Vágólapra másolva!
Paolo Di Canio, az SS Lazio csapatkapitánya csütörtökön a holokauszt túlélőivel találkozott. A náci karlendítései miatt már kétszer is megbüntetett labdarúgót korábban több zsidó szervezet is elmarasztalta.

A Walter Veltroni római polgármester által szervezett találkozón a Lazio és az AS Roma csapatának képviselői mellett három koncentrációs tábort megjárt túlélő vett részt.

"A politikai beállítottságom változatlan, de ez nem jelenti azt, hogy pártolom az erőszakot" - nyilatkozta az összejövetel után a 37 éves, fasiszta nézeteket valló támadó. "Ma olyan történeteket hallottunk, amelyek hihetetlen borzalmakról árulkodnak" - tette hozzá a veterán csatár.

Az Olasz Labdarúgó Szövetség két alkalommal is tízezer eurós büntetést szabott ki Di Canióra. Először tavaly januárban, a városi rivális elleni rangadó után, majd legutóbb a decemberi Livorno elleni bajnokit követően bírságolták meg náci karlendítései miatt. Korábban azzal mentegetőzött a közönségkedvenc klasszis - akinek a Dux (Vezér) szó van a karjára tetoválva - hogy a mozdulatnak nincs politikai jelentősége, ugyanis az ókori rómaiak köszöntötték így egymást.

A Lazio táborában számos szélsőjobboldali csoport létezik, és a lelátón rendszeres jelenség a Mussolinit idéző üdvözlési forma.