Társoldalunk:

Pontot szerzett Párizsban a Marseille-tartalék

2006.03.06. 7:21

Az ukrán pontvadászat tavaszi rajtja rögtön meglepetéssel kezdődött, hiszen a Dinamo Kijevet üldöző Sahtar Doneck hazai pályán csak egy döntetlenre volt lépes a Tavrija Szimferopol ellen. A doneckiek így ötpontos hátrányba kerültek riválisukkal szemben, és mivel már az UEFA-kupából is kiestek, így az egyesület ambiciózus tervei erre a szezonra kezdenek semmivé válni.

A donecki egyesület először 2002-ben törte meg a Dinamo egyeduralmát az országban, és azóta ez a két együttes küzd az aranyéremért az országban, váltakozó sikerrel: tavaly a Sahtar nyerte meg a bajnokságot, és a klub azt szerette volna, ha végre a nemzetközi színtéren is leteszi a névjegyét, ami eddig csak a Dinamónak sikerült az ukrán klubok közül.

A milliárdos üzletember, Rinat Ahmetov vagyonából volt pénz az erősítésekre, és a klub elsősorban a brazil futballistákban látta a siker titkát, ami eleinte jó taktikának tűnt: ugyan a Bajnokok Ligájába nem sikerült bejutnia a gárdának, de az UEFA-kupa csoportkörébe (a Debrecen testén keresztül) igen, és onnan is magabiztosan jutott tovább a legjobb 32 közé az együttes. Így aztán azt, hogy a bajnokságban a téli szünetre "csak" második volt a Dinamo mögött a gárda, annyira nem fájlalták, főleg, hogy a különbség csak három pont volt, ami a kijeviek legyőzésével behozhatónak tűnt.

Ukrajnában a tavaszi szezon hagyományosan csak március elején kezdődik, a nemzetközi porondon azonban már előbb pályára kellett lépnie a csapatnak, mégpedig a francia Lille OSC ellen, ami nehéz feladatnak tűnt, de miután az első találkozón idegenben csak 3-2-re kapott ki az együttes (az utolsó öt percben két gólt is szerezve), így a visszavágó előtt mindenki optimista volt.

Hiába állt fel azonban négy brazil játékossal a csapat a donecki meccsen, és rohamozott a hajrában négy támadóval, a gallok kivédekezték a visszavágót, így a Sahtar nemzetközi álmai már a legjobb 32 között véget értek.

Maradt tehát a bajnokság, amelyben az első idei mérkőzésen a kiesés ellen küzdő, mindössze a 14. helyen szerénykedő Tavrija Szimferopol volt az ellenfél, ráadásul hazai pályán. Ez kötelező győzelemnek tűnt, és Mircea Lucescu mester valószínűleg ezért hagyta a kispadon a brazilok közül Brandaót és Fernandinhót, valamint a horvát Darijo Srnát is. Az első félidőben azonban nem született gól, és a szünetben Lucescu újabb váratlan húzásra szánta el magát, ugyanis Elanót is lehozta a pályáról, és helyére Dmitrij Vorobejt küldte be, majd miután a vendégek a litván Vasiliasuskas révén megszerezték a vezetést, a román Maricát is bevetette.

A 62. percben végre Brandao is beállhatott, aki aztán kiharcolt egy tizenegyest - hogy ki is hagyja, szerencséjére azonban a kipattanót a lengyel Lewandowski értékesítette. Ez is csak arra volt elég, hogy a Sahtar megmeneküljön a kínos vereségtől, és csak abban bízhatott, hogy esetlen a Dinamo is botlik.

Erre azért volt esély, mert a kijeviek a harmadik helyen álló, mariupoli Illicsivec otthonába látogattak. A Dinamo összeállítását tekintve az első számú érdekesség az volt, hogy a kijeviek átvették a Sahtar korábbi szokását, hiszen ezúttal náluk volt négy brazil a csapatban - és egyikük, Diogo Rincón már a második percben vezetést szerzett tizenegyesből

 Ez az előny ki is tartott a szünetig, a második játékrész elején azonban a hazaiak egalizáltak, a gólszerző pedig az az Eduard Cikmejsztruk volt, aki öt évvel ezelőtt majdnem a Dinamo focistája lett, azonban hosszas jogi huzavona után végül a Szpartak Moszkvában kötött ki, hogy ott kudarcot valljon, és visszatérjen Ukrajnába

 Találata nemes bosszú lett volna, azonban csak három percig örülhetett, mert jött a veterán Szerhij Rebrov, és győztes góllal nyomatékosította, hogy ott a helye a világbajnokságra készülő válogatott keretben. A Dinamo ezzel a győzelemmel öt pontra növelte előnyét a Sahtarral szemben, és jó úton halad afelé, hogy visszahódítsa a bajnoki címet riválisától.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK