Vágólapra másolva!
Lennart Johansson, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke azt javasolja az MLSZ új vezetésének, hogy az utánpótlás-nevelésre helyezze a hangsúlyt. Ezt kitüntetése után nyilatkozta a Parlamentben.

Bemutatták a magyar-horvát Eb-pályázat pavilonját

A csütörtöki UEFA-kongresszusra Budapestre érkezett Joseph Blatter, a Nemzetközi (FIFA) és Lennart Johansson, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét vehette át Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől a Parlament Munkácsy termében szerdán. A kitüntetéseket Sólyom László köztársasági elnök adományozta a kormányfő javaslatára.

Johansson nagy megtiszteltetésnek nevezte az elismerést, és megjegyezte, nincs szüksége udvariaskodásra, mert feleségével együtt imádják az országot, számos barátjuk van itt. "Életem végéig emlékezni fogok erre a napra" - zárta szavait az UEFA első számú vezetője.

Kitüntetése után a svéd sportdiplomata azt javasolta az MLSZ új vezetésének, hogy az utánpótlás-nevelésre helyezze a hangsúlyt. Johansson a svájciakat említette példaként. Szerinte Magyarországon is vannak tehetséges labdarúgók, akiket azonban nem lenne szabad azonnal külföldre engedni, mert ha maradnak, akkor nekik köszönhetően emelkedne a magyar bajnokság színvonala, s ez a válogatott eredményességére is jó hatással lenne.

"Magyarországnak nincs szüksége a személyes támogatásomra az Eb-pályázatot illetően, ugyanis biztos vagyok benne, hogy nagyon színvonalas anyagot fog leadni. És ez számít igazán" - mondta a Budapesten tartózkodó Johansson, aki hozzátette, nem egyszemélyben dönt, hanem a végrehajtó bizottság 14 tagjából 13 voksol, ugyanis az olasz Franco Carraro érintettsége révén nem szavazhat majd december 8-án.

Forrás: MTI

A futballvilág prominensei Budapesten: Lennart Johansson UEFA-elnök Sepp Blatter FIFA-elnökkel beszélget

Az UEFA első embere kifejtette, nagyon örül Bozsik Péter szövetségi kapitányi kinevezésének, mert a szakember apja, az Aranycsapat legendás fedezete, Bozsik József személyes jó barátja volt, akárcsak társai, Puskás Ferenc, Grosics Gyula vagy éppen Hidegkuti Nándor.

Johansson elnöki mandátuma 2007-ig érvényes, az UEFA jövő évi, január 25-26-i düsseldorfi kongresszusáig kell döntenie az esetleges folytatásról. A 75 éves sportvezető 1990 óta vezeti az európai szövetséget, ha távozik posztjáról, akkor várhatóan Franz Beckenbauer vagy Michel Platini lehet az utódja.

Bár Johansson korábban többször hangsúlyozta, nem kívánja meghosszabbítani mandátumát, az utóbbi időben kitér az ezzel kapcsolatos kérdések elől, amiből a sportvezetőt jól ismerők arra következtetnek, hogy Johansson újabb négy évre vállalná a szervezet irányítását, vagy legalábbis még nem hozott döntést a jövőjével kapcsolatban. A két utódjelölt, Platini és Beckenbauer is kijelentette, hogy csak akkor kandidál, ha a svéd sportdiplomata nem vállalja tovább.

Beckenbauer és Platini közel azonos eséllyel pályázik az elnöki tisztségre. Mindketten nemzetközileg is elismert, kiváló labdarúgók voltak, sportvezetőként is sikeresek, kitűnő kapcsolatrendszerrel.

Platini a remekül megrendezett 1998-as franciaországi világbajnokság szervezőbizottságát vezette, Beckenbauer a június 9-én kezdődő németországi vb lebonyolítását felügyelő és koordináló testület első embere.

Platini Joseph Blatter FIFA-elnök tanácsadója, ezenkívül tagja az UEFA végrehajtó bizottságának. Beckenbauer a világbajnokság előtt valamennyi résztvevőt meglátogatott, a futballélet szinte minden európai szereplőjével nagyon jó a kapcsolata.

Elemzők szerint lehetetlen lenne megmondani a végeredményt, ha harcba indulnának egymással. Csak az tűnik biztosnak, hogy a győzelem várhatóan egy-két szavazaton múlik majd.

* * *

Az Európai Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsága budapesti ülésén döntött arról, hogy 2009-ig gyakorlatilag változatlan marad a Bajnokok Ligájában nyert pénzösszegek elosztási rendszere.

Ahogy eddig is, a klubok a szereplésükért kapott pénz 75 százalékát jogosultak megtartani, a további 25 százalék a nemzeti szövetséget illeti. A főtáblára jutott 32 csapat nyeresége 5 százalékát a ligának köteles átutalni.

Amennyiben azonban a BL összbevétele meghaladja az 520 millió eurót, az egyesületek 82 százalékos részesedést kapnak. Hasonló szabályozás érvényes az UEFA-kupa 40 együttesére is.