe. A katalánok inkább a nyáron szeretnének kifogni egy nagy halat Thierry Henry személyében, akinek a szezon végén hazatérő Henrik Larsson helyét szánják a csapatban. A Valencia CF együttese sem erősödött a télen (tavaly nyáron már megtörtént a nagybevásárlás), Quique Sánchez csapatát két Marco, Di Vaio és Caneira, valamint a veterán Gonzalo de Los Santos hagyta el.

A Real Madridnál mindig történik valami, így természetesen a téli hónapok sem teltek eseménytelenül a királyi gárdánál. Az immár megszokott decemberi edzőváltás után borítékolható volt, hogy januárban lesznek változások a keretben, de aki arra számított, hogy néhány "galaktikus" elköszön a Santiago Bernabéu-stadiontól, annak csalódnia kellett (vagy csak várnia kell a szezon végéig). Azért az érkezők is szolgáltattak elég beszédtémát: az AS Romától megvett Antonio Cassano előbb jelentős túlsúlya, majd a bemutatkozó mérkőzésén lőtt győztes gólja miatt került az újságok címlapjára. A brazil kontingens legújabb tagja, Cicinho megszerzése viszont egyelőre egyértelműen jó húzásnak tűnik, hiszen az apró termetű játékos Roberto Carloséhoz hasonló futómennyiségre képes a jobb oldalon, és gyakran feltűnik az ellenfelek kapuja előtt is, amit a Vigóban szerzett, három pontot érő találata is bizonyít.

Az idény (egyik) meglepetéscsapata, a CA Osasuna kerete változatlan maradt, Javier Aguirre a jelek szerint a januári hullámvölgy ellenére is teljes mértékben elégedett a rendelkezésre álló játékosanyaggal. A nyáron teljes csatársorát lecserélő Sevilla FC ezúttal védőt vett, az Ajax Amsterdamtól megszerzett Julien Escudé stabilitást adhat a gárdának, amelyet Pablo Alfaro, Antonio López, Francisco Gallardo és Carlos távozása aligha ráz meg. A Villarreal CF-nél sem volt ok különösebb átalakításra, Manuel Pellegrini a csapat számos argentin válogatottja közül egyedül Luciano Figueroával lehetett elégedetlen, a csatár haza is tért a River Plate-hez. Természetesen a helyére is egy honfitársa érkezett, Guillermo Franco Mexikóból költözött az El Madrigálba. A Sárga Tengeralattjáró jobbhátvédet cserélt a Liverpool FC-vel: Jan Kromkamp Spanyolországból Angliába költözött, Josemi pedig fordított utat járt be 2006 első napjaiban.

Az RC Deportivo egyetlen játékost vett csak a télen, de vele a jelek szerint remek vásárt csinált Joaquín Caparrós: az Atlético Madridnál létszámfelettivé vált fiatal Javier Arizmendi első mérkőzésén győztes gólt lőtt a bajnokságban, ha így folytatja, tavasszal nem csak Diego Tristánra kell majd figyelniük az ellenfelek védőinek. A Celta Vigo szurkolóinak (hasonlóan pamplonai és zaragozai társaikhoz) egyetlen új nevet sem kell megtanulniuk a közeljövőben, és a Getafe CF drukkereinek szívébe is csak egy futballista igyekszik beférkőzni: a brazil Jaja Coelho számára nem rossz ajánlólevél, hogy középpályás létére az őszi idényben tíz gólt szerzett a belga bajnokságban. Az Atlético Madridnál találunk új arcot, igaz, nem a játékosok között, hanem a kispadon, hiszen a nyáron nagy reményekkel Spanyolországba érkezett Carlos Bianchi munkáját január elején, a Real Zaragoza elleni kupavereség után megköszönték a vezetők, utóda, Pepe Murcia egyelőre igazolja az új seprű jól seper elvet, hiszen irányításával első három bajnokijukból kettőt megnyertek a fővárosiak.

Nem az Atlético az egyetlen gárda, amelynél edzőváltás volt az év első hónapjában: a Deportivo Alavésnél Chuchi Cost Juan Carlos Oliva, Málagában Antonio Tapiát Manuel Hierro (a Real Madrid legendás futballistájának bátyja), a Real Sociedadnál pedig José María Amorrortut Gonzalo Arconada váltotta. Utóbbi csapatnál a játékosmozgás is jelentős volt: négyen érkeztek és ketten távoztak januárban, a Primera Divisiónban az RCD Mallorca és a Málaga CF mellett a Real büszkélkedhet a legtöbb új szerzeménnyel. Nem sokkal marad el a Racing Santander és a Deportivo Alavés sem, mindkét klub három futballistát igazolt januárban. Érdemes megemlíteni Walter Pandiani "hazatérését" is: a korábban az RCD Mallorcát és az RC Deportivót is szolgált uruguayi csatár egyévi angliai kitérő után tér vissza Spanyolországba, az RCD Espanyol gárdájához.