Vágólapra másolva!
Kaotikus állapotok a sportági vezetésben, se elnökség, se szövetségi kapitány, hazaigazoló egykori tehetségek, befagyasztott Bozsik-program, csőd szélén álló Ferencváros, edzőváltási őrület Sopronban. Íme a magyar labdarúgás keresztmetszete közvetlenül a bajnokság tavaszi rajtja előtt.

Működőképes szövetség és a pályákat új válogatottjelöltekre éhes tekintettel járó, notesszal felszerelt szövetségi kapitány nélkül fog elrajtolni a 2005/2006-os idény tavaszi szezonja. Az előzményekre jól emlékezhetünk, a téli szünet legmozgalmasabb pillanatai feltétlenül az MLSZ legutóbbi tanácskozásaihoz, közgyűléseihez köthetők: komor összegek eltűnéséről tanúskodó könyvvizsgálói jelentés, lecsalózott elnökség, felrúgott szék, gerébdezsőzés, lankadatlan párbaj Bozóky Imre és Kisteleki István között, melynek végeredményekényt a hat éves regnálását sikertörténetként elkönyvelő MLSZ-elnök eltávolíttatott, a ligaelnök pedig a szövetséget irányító ad hoc bizottság élére került. A bizottság nem volt tétlen, átvilágítást kezdeményezett, mely során megállapították, hogy az MLSZ jelenleg 634 millió forintos hiánnyal számolhat.

Az új vezér kilétére a február 27-én derül fény, a toronymagas esélyes, ám a szaknévsoros Bodnár György által ugyancsak megtorpedózott Kisteleki mellett Genzwein Ferenc, valamint a válogatottat menedzselő Derball Kft. cégvezetőjeként két év alatt 74 millió forinttal gazdagodott Pellady Péter van még versenyben a posztért. Sokan szívesen a jelöltek között látták volna Csányi Sándort, az OTP elnök-vezérigazgatóját is, ő azonban nem kívánt élni a kínálkozó lehetőséggel.

Olyannyira nem, hogy egy ideje az utánpótlásnak folyósított pénz is elapadt, az OTP a MOL-lal egyetértésben úgy döntött, hogy "a magyar futball irányításában tapasztalható bizonytalan állapotok miatt" felfüggeszti az UEFA által Európa legértékesebb utánpótlás-nevelési programjának ítélt Bozsik Labdarúgó Akadémia támogatását.

Nagyon úgy tűnik, hogy az utóbbi három hónapban kialakult káosz tovább tudta rontani a sportág sokak által régóta mélyponton lévő morális állapotát, a hitelvesztés konkrétan megmutatkozik abban az 550 millió forintban, amit a két szponzor áldozott a gyerekek képzésére 2004 októbere óta. A két nagyvállalat közleményük szerint kész a további támogatásra, amennyiben "stabil helyzet alakul ki, illetve a program eredeti céloknak megfelelő folytatására minden garanciális feltétel újból biztosított lesz."

Januárban Lothar Matthäus is elhagyta hazánkat a napsütötte Brazíliáért, a kritikus hangulatba gyakran kerülő német szakember utolsó magyarországi napjaiban talán maga sem tudta követni, hogy éppen milyen tizenegy vezetőjének vallja magát, futballközegünkben meghozott végső döntéseként mindenestre még felbontotta 2007-ig szóló kapitányi szerződését, amely rajta és ügyvédjén kívül senki szerint nem létezett.

Egyelőre nem lehet tudni, ki lesz, de még azt sem, mikor lesz új kapitány, még szerencse, hogy legközelebb csak szeptemberben játszik tétmérkőzést a válogatott - Norvégiát fogadjuk, a 2008-as Eb selejtezőjében.

Mindeközben Gyárfás Tamás vezetésével készül a 2012-es rendezésre májusban, a horvátokkal közösen benyújtandó a Eb-pályázat. Nem mondhati, hogy könnyű helyzetben lennénk például a favorit olaszokkal szemben, hiszen Itáliával ellentétben Magyarországon jelen állapotában egyik tervezett létesítmény sem felel meg egy Eb-mérkőzés feltételeinek, a számítások szerint kizárólag a stadionokra 160 milliárd forintot kellene költeni, de fejletlen az infrastruktúra is, és az idő sem éppen nekünk dolgozik.