Vágólapra másolva!
Csütörtökön Bukarest lesz az európai labdarúgás fővárosa, hiszen az UEFA-kupa nyolcaddöntői közül kettőt is ott rendeznek. A Steaua a spanyol Real Betist, a Rapid pedig a német Hamburger SV-t fogadja abban a reményben, hogy előnyt szerezhet a visszavágóra. A nyolcaddöntő legnagyobb rangadójának egyébként a Middlesbrough FC és az AS Roma párviadala ígérkezik, ahol a remek formában lévő olaszok meglehetősen tartalékosan lesznek kénytelenek pályára lépni.

Aligha kétséges, hogy jelenleg az egyik legjobb formában lévő klubcsapat Európában az AS Roma, amelynek ugyan a győzelmi sorozata a bajnokságban 11 diadal után megszakadt az FC Internazionale elleni döntetlennel, de a Farkasok így is veretlennek mondhatják magukat ebben az esztendőben - annak ellenére, hogy legnagyobb sztárjukra, Francesco Tottira már két hete nem számíthatnak.

A csapatkapitány természetesen a Middlesbrough FC ellen sem léphet pályára, de az olasz gárdából szintén sérülés miatt hiányzik majd Shabani Nonda és a frissen a maródiak listájára került Vincenzo Montella is - ami azt jelenti, hogy az utazó keretben az egyetlen csatár a 18 esztendős Stefano Okaka Chuka. Ő ennek ellenére valószínűleg csak kispados lesz, és a 4-5-1-es szisztémában az előretolt ék szerepkörét a brazil középpályás, Mancini kaphatja meg, a kapuba pedig a brazil Doni sérülése miatt Gianluca Curci áll. A Borónál egyedül a jobbhátvéd Stuart Parnaby sérült, a balszélső Stuart Downing ugyanis felépült, és vállalni tudja a játékot. Az angolok a legutóbbi három bajnokijukat kapott gól nélkül nyerték meg, de nehéz dolguk lesz, ha előnyt akarnak szerezni a római visszavágóra.

Bukarest eközben futball-lázban ég, hiszen a román fővárosban két mérkőzést is rendeznek csütörtökön. A Steaua megint nem a saját stadionjában, a Ghenceában, hanem a Lia Manoliu-stadionban játssza hazai találkozóját, aminek elsődleges oka a Ghencea felújítása - de a klub az előző körben meglehetősen jól járt azzal, hogy a Lia Manoliuban szerepelt, hiszen az SC Heerenveen elleni visszavágóra közel ötvenezren mentek ki...

A spanyol Real Betis ellen valószínűleg megint közel ennyien lesznek a lelátókon, és a hispánok a korábbi fordulókkal ellentétben ezúttal már a lehető legerősebb együttesükkel játszanak majd - a sevillai gárda a jelek szerint immár nem veszi félvállról az UEFA-kupát, ha egyszer ilyen sokig eljutott.

A másik, még versenyben lévő román együttes, a Rapid Bucuresti eközben a város másik végén, a Giulesti-stadionban a német Hamburger SV-t fogadja, amely viszont kényszerű okokból kissé tartalékos lesz. A legutóbbi bajnoki fordulóban a Bayern Münchent idegenben legyőző hamburgiaktól a cseh középpályás, David Jarolím eltiltás, Stefan Beinlich sérülés miatt hiányzik majd, a balhátvéd Timothée Atoubának pedig Thomas Doll mester pihenőt adott, mert a focista rendkívül kimerült volt - a kameruni labdarúgó haza is utazott Afrikába a családjához.

A német színeket még az FC Schalke 04 képviseli, amely egy másik topligás együttes, az olasz Palermo otthonába látogat. A gelsenkirchenieknál a legnagyobb hiányzó a brazil játékmester Lincoln lesz, aki térdszalag-húzódást szenvedett - a helyén némileg váratlanul a dán Ebbe Sand szerepelhet, számára kissé szokatlan visszavont szerepkörben. A másik oldalon Massimo Mutarelli és a csapatkapitány Eugenio Corini játéka kérdéses, utóbbi kihagyta a legutóbbi, Lecce elleni vesztes bajnokit, előbbi pedig akkor sérült meg. Talján részről még az Udinese próbálkozhat a legjobb nyolc közé kerüléssel, mégpedig a bolgár Levszki Szófia ellen, de egyre inkább úgy tűnik, hogy az udineieknek inkább a bajnokságra kellene figyelniük, hiszen már csak öt pontnyira vannak a kieső helyektől. A Levszki ezzel szemben győzelemmel kezdte a tavaszi idényt a bolgár pontvadászatban, és a csapat mestere, Sztonimir Sztoilov még azt is megengedhette, hogy a szünetben lehozza kapitányát, Elin Topuzakovot - a gárda akkor már 3-0-ra vezetett a Lokomotiv Plovdiv ellen.

Az olaszok mellett még a franciáknak is három képviselőjük maradt versenyben, és közülük az RC Strasbourg jó szereplése a legnagyobb meglepetés, az elzásziak ugyanis kiesésre állnak a Ligue 1-ben. A nemzetközi porondon viszont eddig remekeltek, és most a svájci FC Baselen állhatnak bosszút az AS Monaco előző körben történt búcsújáért. A két együttes ősszel a csoportkörben is találkozott egymással, és akkor a Strasbourg 2-0-ra nyerni tudott.

Az Olympique Marseille az orosz Zenit Szankt-Petyerszburgot fogadja, amely idén eddig még csak két tétmérkőzést játszott - az UEFA-kupa előző körében a Rosenborg BK ellenében. Az OM focistái viszont egy teljes hetet pihenhettek, hiszen a hét végi, Paris-SG elleni bajnokin a marseille-i gárda a tartalékcsapatával lépett pályára, és így is képes volt egy gól nélküli döntetlenre. A sort végül a Lille OSC zárja, amely az eltiltott görög védő, Efsztatiosz Tavlaridisz nélkül lesz kénytelen fogadni a spanyol Sevilla FC-t - amelynek legnagyobb hiányzója a sérült olasz középpályás, Enzo Maresca lesz.