Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a Zalaegerszeggel 2002-ben bajnoki címet szerzett szakvezetőt, Bozsik Pétert kérte fel a válogatott szövetségi kapitányi posztjára, míg az egykori világválogatott Détári Lajost a csapat szövetségi edzőjének. Mindkét szakember vállalja a feladatot, a szerződéskötésre napokon belül sor kerülhet.

Videoriport Kisteleki-nyilatkozattal

Magyarországon mindig a rutinos szakemberek neve merül fel elsőként, ha futballkapitány-kérdés kerül szóba, talán most, a Matthäus-éra után érződött először úgy, hogy a Kisteleki István vezette Magyar Labdarúgó Szövetség az utóbbi 20-25 év klasszisai között is körülnézett potenciális jelölteket keresve.

Előbb Nyilasi Tibor, majd Róth Antal utasította vissza a felkérést, de - a külföldi jelölteken kívül - közszájon folyamatosan forgott még a hazai szinten sikeredzőnek számító Mészöly Géza, Csertői Aurél és Bozsik Péter, illetve a remek futballmúlttal rendelkező Fazekas László és Détári Lajos neve.

Az MLSZ rendkívüli csütörtöki ülésén Bozsik Pétert kérte fel szövetségi kapitánynak, a Zalaegerszeggel 2002-ben bajnoki címet nyert tréner - aki akkor csapatával BL-selejtezőn, hazai pályán 1-0-ra legyőzte a Manchester Unitedet - pedig elvállalta a feladatot.

Bozsik segítője szövetségi edzőként Détári Lajos lesz. A 42 esztendős Détári, a Honvéd volt világválogatott labdarúgója itthon legutóbb a Nyíregyháza együttesét irányította, miután azonban a csapat tavaly kiesett az élvonalból, felállt a kispadról, és a görög másodosztályban vállalt munkát.

"Fiatal, ambiciózus edzőkről van szó, övék a jövő. A mostani felkérés alkalmat adhat nekik arra, hogy bebizonyítsák rátermettségüket, mi mindenben támogatni fogjuk őket" - jelentette ki Dunai Antal, az MLSZ alelnöke.

Kisteleki István, az MLSZ elnöke elmondta, a szerződéskötésre a tervek szerint napokon belül sor kerülhet. A sportvezető hozzátette: több részletet még tisztázni kell, de az elnökség hosszabb távra tervez a két trénerrel, a kontraktusuk várhatóan a 2008-as Európa-bajnokság selejtezőinek végéig, azaz jövő novemberig szól majd. Az U21-es nemzeti együttes szakvezetője Róth Antal marad, míg a többi utánpótlás csapat szakmai vezetője a jövőben is Nyilasi Tibor lesz.

Forrás: MTI
Détári több lesz mint pálya- edző, posztjának a megne- vezése szövetségi edző


Az MLSZ elnöke elmondta, hogy szeretnék új alapokra helyezni a magyar labdarúgást, s ennek egyik alappillére lehetne egy úgynevezett szervezési igazgatóság létrehozása, amelynek élén egy technikai igazgató állna. Erre a posztra három jelölt van: John Gregory, Bölöni László, valamint Leo Beenhakker. Fél éven belül eldől, hogy melyikük feladata lesz a futballakadémiák megalapozása. Bölöni jelenleg a francia élvonalban szereplő Rennes csapatát irányítja, Beenhakker Trinidad és Tobago szövetségi kapitányaként a németországi világbajnokságra készül, John Gregory pedig pillanatnyilag szabadúszó.

Kisteleki a jövőbeli tervekről szólva leszögezte: szerinte és az elnökség szerint már az nagy előrelépés lenne, ha az Eb-selejtező csoportban a magyar válogatott megszerezné a harmadik helyet. A sportvezető hozzátette még: bízik abban, hogy az OTP-vel és a MOL-lal hamarosan rendeződnek a vitás kérdések, s így zavartalanul folytatódhat az utánpótlás-nevelő Bozsik Akadémia munkája.

Bozsik Péter nem volt jelen a bejelentéskor, s a távirati iroda érdeklődésére elárulta: kissé meglepve értesült arról, hogy tényként hangzott el az, hogy ő lesz a szövetségi kapitány. "Mindegy, ezzel már nem kívánok foglalkozni. Természetesen nagy megtiszteltetésnek tartom a felkérést, szeretnék egy minél jobb magyar válogatottat kialakítani. Az apróbb egyeztetések még hátravannak, a részletes terveket majd később hozzuk nyilvánosságra" - mondta a szakember

[origo]/(MTI)