Vágólapra másolva!
A szokásoktól eltérően ezúttal csak három mérkőzést rendeznek a Bajnokok Ligája negyeddöntőinek visszavágói közül a keddi játéknapon, mivel az FC Internazionale majd csak egy hét múlva játssza le az Ajax Amsterdam elleni találkozót. A másik három összecsapásból természetesen a Chelsea FC barcelonai vendégjátéka emelkedik ki, de a másik két párviadal is izgalmasnak ígérkezik.

A fő beszédtéma persze az angol és a spanyol listavezető mérkőzése, amelyen a katalánok számítanak esélyesnek a továbbjutásra, minthogy az első mérkőzést a Stamford Bridge-en is sikerült megnyerniük 2-1-re. A Barcának különösen nagy elégtételt jelentene, ha felülmúlná a Chelsea-t, hiszen az előző szezonban a londoniak búcsúztatták Ronaldinhóékat, és azóta meglehetősen feszült a viszony a két egyesület között, a spanyolok elsősorban az angolok szakvezetőjét, José Mourinhót nem kedvelik. Pedig a portugál edzői pályafutása elején éveken keresztül dolgozott asszisztensként a Camp Nouban...

A Chelsea-nek most mindenesetre nagy bravúrra lenne szüksége a továbbjutáshoz, hiszen minimum két gólt kell szereznie Barcelonában, ráadásul úgy, hogy lehetőség szerint egyet sem kap - márpedig a katalánok ebben a szezonban minden hazai mérkőzésükön szereztek legalább egy gólt, sőt egy kivételtől eltekintve minimum kettőt. A londoniaktól ráadásul eltiltás miatt hiányzik Michael Essien, akit még az ősszel meszeltek el, illetve az első mérkőzésen kiállított Asier del Horno. Utóbbi távollétében a védelem "fregoliembere", a francia William Gallas szerepel majd a hátsó alakzat bal oldalán, a középpályán pedig az első találkozóhoz hasonlóan Eidur Gudjohnsen kap lehetőséget. A fő kérdés az, hogy a támadó alakzatban a középcsatár Didier Drogba mellett ki lesz a két szélső - könnyen elképzelhető, hogy Joe Cole és Damien Duff lesz a két kiválasztott.

A másik oldalon nincsenek ilyen problémák, Frank Rijkaard a hét végén még azt is megengedhette magának, hogy pihentesse az első találkozó egyik legjobbját, Lionel Messit, aki most valószínűleg kezdő lesz, a középpályán pedig a spanyol lapok szerint megint a brazil Thiago Motta kap lehetőséget, és a holland Marc van Bommel csak a kispadon kezd majd.

"Nyugodtak vagyunk és higgadtan készülünk a rangadóra. A Chelsea az a csapat, amely soha nem adja fel, ezért ha nem koncentrálunk eléggé, akkor megadjuk az esélyt az angoloknak, hogy ledolgozzák hátrányukat. Okosan kell futballoznunk és a hazai pálya minden előnyét ki kell használnunk" - mondta Silvinho, a Barcelona védője.

A hazaiak szombaton 3-2-re nyertek a Deportivo La Coruna ellen, s a mérkőzés ismét megmutatta, a csapat erőssége a támadójátékban és a helyzetkihasználásban rejlik, ugyanakkor felhívta Frank Rijkaard vezetőedző figyelmét, hogy a védelem igencsak sebezhető. "Az első félidőben nem úgy játszottunk, ahogy azt elterveztük. Nagyon buta hibákból kaptunk gólokat, s ezeket nem követhetjük el kedden, mert a Chelsea csúnyán megbüntetne minket érte" - mondta a holland tréner.

A londoniak annak ellenére sem érzik lefutottnak a párharcot, hogy hazai pályán vereséget szenvedtek. Joe Cole, a vendégek középpályása ennek hangot is adott: "Nagyon nehéz dolgunk lesz, de elég jó csapatunk van ahhoz, hogy kiharcoljuk a továbbjutást. Ha valaki meg tudja csinálni, akkor azok mi vagyunk".

Várhatóan feszült hangulatú összecsapásra van kilátás, amit jól mutat, hogy a Chelsea vasárnapi érkezésekor mintegy 50 katalán szurkoló alkotta a "fogadóbizottságot", s egyikük leköpte José Mourinho vezetőedzőt. A Barca-szimpatizánsok ellenszenvét még tavaly vívta ki a portugál szakember. Egy éve a sorozat ugyanezen szakaszában találkozott a két gárda, s az első összecsapás után Mourinho azt állította, Rijkaard a szünetben befolyásolni akarta Anders Frisket. A találkozót követően a svéd sípmester halálos fenyegetéseket kapott, ezért visszavonult a bíráskodástól, Mourinhót megalapozatlannak bizonyuló kijelentései miatt két mérkőzéstől eltiltotta az európai szövetség. Egy éve a Chelsea 5-4-es összesítéssel jutott tovább.